IDS vladi: "Istre ne damo!"

Istra

Delegacija istrskih politikov, med katerimi so bili Minister za turizem Darko Lorencin, istrski župan Valter Flego, župan Pulja Boris Miletić ter poslanca v Saboru Giovanni Sponza in Valter Boljunčić, se je ta teden sestala s predstavnikom hrvaške vlade. Pogovori so tekli o novi regionalizacij Hrvaške, istrski politiki pa so vztrajali pri tem, da Istre ne dajo.

Na Regionalu smo večkrat pisali o tem, da si Istra želi predvsem več avtonomije, saj je to najbolj razvita hrvaška županija. Pred parlamentarnimi volitvami je koalicija "kukuriku" na čelu s sedanjim premierjem Zoranom Milanovičem obljubljala dodaten prenos oblasti iz Zagreba na Istro, zato je na tem območju dobila močno, skoraj dvotretjinsko podporo. 

Od omenjenega prenosa oblasti na županijo pa je ostalo bore malo, sedaj pa vlada v luči reorganizacije regionalne ureditve države namerava ukiniti županije in uvesti regije. Tako so nameravali Istro združiti z Liko in vse centre odločanja preseliti v Reko, kar je še dodatno razjarilo Istrane. Istrski politiki (večinoma gre za pripadnike stranke IDS) so tako bili odločeni, da se bodo borili proti "dodatni centralizaciji."

Proti dodatni centralizaciji

Vodstvo stranke je zahtevalo sestanek s predstavnikom vlade, ki se ga je udeležil podpredsednik vlade Branko Grgić. Kot že rečeno, je bila glavna tema predlog Zakona o regionalnem razvoju. Temu v IDS odločno nasprotujejo, čeprav so v vladi del koalicije "kukuriku".

Istrski župan Valter Flego je tako dejal, da je Istra enovito območje, ki ga ni mogoče deliti, prav tako pa ne pripojiti ostalim regijam. "Zato mora Istra ostati samostojna. Pa naj bo to regija ali županija," je dejal na sestanku. Z njim se je strinjal tudi puljski župan Boris Miletić: "Status Istre kot samostojne regije ali županije sploh ni vprašljiv, tako mora ostati. Nikakor ne bomo postali neka 'subregija', zato nas ne priključujte Kvarnerju in Liki."

Slišati je bilo tudi, da ima Istra lahko samo eno oblast nad seboj, se pravi državno, nikakor ne želijo dodatnih "posrednikov". "Koalicija 'kukuriku' je imela pred volitvami neki program in ta je za Istro bil jasen. Na podlagi tega programa je dobila zaupanje, sedaj pa je prav, da ga izvaja in ne spreminja," je dodal Flego.

Grčić pravi, da bo vlada upoštevala specifičnost Istre

Podpredsednik vlade Branko Grčić je sicer dejal, da nihče ne namerava ukiniti županije, pač pa, da se regije ustanavljajo za lažjo koordinacijo nekaterih večji projektov, ki so pomembni za teritorije večje od županij. Dejal je tudi, da je to zgolj predlog zakona, sledila bo še javna razprava, in dodal, da bodo na vladi upoštevali tudi dejstvo, da je Istra zaradi svoje geopolitične lege specifično območje, ki bo kot tako tudi obravnavano.

Deli novico:

ištrijano2 |  08 .11. 2013 ob  11: 47
se strinjam!
ištrijano |  17 .10. 2013 ob  15: 45
Ma koga, jst bi dal cbado LJ in ZG in ustanovil enovito Istro do Kozine! Pa nej se je***o vse te papčine!