HUDO NEURJE ZAJELO SLOVENIJO: Ljubljana pod vodo, grozljiv prizor iz Drame (FOTO, VIDEO)

Kronika

V sredo pozno popoldne se je nad državo razbesnelo neurje z močnim dežjem, ki je najprej zajelo severovzhod države, območje Beltincev, po 20. uri pa do polnoči pa predvsem območje Ljubljane, kjer je bilo več kot 320 intervencij. Padavine so se umirile, meteorologi napovedujejo suho in sončno vreme, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V kratkem času je padlo zelo veliko dežja, na Goričkem so izmerili 93, v Ljubljani pa 88 litrov dežja na kvadratni meter. Samo v regijskem centru Ljubljana so med 8. in 24. uro prejeli več kot 2700 klicev. Meteorne vode so zalile več kot 500 različnih objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, osnovne šole, gimnazijo, vrtce, industrijske objekte, gledališče, skladišča, dijaški dom in sodišče.

Po poročanju medijev je poplavilo tudi ljubljansko Dramo, saj je voda med predstavo začela kapljati na oder, gledalce so takoj evakuirali. Pomočnica ravnatelja SNG Drama Ana Rokvić Pinterič je za N1 povedala, da je zalilo celotno Dramo, ki je že tako ali tako v slabem stanju, zato se bojijo, da se bo sesula sama vase.

Moč narave zna biti neusmiljeno samosvoja in silovita … tako je nocojšnje obilno deževje med predstavo Požigalci na Velikem odru “izkoristilo” ranljivost dotrajane stavbe Drame in povzročilo uničujoč vdor meteorne vode v historični in spomeniško zaščiteni del gledališča … ???????????? Za nami je zelo dolg, naporen in moker večer. Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem predstave in Drama Kavarne ter celotni ekipi Drame, da smo skupaj uspeli maksimalno mirno in varno premostiti to dramatično izkušnjo. Jutri je nov dan; upamo na najboljši razplet ????????in si želimo da bi lahko čim prej spet odprli vrata za obiskovalce. #prenovimoDramo #Dramaje #sngdramaljubljana #poplava

Posted by SNG DRAMA Ljubljana on Wednesday, September 29, 2021

Zalita so bila tudi parkirišča in podvozi, ponekod so bila zalita tudi osebna vozila. Podirala so se drevesa. Poškodovanih v neurju ni bilo. Zabeležili so tudi dva udara strel, vendar do požarov ni prišlo. Gasilci so nudili pomoč pri črpanju meteornih voda, posredovali so skupno na 362 lokacijah, samo v Ljubljani na 328 lokacijah.

Večina podvozov je bila praktično neprevoznih. Promet je med drugim obstal pred podvozi na Celovški, Dunajski in Šmartinski cesti. Zalilo je tudi podhod Plava laguna in železniško postajo.

V Celju se je na železniško progo Celje-Žalec podrlo drevo. Vzdrževalci Slovenskih železnic so drevo odstranili s tirov. Poplavilo pa je prostore gasilskega doma Prostovoljnega gasilskega društva Ostrožno v Celju. Tudi občino Laško je v sredo zvečer zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom. Podrlo se je nekaj dreves čez cesto, poplavljena je bila ena hiša in poškodovana lokalna cesta. Poplavljena sta bila tudi lokalna cesta v Rifengozdu in podvoz v Laškem pri pivovarni. Posredovali so laški prostovoljni gasilci.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  30 .09. 2021 ob  10: 01
Arso ni izdal nobenega rdecega alarma
alfa |  30 .09. 2021 ob  08: 37
a Zaplano je tudi zalilo?