NA PRIMORSKEM REŠEVALI OTROKE: "Komaj smo jih izvlekli ven, tabor je bil popolnoma uničen" (FOTO)

Slovenija

Neurje je v zgodnjih jutranjih urah zajelo tudi območje zgornjega Posočja. V planinskem taboru v Čezsoči je poškodovalo šotorišča, udeležence tabora pa so gasilci prepeljali v gasilski dom Bovec. Tudi iz Zatolmina so v gasilski dom preselili otroke, ki tam taborijo. Na cesti od Robiča proti meji z Italijo je zemeljski podor zaprl polovico ceste.

Po doslej zbranih podatkih je neurje največ škode povzročilo na Bovškem, vendar v nobenem primeru ekipe na terenu ne poročajo o poškodovanih osebah ali večji premoženjski škodi.

Po besedah poveljnika civilne zaščite Bovec Edija Melinca v taboru v Čezsoči, šlo naj bi za skavtski tabor, k sreči ni bilo poškodovanih, v bližini je namreč neurje podrlo nekaj dreves.

Kot je dodal, je bila njihova prioriteta rešiti otroke, ki so taborili na prostem: "Ob 2.20 je bila intervencija, da smo rešili otroke iz tabora v Čezsoči. Gasilci so organizirali prevoz mokrih otrok brez opreme. Komaj smo jih izvlekli ven, tabor je bil popolnoma uničen, sreča v nesreči je, da so bili vsi nepoškodovani. Skupno smo rešili 65 mladih, od tega 20 do 5. razreda osnovne šole." Otroci prihajajo iz Celja in Žalca oziroma okolice, prepeljali pa so jih v Gasilski dom Bovec.

Čezsočo je ob 2 zjutraj zajelo močno neurje. Podrlo je šotore v tabornem prostoru. Vsi otroci in vsi odrasli smo OK....

Posted by PD Zabukovica on Srijeda, 12. juli 2023.

Podobno kot v Čezsoči so otroke iz tabora reševali tudi v Zatolminu, kjer so taborili otroci iz Sežane in Ankarana. Kot je povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite občine Tolmin Igor Biščanin, je okoli 2.40 prišel prvi poziv, da je v taboru v Zatolminu 44 tabornikom neurje podrlo šotorišče in potrebujejo pomoč. Gasilci iz Tolmina so premražene in premočene otroke prepeljali v gasilski dom Tolmin, ponudili so jim topla oblačila, odeje, priskrbeli so jim tople napitke in zjutraj hrano.

"Preko dneva so nato gasilci odpravljali posledice poloma šotorišča, šotore in drugo opremo spravljajo in jo bodo transportirali v logistični center v Ajdovščino, kjer jo bodo prevzeli lastniki," je dodal Biščanin. Tabor so po neurju prekinili. Večina otrok je starih od 12 do 16 let, danes pa bodo predvidoma odšli domov.

Neurje je presenetilo tudi tabor na prostem v občini Kobarid, je povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid Mitja Hrast. Gasilci so taboreče ob treh zjutraj obiskali na lokaciji Pod skalco, vendar tam na željo udeleženih niso posredovali. Nekaj škode oziroma nevšečnosti je neurje povzročilo v Kampu Lazar.

Občani so poročali tudi o dveh primerih odkritih streh v Trnovem ob Soči in vasi Krn, ki ju bodo gasilci še preverili. Aktivirali so obe društvi ki delujeta na območju občine, torej Kobarid in Breginj, aktiviranih je bilo okrog 15 gasilcev, je svoje poročilo zaključil Mitja Hrast.

Veter je v zgornjem Posočju odkril tudi nekaj streh, po doslej zbranih podatkih na šestih objektih. Poškodbe naj ne bi bile velike, od enega do šestih kvadratnih metrov odkrite strehe.

V občini Bovec so ponoči čistili številne ceste, ki so bile zaradi posledic neurja zaprte. Vsaj glavne ceste so sicer razmeroma hitro odprli za ves promet, je povedal Melinc. Aktiviranih je bilo od 50 do 60 gasilcev iz vseh treh društev v Gasilski zvezi Bovec. Glavno cesto Kobarid-Bovec so odprli okoli 6.30. Zaprte so bile tudi lokalne ceste, med drugim cesta Log Čezsoški-Čezsoča in nekatere ceste v Trenti.

Veter in padavine sta s podrtim drevjem in skalami zaprla tudi državno cesto proti mejnemu prehodu Robič, v občini Kobarid so sicer gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva s cest do 8. ure prav tako odstranjevali posledice neurja, zlasti podrta drevesa.

Kmalu po 3. uri so sporočili tudi, da je več podrtih dreves na cesti Most na Soči-Kozaršče in Bača pri Modreju-Kneža, zato sta bili aktivirani še Prostovoljni gasilski društvi Most na Soči in Kneža.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je v vasi Čezsoča odkrilo več stanovanjskih hiš, Melinc pa je dejal, da je odkritih streh na območju Bovške občine po trenutnih podatkih šest.

Ponoči je zaradi podrtih dreves na daljnovodih in pretrganih žic ponekod prihajalo tudi do okvar električnega omrežja in prekinitev dobave električne energije, so sporočili z Elektra Primorska. Zjutraj je bilo brez električne energije okoli 2000 odjemalcev na Bovškem in delu Breginjskega kota ter naselij Livek, Sela nad Podmelcem, Avče in celotne Baške grape.

Trenutno je brez električne energije še 970 odjemalcev na Bovškem (Plužna, Kanin, Trenta) in del Breginjskega kota ter Livek. Kneške ravne se napajajo preko agregata, v Zakojci in Rutu bodo napake odpravili predvidoma do 17. ure, če jim ne bo uspelo, bodo namestili agregat, so ob 13.45 sporočili iz Elektra Primorska. Večinoma gre za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice. Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, vendar delo otežuje trenutna nevihta, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija