HRVAŠKIM DRŽAVLJANOM PRIVILEGIRAN VSTOP V ZDA: V programu le še tri druge evropske države

Svet

Hrvaška in ZDA sta v ponedeljek podpisali sporazum o vstopu Hrvaške v ameriški program Global Entry. Program, v katerem so samo še tri evropske države, bo nekaterim hrvaškim državljanom omogočil privilegiran vstop v ZDA, je sporočila hrvaška vlada.

Sporazum sta podpisala hrvaški notranji minister Davor Božinović ter namestnik pomočnika državnega sekretarja in posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar.

Program Global Entry vnaprej odobrenim potnikom omogoča hitrejši prehod ameriških mej, je pojasnil Escobar. Dodal je, da takšnim potnikom ni treba čakati v vrsti za prehod skozi kontrolo.

Program, v katerega so od evropskih držav vključene le še Velika Britanija, Nemčija in Švica, je pripravilo ameriško ministrstvo za domovinsko varnost.

Namenjen je potnikom z nizkim tveganjem, ki morajo sicer za dovoljenje za hitri vstop zaprositi še pred prihodom v državo. Ameriška mejna policija takšen vstop odobri po temeljitem preverjanju potnika in intervjuju z njim.ž

Potniki, ki jim ZDA odobrijo hiter vstop v državo, to lahko storijo na letališčih, ki so vključena v program Global Entry. V državo vstopijo skozi posebne kioske, v katerih čitalnik potnih listov samodejno preveri potni list, ter pustijo prstne odtise in izpolnijo carinski obrazec. Hitri postopek ZDA omogočajo samo državam, s katerimi so vzpostavile visoko raven zaupanja, je ob podpisu sporazuma dejal Božinović.

Hrvaški državljani lahko sicer potujejo v ZDA brez vizuma od oktobra lani za največ 90 dni. Za vstop v ZDA vizuma že več let ne potrebujejo slovenski državljani.

Escobar se je v ponedeljek v sklopu Hrvaško-ameriškega foruma, ki poteka ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Hrvaško in ZDA, sicer srečal še s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Srečanja se je udeležila tudi namestnica ameriške trgovinske ministrice Marisa Lago.

Na srečanju so govorili o zmanjšanju energetske odvisnosti, spodbujanju investicij, nadaljnji krepitvi trgovinske izmenjave in o koncu pogajanj o dvostranskem obdavčevanju med Hrvaško in ZDA, je sporočila hrvaška vlada.

Plenković je z Escobarjem govoril tudi o razmerah v Bosni in Hercegovini in pomembnosti tega, da politične stranke v BiH čim prej sklenejo dogovor o volilnem zakonu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija