HRVATI PREPRIČANI V ZMAGO V FINALU: Tako je včeraj 'gorelo' pri sosedih (VIDEO)

Na Hrvaškem je po zadnjem pisku sodnika Cuneyta Cakirja na polfinalni tekmi svetovnega nogometnega prvenstva med Hrvaško in Anglijo sledila eksplozija navijaškega rajanja. Veliko navijačev je zdaj prepričanih, da bodo kockasti v nedeljo premagala tudi Francijo in visoko dvignili pokal svetovnega prvaka.

Celotna Hrvaška je v sredo bila odeta v rdeče-belih kockah, srca so utripala za hrvaške nogometaše. Na tisoče prebivalcev sosednje države je polfinalno tekmo svetovnega nogometnega prvenstva spremljalo na velikih zaslonih v navijaških conah in v lokalih. Ogled tekme na odprtem ni oviral niti dež, ki je padal v nekaterih celinskih delih države.

Samo na osrednjem zagrebškem trgu bana Josipa Jelačića se je pred začetkom tekme zbralo približno 15.000 ljudi, ki so peli navijaške pesmi in spodbujali nogometaše, kot bi bili na stadionu Lužniki v Moskvi.

Hrvaška je šla na ulice

Veselo vzdušje in bučno podporo hrvaškim nogometašem ni pokvaril niti zgodnji zadetek angleškega nogometaša Kierana Trippieja, prvi huronski izbruh veselja pa je prineslo poravnanje izida ob zadetku Ivana Perišića v drugem polčasu. Ko pa je Mario Mandžukić v podaljšku zadel za prednost Hrvaške, je vse bilo nared za epsko proslavo največjega uspeha hrvaškega nogometa.

Po koncu tekme je delirij radosti zajel hrvaška mesta, v katerih so se po tekmi na ulice zbrali tudi tisti, ki so zmago nad Anglijo spremljali doma. Reka avtomobilov okrašenih s hrvaškimi zastavami in navijaškimi pripomočki so peljali po mestih in s hupanjem pozdravljali velikanski uspeh hrvaškega športa. Odmevale so navijaške pesmi in kriki veselja. Na Reki je voznik enega od mestnih avtobusov na digitalnem zaslonu smer vožnje zamenjal kar z napisom rezultata HRV 2 - ENG 1.

Veselju ni bilo konca

Na hrvaških ulicah so prižigali bakle, pokale so petarde, švigale rakete, nebo pa so razsvetlili ognjemeti, kot bi bilo Silvestrovo. V zraku je bilo čutiti vonj smodnika. Ljudje so bili presrečni, ponosni in zadovoljni, ker so hrvaški nogometaši izborili nastop v finalu. Pri podajanju ocen veličastne zmage je mnogim zmanjkalo besed, da bi opisali čustva. "Fantastično", "noro", "predobro", "neverjetno", "popolno", so bili najbolj pogosti izrazi. Nekateri so se samo nenadzorovano smejali brez besed, tretji pa so preprosto nadaljevali s petjem navijaških pesmi. Veselju ni bilo konca.

Pomena dosežka se bodo vsi verjetno zavedali po prespani noči, ko in če sploh so odšli spat. Med navijači so namreč bili tudi številni takšni, ki so glasno razmišljali, da bi službene obveznosti naslednjega dne raje zamenjali za celonočno rajanje.

Hrvaška ponovno proti Franciji, kot pred 20 leti

Med Hrvati zdaj prevladuje ocena, da bodo zagotovo svetovni prvaki, če bodo nogometaši nadaljevali tako kot so igrali v drugem polčasu proti Angliji. Veliko jih vidi nedeljsko tekmo proti Franciji kot priložnost za maščevanje poraza na polfinalni tekmi svetovnega prvenstva leta 1998, ko se je Hrvaška morala zadovoljiti s tretjim mestom, gostitelji Francozi pa so se povzpeli na nogometni prestol.

"Hrvaška gori po zgodovinski zmagi ognjenih", "Hrvati na ulicah", "Pokorili smo Angleže", "Mandžukić in Perišić spisali zgodovino hrvaškega nogometa", "Bravo mojstri", "Proslavljajte heroji, zaslužili ste si", so bili samo nekateri izmed naslovov v spletnih izdajah hrvaških medijev po sredini zgodovinski zmagi hrvaških nogometašev.

