HRVAŠKI VOJAKI PREVAŽALI TIHOTAPCA OROŽJA: Padajo kazenske ovadbe, vpleten naj bi bil tudi bivši podžupan

Svet

Hrvaško vojsko pretresa nov škandal, potem ko so mediji v sredo razkrili, da so trije piloti vojaških helikopterjev iz letalskega oporišča v Zadru prevažali osumljenega tihotapca orožja. Hrvaški obrambni minister Damir Krstičević je danes povedal, da so pilote suspendirali, kaznovani pa bodo tudi vsi odgovorni po poveljniški liniji.

Piloti naj bi 36-letnega tihotapca orožja pred dvema mescema preoblekli v pilotsko uniformo in pripeljali v oporišče Zemunik pri Zadru. Nato naj bi ga peljali z vojaškimi helikopterji v okviru svojih rednih nalog. Kot je v sredo poročala komercialna hrvaška televizija Nova TV, ni znano, ali so se med enournim poletom ustavljali.

Policijska uprava v Zadru je zaradi tega sprožila preiskavo prostorov, ki jih uporabljajo piloti in 36-letnik, ki je sicer stari znanec policije. Zadrski policisti so potrdili, da so našli večjo količino različnega vojaškega streliva. Sporočili so še, da je 36-letnik osumljen ilegalne trgovine z orožjem. Branil se bo sicer s prostosti.

Zatem je zadrska policija potrdila, da so kazensko ovadili šest oseb zaradi nedovoljenega posedovanja, izdelave in nabave orožja in eksplozivnih sredstev.

Navedli so samo starost osumljencev, medtem ko hrvaški mediji navajajo tudi imena in priimke treh ovadenih vojaških pilotov in treh civilistov. Med civilisti naj bi bila bivši podžupan Zadra in lastnik splitske trgovine z orožjem Magnum.

Poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva Mato Mikić je potrdil, da so piloti kršili vojaško disciplino, a je zanikal, da bi v helikopterju prevažali kakršno koli orožje. Trdi, da gre za osamljen primer.

Hrvaški obrambni minister se je danes v imenu hrvaške vojske javno opravičil zaradi dogodka ter napovedal sankcije za vse vpletene, vključno s pilotom, nadrejenim častnikom. Potrdil je, da je za ravnanje pilotov izvedel pred dvema tednoma, da pa o njem niso obvestili javnosti, da ne bi ovirali preiskave. Poročilo preiskovalcev pričakuje do 2. decembra.

Hrvaški mediji opozarjajo, da primer kaže na velike varnostne pomanjkljivosti znotraj vojaške baze, kjer so nameščeni tudi ameriški vojaški inštruktorji.

V oporišču v Zemuniku bodo po napovedih zveze Nato 11. decembra slovesno odprli posebno multinacionalno letalsko središče (MSAP). Gre za uresničitev lanskega dogovora Bolgarije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije o ustanovitvi vojaškega oporišča za urjenje letalskih posadk za posebne vojaške operacije. Mentorji programa bodo iz Italije, Poljske in ZDA.

Hrvaški mediji tudi spominjajo, da to ni prvi škandal v hrvaški vojski v zadnjem letu dni. Spomnili so, da so šli vojaki lani na območju gore Dinara s helikopterji na lov na merjasce. Med vračanjem z vojaškega romanja je na avtobusu prišlo do nedostojnega vedenja častnika in podrejene vojakinje. Proti udeležencem obeh dogodkov potekajo postopki na vojaških disciplinskih sodiščih, udeležence krivolova pa je ovadilo tudi civilno tožilstvo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija