HRVAŠKI ZDRAVNIKI NAREDILI KORAK NAZAJ: Nosečnici s hudo prizadetim zarodkom odobrili splav

Svet

Drugostopenjska komisija v Zagrebu je odločila, da Mirela Čavajda, nosečnica s hudo prizadetim zarodkom, lahko opravi splav na Hrvaškem, je včeraj sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Mirela Čavajda

Ponovna magnetna resonanca je pokazala nove bistveno spremenjene okoliščine, na podlagi katerih je komisija ocenila, da so izpolnjene zdravstveno pravne predpostavke za prekinitev nosečnosti, je dejal Beroš.

Nosečnica se bo tako lahko za izvedbo posega obrnila na eno od hrvaških bolnišnic in se dogovorila z njenimi strokovnjaki. Če poseg ne bo izveden na Hrvaškem, pa so izpolnjeni pogoji za plačilo tovrstnih posegov v tujini, je še dejal. Na Hrvaškem bi umetno prekinitev nosečnosti lahko opravili brezplačno, v Sloveniji pa bi stal približno 5000 evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med čakanjem na ugotovitve drugostopenjske komisije Zagreb je nosečnici drugostopenjska komisija v Sloveniji sicer že potrdila, da so izpolnjeni vsi pogoji za prekinitev nosečnosti.

39-letnica si v 24. tednu nosečnosti zaradi tumorja v glavi otroka želi narediti splav, a so ji v štirih zagrebških bolnišnicah dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

Nosečnica je za ogromen tumor na možganih otroka sicer izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati. Primer Čavajde je v hrvaški javnosti sprožil burne reakcije in znova odprl debato o dostopnosti splava na Hrvaškem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  12 .05. 2022 ob  11: 13
Tej kristotalibani so hujši od afganistanskih.