Deli novico:

Vladoiu  |  12 .07. 2018 ob  19: 31
-1
Metnem? Meni? Kaj so koze zbežale?
@vladioutuuu |  12 .07. 2018 ob  18: 38
vidim, da si žaljiv zato ti ga metnem...
Vladoiu  |  12 .07. 2018 ob  18: 17
Rvatina ali kaj si že! Vida je sam priznal napako. Daj si malo preberi tvoje rvatske portale! In tudi, kaj si svet misli ob petju tupsonovih pesmic...
@@@izolan |  12 .07. 2018 ob  16: 18
-1
po tvoje v obeh državah vladata diktaturi in ne demokratično izvoljeni vladi? Povej mi, kako lahko pošten, miroljuben in sosedoljuben narod izbere vlado, ki je po tvoje pokvarjena in razdvaja naroda?. Pri sosedih v odnosu do Slovenije trobijo v isti rog tako nacionalistični klerikalni desničarji (HDZ), kot medna levičarski SDP, kot regionalni IDS, ki da zagovarja politiko sožitja in kaj jaz vem še česa na svojem polotoku, do sosedov pa deli nepopustljiva stališča zagrebških strank?
dovolj je pogled na youtube.... |  12 .07. 2018 ob  16: 00
Congratulation Croatia.
I think you deserve this world cup.
If you can beat England and Argentina you can beat any team in the world.
I think you will be the champion of this fifa world cup 2018 and make a history for your
@@Izolan | danes ob 14:33 |  12 .07. 2018 ob  15: 32
Mene čisto iz firbca zanima, če si se ti sploh kdaj kaj menil oziroma dogovarjal s kakšnim Hrvatom (verjamem, da ne!) ? Prepričan pa sem, da si preprosto prevzel politiko petelinjenja in nereševanja problemov obeh pokvarjenih vlad, z razlogom razdvajanja in vladanja. To politiko si nato prezrcalil na odnose obeh celotnih narodov, kar je svetlobna leta od dejanskega stanja. Osebno sem s Hrvati, vedno ko sem imel "posla" z njimi, imel odlične odnose.
@koprčan |  12 .07. 2018 ob  14: 31
Srbi in Hrvati še vedno zelo dobro razumejo drug drugega brez prevajalcev. Pa še Bošnjake in Črnogorce. (Seveda od Slovencev ne razumejo niti besed, ki so nam skupne, ali podobne) Torej jezik de-facto obstaja, čeprav se njegovega imena sedaj vsi sramujete in si zmišljujete neka nova imena. Kar naenkrat so na svetu 4 novi jezik? Latniščina je rabila 1000 let, da so se iz nje razvili novi jeziki, vi bi pa to kar v dveh desetletjih?
@Izolan |  12 .07. 2018 ob  14: 28
Bravo Izolano, tudi jaz nisem naglas držal za njih, ampak po takih komentarjih držim pesti, da so na vrhu nogometnega sveta!
Vladiou al kaj si že |  12 .07. 2018 ob  14: 25
"Tek što se nakratko smirila buka oko snimka na kojoj naš reprezentativac Domagoj Vida, u slavlju nakon utakmice s Rusijom govori: “Slava Ukrajini”, procurila je i nova na kojoj, veselo s pivom u ruci, istim pozdravom nazdravlja omiljenom restoranu u Kijevu."

"S njim je na snimku i Ivica Olić koji se Vidi pridružio u pozdravu “kafani Beograd” i “bratu Jovanu”, inače voditelju srpskog restorana u Kijevu. Ni sam Vida, a najmanje Jovan iz čitave priče, nisu ni slutili kakvu će buru u medijima, što ruskim, što ukrajinskim izazvati ova prijateljska poruka."

"Mi Vidu uvijek bodrimo, u svakoj vašoj utakmici, s kim god da se igra, a sad se na njega obrušila cijela Rusija. Nema to veze s ničim nacionalističkim, to je bio prijateljski pozdrav, a sad ga proglašavaju provokacijom. S druge strane, u Ukrajini mediji Vidu hoće i za predsjednika, ali ni to nema veze s ičim. Mreže su se užarile, a sve zato što je netko snimku izvadio iz konteksta - naglašava Jovan."

Kaj je zdaj Vladiou???
Izolan |  12 .07. 2018 ob  14: 18
Ta Hrvaška zmaga ja pa za vse TISTE , ki so navijali samo PROTI HRVAŠKI in sedaj ste lahko samo TIHO, BREZ BESED, ZGUBLJENI, ZAFRUSTRIRANI, OBUBOŽANI, NEVOŠČLJIVI in predvsem ODJEBITE BUMBARJI.
Vladioutu |  12 .07. 2018 ob  14: 13
Vladiou osebno: tudi v naslovu piše, da je včeraj gorelo na Hrvaškem (od vzdušja) ni bilo požara! Zato je tudi Vida rekel Jovanu, da gori "Beograd"-kafana, kjer jejo balkansko hrano. A ti kot tipični slovenceljn hočeš nekoga etiketirat za ustašo. Mrš govno!
@Vladoiu |  12 .07. 2018 ob  14: 09
Res si ser..a, iz konteksta si vzel izjavo Vide, ki je povedal prijatelju Jovanu (Srbu), ki ima v Kijevu kafano po imenu "Beograd", kjer so navijali za Hrvaško in sploh se tam družijo in spoštuje Ukrajino, kjer si je služil kruh. Si pa res v službi resnice! Seronha!
1