HRVAŠKO JE DANES STRESLO ŠE TRIKRAT: Satelitski posnetki prikazujejo celoten obseg katastrofe (FOTO)

Kronika

Območje v okolici Petrinje in Siska, ki ju je v torek prizadel rušilni potres, so danes stresli še trije potresni sunki z magnitudami 3,2, 3,1 in 3,6, kažejo podatki Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC). Danes je na terenu tisoč pripadnikov civilne zaščite, policije in vojske, ki pomagajo prebivalstvu in odstranjujejo ruševine. Objavljeni satelitski posnetki pa prikazujejo celoten obseg katastrofe.

Žarišče prvega današnjega potresa, ki je imel magnitudo 3,2, je bilo 12 kilometrov jugozahodno od Petrinje. Območje je stresel ob 4.52. Drugi z magnitudo 3,1 se je zgodil ob 6.37, žarišče je imel 19 kilometrov jugozahodno od Siska. Tretjič so se tla stresla ob 13.13 štiri kilometre zahodno od Siska z magnitudo 3,6Treslo se je tudi pri nas v Sloveniji.

Tla se tako po torkovem rušilnem potresu, ki je Petrinjo in okolico prizadel z magnitudo 6,2, še naprej tresejo. Do četrtka so zabeležili 265 potresov z magnitudo nad 1,0, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Profesor na zagrebški fakulteti za gradbeništvo in koordinator na hrvaškem centru za potresno inženirstvo Josip Atalić je pojasnil, da je prizadeto območje še vedno potresno aktivno. Vendar pa ni razlogov za paniko, temveč se je treba navaditi in se obnašati temu primerno.

Po njegovih besedah je bolje, da ljudje ne bivajo v poškodovanih hišah, dokler jih ne pregledajo statiki.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut je ob tem dejal, da se je del ljudi, ki v preteklih dneh niso želeli zapustiti poškodovanih domov, vendarle javil v vojašnici v Petrinji. Tam so pripravili namestitve za tiste, ki so ostali brez strehe nad glavo. Dodal je, da so namestitve odprli še v dveh petrinjskih šolah, za kateri so statiki ocenili, da sta varni.

V izjavi za hrvaški nacionalni radio je povedal še, da je danes na terenu tisoč pripadnikov civilne zaščite, policije in vojske, ki pomagajo ljudem in odstranjujejo ruševine. Danes so ključne naloge prevoz in razdeljevanje kontejnerjev, kamp prikolic in šotorov ter odstranjevanje poškodovanih dimnikov in popravljanje streh. Davi so začeli razdeljevati tudi kruh, vodo in druge potrebščine, pripravljajo tople obroke

Dobrodelne akcije za pomoč prizadetim po potresu na Hrvaškem se na Obali kar vrstijoVeliko srce so pokazali tudi občani Kopra.

V potresu je bila poškodovana tudi bolnišnica v Sisku, od koder pa je že 15 sekund čez polnoč prišla spodbudna novica. Takrat se je namreč rodil prvi novorojenček v novem letu na Hrvaškem. Dečka Davida se je razveselila štiričlanska družina iz Petrinje. Mati in dojenček sta dobro, so sporočili iz bolnišnice.

Satelitski posnetki prikazujejo celoten obseg katastrofe

Objavljeni satelitski posnetki s pripadajočo analizo razkrivajo, da so se tla v Petrinji zaradi uničujočega potresa spustila za več kot 10 centimetrov.

Posnetke je na Facebooku objavil Alen Berta, gozdarski inženir in svetovalec mednarodnega računalniškega podjetja CGI, zadolžen za opazovanje planetov.

Potres Banovina Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i...

Objavil/a Alen Berta dne Četrtek, 31. december 2020

"Satelitski posnetki prikazujejo celoten obseg katastrofe. Če primerjamo posnetke radarskega satelita Sentinel 1 z dne 18. in 30. decembra, vidimo, da so se tla zahodno od mesta Petrinja v najbolj izrazitem delu približala satelitu za 44 cm, medtem ko so se tla samega mesta spustila oziroma oddaljila od satelita za 10 do 30 cm. Ta območja imajo polmer 10 km," je zapisal Berta.

"Tolikšno premikanje tal je večje, kot je bilo premikanje tal, ki se je zgodilo kot posledica uničujočih potresov v Italiji pred 3-4 leti," je pojasnil Berta.

"Samo, da vas spomnim, da so se kot posledica zagrebškega potresa tla v epicentru premaknila le nekaj centimetrov, v samem mestu Zagreb pa nekaj milimetrov," je zaključil inženir.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija