HRVATI OBELEŽUJEJO DAN ZMAGE IN OSVOBODITVE: V Srbiji se, na drugi strani, spominjajo trpljenja in pregona

Svet

Na Hrvaškem bo danes potekala osrednja slovesnost ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 26. obletnici vojaške operacije Nevihta. V Kninu, nekdanjem središču srbskega upora na Hrvaškem, se bo zbral celotni državni vrh. Zaradi epidemije covida-19 bo tudi letos manj ljudi kot ob obletnicah do leta 2019.

Na Hrvaškem velja 5. avgust za enega največjih državnih praznikov, s katerim predvsem slavijo zmago in obujajo spomine na vojaško operacijo Nevihta leta 1995, ko so osvobodili veliko večino državnega ozemlja, ki so ga leta 1991 zasedli srbski nasprotniki hrvaške državnosti.

Zaradi ukrepov ob pandemiji covida-19 bo osrednji del proslave potekal na lokalnem nogometnem stadionu namesto na tradicionalnem prizorišču na kninski trdnjavi, na kateri bodo tako kot vsako leto ob obletnici v Knin izobesili velikansko hrvaško zastavo, kot so to storili hrvaški vojaki 5. avgusta 1995.

Položili bodo tudi vence pri spomeniku hrvaške zmage na osrednjem mestnem trgu. Napovedani so tudi nagovori predsednikov sabora, države in vlade, Gordana Jandrokovića, Zorana Milanovića in Andreja Plenkovića, kot tudi predstavnikov veteranov in žrtev hrvaške domovinske vojne. Slovesnosti se letos ne bo udeležil nihče izmed visokih političnih predstavnikov srbske manjšine na Hrvaškem, kot je bilo to lani ob 25. obletnici Nevihte.

Svima od srca čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu VRO Oluje. Žrtva...

Objavil/a Andrej Plenković dne Sreda, 04. avgust 2021

Medtem ko imajo na Hrvaškem Nevihto za ključni dogodek pri vzpostavitvi ustavnopravnega reda na svojem ozemlju, vključno z odpiranjem poti za mirno reintegracijo skrajnjega vzhoda države, imajo v Srbiji to hrvaško operacijo za največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni, ko naj bi bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 200.000 Srbov. V Srbiji je tako 5. avgust dan spomina na trpljenje in pregon Srbov.

V srbskem kraju Busije so v sredo obeležili dan trpljenja srbskega ljudstva v drugi svetovni vojni in v operaciji Nevihta. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da čeprav dogodke vsak razume na svoj način, se življenja ne more zaustaviti. Ob tem je Hrvaški in ostalim ponudil roko partnerstva, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Ponujamo roko partnerstva tako današnji Hrvaški kot vsem drugim ob zavedanju, da ima ta prostor nedeljivo usodo. Še dolgo bo vsak preteklost razumeval na svoj način, ampak življenja se ne more zaustaviti," je povedal Vučić.

I Srbija, ova Srbija, koja je jasno rekla da više neće biti Oluja, ova Srbija, koja je posle svega ustala, Srbija koja...

Objavil/a Aleksandar Vučić dne Sreda, 04. avgust 2021

Pri tem je poudaril, da Srbija je in bo ostala ponosna na svojo zgodovino ter na projekte, ki zagotavljajo uspešno prihodnost in varujejo srbski narod - da se nikoli več ne bi ponovile strahote preteklosti, kot so eksodusi, operacija Nevihta ipd. "Močna Srbija je po desetletjih postala gospodar svoje usode," je dodal.

Na slovesnosti pred dnevom spomina na trpljenje in pregon Srbov je spomnil še na ubite in pregnane Srbe. Priznal je tudi, da Srbija s takratnimi begunci ni ravnala najlepše in jih je skrivala, saj se jih je sramovala. Po njegovem pa mora Srbija temeljiti na kulturi in identiteti spomina. "Nikoli ne bomo dobili priznanja sveta za svoje žrtve, nihče ne bo jokal za srbskimi otroki," je še povedal.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije pa je na slovesnosti povabil k molitvi za vse žrtve, ki se jih ne sme pozabiti, hkrati pa morajo kot kristjani znati oprostiti.

Po hrvaških virih je sicer v času Nevihte državo zapustilo približno 90.000 hrvaških Srbov. Enako ocenjuje tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Na Hrvaško naj bi se jih po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč.

V štiridnevnih vojaških operacijah avgusta 1995 je umrlo 241 hrvaških vojakov, 1430 je bilo ranjenih, dvojico pa še pogrešajo. Po srbskih virih je med Nevihto umrlo 1852 Srbov.

Srbija in Republika Srbska od leta 2014 skupaj obeležujeta obletnice trpljenja srbskega ljudstva v drugi svetovni vojni in v operaciji Nevihta, kar so storili tudi to sredo v kraju Busije nedaleč od Beograda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  05 .08. 2021 ob  13: 22
Hrvati praznujemo.
Mi se, moramo šele osvobodit od Juge in balkancev.