HRVAŠKI RIBIČ UJEL NASINO NAPRAVO: "Ne vrnem, dokler mi ne plačate odškodnine za poškodovano mrežo"

Svet

Ribič Darko Kunac Bigava je med lovom, ki ga kot ponavadi opravlja v okolici hrvaškega otoka Mljet, naletel na nenavaden ulov. V njegovo mrežo se je v sredo namreč ujela naprava, ki tehta kar 100 kilogramov. Izkazalo se je, da gre za Nasino napravo, ki je v lasti ameriške vojaške ladje. Nasa jo je želela nazaj, a se je pri tem morala pogajati z ribičem, ki je od njih zahteval odškodnino za poškodovano ribiško mrežo.

Skupaj z dvema članoma posadke so težko napravo s 140 metrov globine komaj spravili na ribiško ladjo, je ribič povedal za splitski časnik Slobodna Dalmacija.

Portal morski.hr se je odločil zgodbo raziskati. Ugotovili so, da je naprava iz Nasinega vesoljskega centra Stennis in je bila namenjena ameriški vojaški ladji. Na Hrvaško je prispela novembra lani.

Na hrvaškem ministrstvu za obrambo so potrdili, da je imela ameriška ladja ustrezna dovoljenja za testiranje opreme in naprav za raziskave v hrvaških vodah. Na ameriški raziskovalni ladji sta bila tudi dva častnika hrvaške vojaške mornarice, so še sporočili.

Neimenovani hrvaški vojaški strokovnjak je za morski.hr dejal, da gre povsem sodeč za seizmični senzor, ki je namenjen predvsem podmorski komunikaciji, a ga je možno uporabiti tudi za merjenje drsenja morskega dna.

Ribiča pa je poklicala posadka ameriške ladje in zahtevala, naj napravo vrne. Kunac Bigava se je pri tem izkazal za trdega pogajalca, saj naprave ni želel vrniti, dokler niso z njim podpisali pogodbe in mu plačali odškodnino, ki jo je zahteval za uničeno mrežo, in sicer 20.000 kun (2700 evrov).

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  11 .01. 2020 ob  10: 58
Tako se dela,lahko bi izklopu baterije in jo za visjo ceno prodal Rusom :-)