HRVATI Z NEURADNIMI INFORMACIJAMI: Pritiski iz Ljubljane ne bodo obrodili sadov

Svet

Evropska komisija se ne bo izrekla o postopku, ki ga je Slovenija sprožila proti Hrvaški zaradi domnevnega kršenja evropskega prava v primeru zavračanja arbitražne sodbe o meji, trdi hrvaški Večernji list. Tudi Jutarnji list ocenjuje, da bo komisija zadržana do slovenske tožbe, da bi se izognila hrvaškim obtožbam o pristranskosti.

Večernji list se sklicuje na neimenovane vire pri Evropski komisiji, ki naj bi tudi Slovenijo neformalno obvestili, da se komisija ne bo izrekla o "postopku, ki se pogovorno imenuje tožba". "To postavlja Ljubljano v neugoden položaj, ker zadržanost komisije pomeni, da tožbe ne podpirajo," sklepa zagrebški časnik.

Kot izpostavlja, je komisija "izjemno dober lakmusov papir", ki predvideva uspeh tožb na Sodišču EU v Luksemburgu. Države, ki so tožile druge države brez podpore komisije, so tožbe izgubljale, navaja.

Med drugim poroča, da "iz Slovenije prihajajo signali", da bo nova slovenska vlada počakala na stališče Evropske komisije, potem pa bi poskusili doseči dvostranski dogovor s Hrvaško. Če to ne bodo uspeli, bodo jeseni tožili Hrvaško na Sodišču EU v Luksemburgu. Dodaja, da je to informacijo sicer treba vzeti s previdnostjo, ker ni jasno, kdo bo sestavljal novo slovensko vlado in kakšno stališče bo imela do Hrvaške glede arbitraže.

Poudarja še, da se Slovenija v tožbi ne sklicuje na vprašanje meje niti na hrvaško zavračanje arbitražne sodbe, temveč na njene posledice.

Bickl je za Jutarnji list ocenil, da bo postopek na sodišču v Luksemburgu trajal med 12 in 18 mesecev ter najmanj do prihodnjega leta.

"Pričakovati je, da bo Evropska komisija 'verjetno' zaradi taktičnih in političnih razlogov zadržana do slovenske tožbe, da je Hrvaška ne bi obtožila, da je izbrala stran," ocenjuje Thomas Bickl, nemški strokovnjak, ki se ukvarja s slovensko-hrvaškim sporom. Kot dodaja, bo komisija v postopku na sodišču lahko izrazila svoje mnenje tako kot vsaka druga država, ki je zainteresirana, da bi se izjasnila o sporu.

V primeru, da komisija soglaša s Slovenijo, bo potem Bruselj sprožil tožbo proti Hrvaški na sodišču v Luksemburgu. Zagrebški časnik spominja, da je doslej v podobnih primerih bila uspešna samo Francija, ki je tožila Veliko Britanijo zaradi postopkov britanskih oblasti do francoskih ribičev. Ostale tožbe so bile zavrnjene ali so strani v postopku dosegle dvostransko rešitev.

Deli novico:

Bošteran |  18 .03. 2018 ob  16: 44
Zbudite se Istrani in pošljimo te žabarje in purgerje ven iz Istre ,dovolj je 70 let okupacije živela svobodna istra.
Pika |  18 .03. 2018 ob  16: 28
Hrvatarji računajo na zmago Janeza Janše na prihajajočih volitvah. Bi bilo zanimivo vedeti, koliko je pokasiral, da blokira izgradnjo drugega tira, pri čemer profitirata Trst in Reka. Ampak kako že pravi pregovor, da je karma k.....
pepi  |  18 .03. 2018 ob  16: 17
dosledno izvajati šengensko kontrolo čez vso leto,pa naj se bunijo!!
predost |  18 .03. 2018 ob  16: 08
mi jih lahko držimo daleč od vstopa v Šengensko območje in tudi bi morali izvajati šengensko kontrolo poostreno zdaj ko zače turistična sezona , preverjat pri vstopu vse tudi hišne ljubljenčke, magari da je kolona vse do Pule.
Dobrodošli  |  18 .03. 2018 ob  16: 07
https://www.youtube.com/watch?v=zclgBsa-16o
@lakotnik |  18 .03. 2018 ob  15: 22
-1
Povej hrvatom ampa si bolan ti,živiš v kameni dobi.
Lakotnik |  18 .03. 2018 ob  15: 12
-1
Sej zaliv ni od nobenga!! Kaj ste bolni vsi v glavi Kasna meja? Kasen zaliv? To je mati narava ljudje moji in te vse meje,mejni prehodi so samo megla in pesek v oci da lahko tisti v lj in zagrebu kradejo! Ta cas ko ljudje gledajo ta spor ga oni rubajo na milijarde evrov itd... bodisi staro orozje ki peljejo v zelezarno jesenice in pol konca v afriki za 10 milijonov v dijamantih itd... in pol spet zakuhajo hrvati in slovenci pa kupijo novo orozje in pol je mir 5 let in pol spet zaradi zaliva v konflikt in to orozje staro 5 let prodajo somaliji itd.... itd... dragi narod moj. Odprite ze enkrat oci!
Izolan |  18 .03. 2018 ob  15: 04
Nevem zakaj tolko lizemo rit temu bruslju ce pa so oni 1100 km dalec stran! Mi zivimo tukaj z nasimi sosedi hrvati in noben bruselj!
Pi pi |  18 .03. 2018 ob  15: 03
Poleti na meji zelo počasi delat, nikamor se ne mudi.
brz@juri |  18 .03. 2018 ob  14: 57
Tebi pa.se upam napisat pejdi v lipe tvoje in strezni se.že enkrat,kaj ne vidiš da nas hrvati nategujejo na vseh straneh,počasi imam hrvaško poln k..ac in take kot si ti,zato pa je tudi taka situacija si lolek kod vlada,gdo naj se hrvaški klanja ta je hujši od hrvata,to velja tudi zate LOL
minomet |  18 .03. 2018 ob  14: 44
-3
HR zravnat z zemljo in znjimi bavčarja,janšo itd..J:J:J:mater.
brz |  18 .03. 2018 ob  14: 33
se strinjam s tabo
1