HRVAŠKA PIŠE ZGODOVINO: Pripravlja se na prevzem enega izmed najboljših bojnih letal (FOTO)

Svet

Hrvaška se pripravlja na zgodovinski trenutek, ko bo sprejela prvo večnamensko lovsko letalo Rafale od francoskih letalskih sil v bazi Mont-de-Marsan. To je prvo od 12 rabljenih letal, ki jih bo Hrvaška kupila od Francije za približno milijardo evrov.

Pogodba o nakupu letal vključuje šolanje pilotov, simulatorje, orožje in garancijo. Kot je poročal HRT, bo ta nakup omogočil Hrvaški, da po 20 letih odvisnosti od zastarelih MiG-21 začne novo poglavje pri varovanju svojega zračnega prostora. Hrvaško obrambno ministrstvo je izpostavilo, da je ta pogodba "strateška odločitev, ki ustvarja dolgoročno politično in gospodarsko povezavo z državo in proizvajalcem letal".

Hrvaški obrambni minister Mario Banožić je napovedal, da bo prvih šest Rafalov na Hrvaško prispelo v začetku drugega četrtletja 2024. "Čaka nas zgodovinski dan, prevzem prvega rafala," je dejal Banožić za Jutarnji list. Banožić je dodal, da je priprava potekala po načrtih, infrastruktura se razvija, piloti, tehniki in letalsko-tehnično osebje so usposobljeni za nova letala, in v sodelovanju s francoskimi partnerji so pripravljeni na ta 'zgodovinski trenutek'. Pogodba o nakupu francoskih bojnih letal je bila podpisana že konec leta 2021.

Po uradni slovesnosti sprejema letal v Franciji bodo hrvaški piloti odleteli v center za usposabljanje v Bordeauxu, kjer bodo izvajali usposabljanje zaposlenih v letalsko-tehnični službi, je pojasnilo ministrstvo za obrambo. Na uradni slovesnosti bo prisoten obrambni minister, predstojnik kabineta predsednika vlade, podpredsednik vlade ter delegacija oboroženih sil Republike Hrvaške in načelnik generalštaba.

Letala Rafale so bodoča osnova za Hrvaško vojaško letalstvo in bodo nameščena v vojašnici 'Pukovnik Marko Živković' v Plesu, kjer trenutno potekajo obsežna gradbena dela, da bo vse pripravljeno za sprejem, navaja HRT.

Hrvaško obrambno ministrstvo pojasnjuje, da je letalo Rafale opremljeno z naprednimi napadalno-navigacijskimi sistemi, elektronskim radarjem in ima zmožnost uporabe orožja tako za zrak-zrak kot zrak-zemlja. Po besedah ministrstva je eno izmed najboljših bojnih letal v sodobnem času.

"Ta nakup priča o Hrvaški odločenosti razviti lastne visoko vredne in pomembne obrambne zmogljivosti, ki bodo prispevale k varnosti in obrambi države ter k Natu in Evropski uniji," navaja hrvaško obrambno ministrstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija