HUPANJE SE BO ŠE NADALJEVALO: Taksisti in minister Vrtovec niso našli skupnega jezika

Slovenija

Odlok, po katerem se morajo vozniki taksijev testirati na 72 ur, ostaja v veljavi, se pa bo resorni minister Jernej Vrtovec o njihovih zahtevah za odpravo testiranja posvetoval z zdravstveno stroko, je napovedal po srečanju s taksisti. Poudaril je, da ne gre za "nagajanje". "Več kot bo testiranj, lažje bomo zamejili prenos okužb," je izpostavil.

"Taksisti se bodo morali še naprej testirati na 72 ur, saj odlok ostaja v veljavi oz. ga je vlada podaljšala. Če bo prišlo do sprememb, jih bomo o tem obvestili," je po današnjem srečanju s predstavniki sindikata taksistov, združenih v okviru Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije, dejal minister za infrastrukturo Vrtovec.

Taksisti testiranju ostro nasprotujejo in zahtevajo, naj testiranje zanje ne bo več obvezno, tako kot ni obvezno v javnem prometu.

"Taksistom sem obljubil, da se bomo še naprej pogovarjali. Slišal sem njihove želje, da se testiranja omejijo oz. da jih sploh ni. To bom prenesel zdravstveni stroki; ko bomo imeli njihovo stališče, se bomo o tem tudi naprej pogovarjali," je dodal.

Ob tem minister poudarja, da moramo kljub sproščanju ukrepov ostati predvidni. "Nihče si ne želi spet zaostrovati stvari," je izpostavil. Dejal je, da so sprostitve nekaterih drugih ukrepov, kot je prehajanje med občinami, vplivale tudi na delo taksistov. "Gre za daljše časovno obdobje sedenja v avtomobilu z nekom in zato je bil tudi ta ukrep sprejet," je dejal. Ob tem je spomnil, da je testiranje obvezno na primer tudi v avtošolah in frizerskih salonih. "Več kot je testiranj, lažje bomo zamejili prenos okužb," je prepričan.

V sindikatu so pojasnili, da so se pogovarjali o različnih možnostih, med drugim o tem, da bi bilo testiranje obvezno enkrat tedensko. Je pa predstavnica sindikata Petra Krištof dejala, da bodo taksisti svoje nestrinjanje s pogoji, pod katerimi lahko v času epidemije covida-19 opravljajo delo, še naprej izražali z opozorilnimi vožnjami v središčih mest. Pri tem bodo vztrajali do spremembe zanje spornega odloka.

Taksisti so ministru na današnjem srečanju izpostavili tudi težavo, da nimajo organiziranega testiranja, ampak koristijo plačljivega. "Ne vidim težave, da ne bi tega lažje organizirali. Taksi službe spadajo pod moj resor in jim bomo pomagali, kolikor se da," je v izjavi še povedal minister. Na prvem mestu mora biti zdravje ljudi, je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .02. 2021 ob  08: 26
-2
Dragi taksisti pokličite 070468873 in se naročite na testiranje , seveda če to ni preveč ua vaše sposobnosti!