HRVAŠKA VLADA OMEJILA CENE ELEKTRIKE, PLINA IN NEKATERIH ŽIVIL: Nov paket ukrepov je vreden 1,7 milijarde evrov

Svet

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes predstavil nov paket ukrepov za blažitev rasti cen, vreden 1,7 milijarde evrov. Vlada podaljšuje omejitev cen električne energije in plina ter nekaterih skupin živil. Zagotovila bo tudi enkratno finančno pomoč za različne skupine državljanov, od upokojencev in brezposelnih do vojnih veteranov.

Andrej Plenković

Novi paket bo vlada predvidoma sprejela v četrtek, veljati pa bo začel 1. aprila. Po Plenovićevih besedah ima paket tri ključne cilje: znižanje cen energentov za državljane in podjetnike, zaščita pred inflacijo ter posebna finančna podpora različnim ciljnim skupinam.

Največji del ukrepov se nanaša na blažitev rasti cen energentov, za katero je država zagotovila 1,181 milijarde evrov. Za blažitev inflacijskih pritiskov je namenila 196 milijonov evrov, za posebno finančno podporo in spodbude pa 347 milijonov evrov.

Plenković je napovedal, da bodo podaljšali tudi omejitev cen za nekatere skupine izdelkov. S seznama so umaknili svinjski vrat s kostmi in svinjsko pleče brez kosti, ker bi oceni vlade lahko prišlo do pomanjkanja zalog svinjskega mesa, so pa nanj uvrstili svinjska rebra po ceni 3,79 evra na kilogram.

Ceno sončničnega olja je vlada že septembra lani omejila na največ 2,12 evra na liter, liter trajnega mleka z 2,8 odstotka maščobe na 0,98 evra, beli kristalni sladkor na 1,06 evra na kilogram, kilogram gladke moke tip T-550 na 0,80 evra, kilogram ostre moke tip T-400 na 0,83 evra, celega piščanca na 3,32 evra na kilogram in mešano mleto meso na 4,38 evra na kilogram.

Od 1. aprila bo cena sončničnega olja omejena na 1,72 evra na liter, liter trajnega mleka z 2,8 odstotka maščobe na 0,98 evra, beli kristalni sladkor na 1,33 evra na kilogram, kilogram gladke moke tip T-550 na 0,80 evra, kilogram ostre moke tip T-400 na 0,83 evra, celega piščanca na 3,32 evra na kilogram in mešano mleto meso na 4,11 evra na kilogram.

Cena elektrike za gospodinjstva bo nadaljnjih šest mesecev ostala 59 evrov na megavatno uro (MWh) pri polletni porabi do 2500 kilovatnih ur in 88 evrov na MWh pri polletni porabi nad 2500 kilovatnih ur. Vrednost ukrepa je 82 milijonov evrov.

Javni in nepridobitni sektor, kamor spadajo šole, vrtci, bolnišnice, komunalna podjetja ipd., bosta elektriko plačevala po 62 evrov na MWh. Ukrep je vreden 50 milijonov evrov kun. Enaka cena elektrike bo veljala za mala podjetja, ukrep pa je vreden 116 milijonov evrov.

Večja podjetja, ki bodo v šestih mesecih porabila nad 2,5 gigavatne ure (GWh) energije, bodo elektriko plačevala po ceni 230 evrov na MWh, tista, ki bodo porabila manj kot 2,5 GWh, pa po ceni 180 evrov na MWh. Vrednost tega ukrepa je 348 milijonov evrov.

Cene plina bodo za podjetja, javni in nepridobitni sektor ter gospodinjstva do vključno 31. marca 2024 ostale enake, kot so bile doslej. Vrednost ukrepov za blažitev rasti cen plina vlada ocenjuje na 150 milijonov evrov.

Omejili bodo tudi ceno toplotne energije za vse toplotne sisteme in za eno leto podaljšali nižjo, petodstotno stopnjo DDV na dobavo energentov za gretje.

Vlada je napovedala tudi enkratno denarno pomoč za upokojence, ki prejemajo do 610 evrov pokojnine. Višina pomoči bo odvisna od višine pokojnine. Tisti z najnižjo pokojnino bodo prejeli 160 evrov, tisti z najvišjo pa 60 evrov. Prispevka za zdravstveno zavarovanje ne bo več treba plačevati 32.000 upokojencem.

Enkratno denarno pomoč bodo dobili tudi ogroženi kupci energentov, prejemniki nadomestila za pomoč in nego ter vojni veterani, ki bodo dobili po 150 evrov, brezposelne osebe, ki bodo prejele po 100 evrov, ter prejemniki otroškega dodatka. Višina enkratne denarne pomoči za prejemnike otroškega dodatka bo odvisna od števila otrok in bo znašala od 45 evrov za enega otroka do 160 evrov za pet ali več otrok. Vsi trije ukrepi skupaj so vredni 40 milijonov evrov.

Za kmete in ribiče je vlada pripravila ukrepe v vrednosti 41 milijonov evrov.

Hrvaška je prvi večji paket ukrepov za blažitev posledic rasti cen sprejela marca lani. Vreden je bil 640 milijonov evrov, od katerih je bilo okoli 160 milijonov evrov namenjenih finančni pomoči za ublažitev stroškov za plin, 106 milijonov evrov pa socialni pomoči najšibkejšim državljanom in enkratni finančni pomoči upokojencem.

Drugi paket ukrepov je sprejela septembra, vreden pa je bil 2,79 milijarde evrov. Za pol leta je omejila cene elektrike, plina in drv za ogrevanje ter znižala in omejila cene nekaterih živilskih izdelkov. Povečala je tudi finančno pomoč za socialno ogrožene in napovedala poseben davek na dobiček.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija