HUDI MESECI ZA GOSTINSTVO: V času epidemije rekorden padec povpraševanja

Slovenija

Epidemija covida-19 je močno prizadela gostinstvo, izpostavlja statistični urad. Marca je prihodek upadel za 50 odstotkov, kazalnik povpraševanja pa se je tako v nastanitvenih obratih kot v dejavnosti strežbe jedi in pijač maja spustil na najnižjo raven, odkar urad meri podatke, to je od aprila 2002. Bistveno se je poslabšal tudi kazalnik zaupanja.

Zadnja leta so bila za gostinstvo dobra, podjetja v tej dejavnosti so leta 2018 prvič presegla dve milijardi evrov prihodkov. Lani je bila rast prihodka podjetij v gostinstvu skoraj osemodstotna. Rast se je nadaljevala še v prvih dveh mesecih letošnjega leta, marca pa je bil v dejavnosti gostinstvo zabeležen največji padec prihodka doslej; bil je za 53,1 odstotka nižji od prihodka marca lani, je sporočil statistični urad.

Po omejitvenih ukrepih zaradi covida-19, sprejetih v sredini marca 2020, je bistveno upadel tudi kazalnik povpraševanja po gostinskih storitvah. V gostinskih nastanitvenih dejavnostih se je marca poslabšal za šest odstotnih točk, aprila za 44 odstotnih točk in maja še za 36 odstotnih točk. S tem je dosegel novo najnižjo vrednost pri -98 odstotnih točkah. V dejavnosti strežbe jedi in pijač je bil marca zabeležen padec za 16, aprila za 65 in maja za 18 odstotnih točk. Njegova nova najnižja vrednost znaša -97 odstotnih točk.

Občutno se je poslabšal tudi kazalnik zaupanja, ki meri poslovni položaj ter sedanja in pričakovana povpraševanja po gostinskih storitvah. V gostinskih nastanitvenih dejavnostih se je marca poslabšal za 50 odstotnih točk, aprila še za 47 odstotnih točk, maja pa se je okrepil za eno odstotno točko in dosegel vrednost -64 odstotnih točk. V dejavnosti strežbe jedi in pijač se je marca poslabšal za 16 odstotnih točk, aprila za 69 odstotnih točk, maja pa še za eno odstotno točko in dosegel vrednost -72 odstotnih točk.

Situacija v primerjavi z lansko skoraj obrnjena

Kazalnik zaposlovanja, merjen kot ravnotežje v odstotnih točkah, je v dejavnosti prav tako upadel. V gostinskih nastanitvenih dejavnostih se je marca sicer še okrepil za tri odstotne točke, temu pa je v aprilu sledil padec za 41 odstotnih točk in v maju za 14 odstotnih točk. S tem je kazalnik dosegel novo najnižjo vrednost -72 odstotnih točk. Letošnja situacija je tako v primerjavi z lansko v tem času skoraj obrnjena, spominja statistični urad. Maja lani je namreč ta kazalnik dosegel 48 odstotnih točk, kar je kazalo na krepitev zaposlovanja pred poletno sezono.

Tudi v strežbi jedi in pijač so bile pri kazalniku zaposlovanja zabeležene negativne vrednosti, in sicer je bil marca zabeležen padec za devet odstotnih točk, aprila še za 31 odstotnih točk in maja za 15 odstotnih točk. Tako je dosegel vrednost -50 odstotnih točk in bil v primerjavi z majem lani (devet odstotnih točk) bistveno nižji. V gostinstvu je sicer 22 odstotkov oseb samozaposlenih. V gostinski nastanitveni dejavnosti ta delež znaša več kot 24 odstotkov, v dejavnosti strežbe jedi in pijač pa skoraj 21 odstotkov.

Dodana vrednost na zaposlenega je v gostinstvu leta 2018 znašala 27.267 evrov, kar je bilo največ do takrat in za skoraj sedem odstotkov več kot v letu pred tem. Krepilo se je tudi število oseb, ki so delale v gostinstvu. V 2018 jih je bilo 40.569, kar je bilo največ do takrat in 2148 več kot v letu prej, so še dodali na statističnem uradu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija