HRVOJE MANOLA: To je zgodba o vaterpolistu, ki je postal eden najboljših zobnih tehnikov na Hrvaškem

Istra

Veliko Slovencev se po nove zobe odpravi čez mejo. Hrvaška ponuja zobozdravstvene storitve po izrazito ugodnejših cenah, a pri tem včasih pozabi na kvaliteto. Zobozdravstveni tehnik Hrvoje Manola, eden najbolj uspešnih na Hrvaškem, pa v Opatiji ponuja oboje. Je tehnik za zobno protetiko s poslanstvom: ljudem želi dati natanko to, kar si želijo. Dela strokovno in kvalitetno, svoje znanje pa nenehno dopolnjuje.

Hrvoje Manola

Hrvoje Manola je zaključil srednjo zobozdravstveno šolo v Reki, svoje znanje pa nato izpopolnil pri številnih strokovnjakih z vsega sveta. "Ko zaključiš šolo, roko na srce, ne znaš prav veliko. Pravo znanje si moraš nabrati sam, preko izkušenj. Potrebno je imeti dobrega mentorja, ki nate preda vse svoje znanje, predvsem pa, da ti priuči ljubezen do poklica," je prepričan Manola. V mladosti je treniral vaterpolo, igral je celo za reprezentanco Jugoslavije do 21. let, kar ga je naučilo izgubljati, hkrati pa nikoli odnehati. "Vedno se bojujem do konca," je ponosen Manola, ki si je po 20 letih vendarle uresničil sanje.

Po zaključenem šolanju je delal za različne reške klinike, kjer se je učil od številnih ljudi. "Klinike so imele ogromno pacientov, predvsem Italijanov, tako da sem lahko sodeloval pri različnih primerih. Ne morem reči, da je šlo za čudovito delo, ampak pridobil sem ogromno dragocenih izkušenj." Učil se je tudi od številnih strokovnjakov z vsega sveta, o čemer pričajo različne diplome. Med nabiranjem izkušenj je izpopolnjeval svoj način dela. "Nemcem je najpomembnejša funkcionalnost, Francozi in Italijani pa so bolj za estetiko," je ugotovil na potovanjih po svetu. V zadnjih 20 letih se je po njegovi oceni na Hrvaškem odprlo vsaj 50 zobozdravstvenih klinik, konkurenca je velika, zato cene padajo, a kaj ko istočasno ne narašča kvaliteta. Velike klinike po njegovem mnenju ne morejo nuditi storitev po najboljši kvaliteti, saj imajo preveč pacientov in premalo časa zanje. Cene so si izredno podobne, samo od pacientove sreče je tako odvisno, v katero bo stopil in kakšne obravnave bo deležen. 

Pred nedavnim se je zato odločil za spremembo. "Po 20 letih opravljanja poklica se je v mojem razmišljanju zgodil premik. Hotel sem povišati kvaliteto," priznava. Odločil se je odpreti lastno ordinacijo. Idejo je sicer imel že pred kakšnimi 10 leti, a takrat še ni bil pravi čas. "Nisem še imel dovolj izkušenj in znanja. Sedaj pa sem dovolj zrel," pove.

Odprl je kliniko Abbazia Dental in zaposlil tudi stomatologinjo. Pacient na enem mestu tako dobi popolno oskrbo in zagotovljeno kakovostno delo. Kot pojasnjuje, je stomatolog namreč izredno pomemben pri pripravi zoba: "Stomatolog pripravi teren za zobnega tehnika. Zob zbrusi, ga pripravi, odvzame odtis, ga izpuli … odvisno od tega, kaj pacient želi. Bolje kot stomatolog pripravi zob, lažje je zobnim tehnikom. Če stomatolog svojega dela ne opravi dobro, je ves trud zobnih tehnikov brez pomena." Delo stomatologa je izredno pomembno tudi pri vstavljanju narejenega zoba ali prevleke v ustno votlino pacienta. "Denimo, če je na zobu slina, je to napaka stomatologa, naloga ne bo pravilno opravljena. Stomatologi napake naredijo tudi pri odtisih ali cementiranju. " Ravno zato želi imeti Manola pod nadzorom celoten proces in boljše sodelovanje v ordinaciji.

Njegova ordinacija se lahko pohvali z uporabo najboljših materialov. Tehniki za zobno protetiko zobe izdelujejo iz kovine in keramike, cirkonija in keramike ali samo iz keramike. Najcenejši so zobje, ki vsebujejo kovino (najpogosteje zlato), a jih Manola odsvetuje: "Sam ne uporabljam kovine pri izdelavi zob, saj ne prepušča svetlobe, tako da je vedno vidna kovinska osnova. Najraje delam s keramiko, in to z najboljšo. Naročam jo pri nemškem podjetju Vita."

"Pred začetkom dela sem kot slikar, ki ima pred seboj prazno platno. Tudi jaz pričnem iz ničle, iz beline," pove strokovnjak, ki večino dela opravi ročno. "Ročno delo se danes želi minimizirati in zamenjati z delom strojev – vse to s ciljem varčevanja in večjega zaslužka," pojasnjuje. Kvaliteta njegovih storitev je tako na najvišjem nivoju. "Za vsak problem obstaja rešitev. Z vsakim pacientom se najprej pogovorimo, kakšna so njegova pričakovanja in želje. Ponudimo mu nekaj različnih možnosti in sam izbere njemu najljubšo," še pove Manola.

Beli ali naravni zobje? 

V Abbazii Dental pa se ne ukvarjajo samo s protetiko, mostički in kronami, nudijo tudi lepotne popravke, zobne luske, botoks in hijaluronsko kislino. "To je hišna specialiteta," se pošali Manola. Pacientu že pred samim posegom pokažejo, kako bi sprememba izgledala, naredijo fotografijo in nato pacientu 'dostavijo' točno tak izdelek.

Novi pacienti so pri njih vedno dobrodošli. Najprej se z njimi dogovorijo za pregled, jih napotijo na slikanje (fotografija ne sem biti starejša od šestih mesecev), se pogovorijo o njihovih pričakovanjih in željah ter naredijo načrt terapije. Pacienti se pri njih počutijo kot gospodje, še pravi Manola.

Deli novico: