HRVAŠKA NIČ VEČ CILJNA DESTINACIJA? Manj prihodov in nočitev, a rekorden obisk letališč

Svet

Na Hrvaškem so julija po prvih podatkih zabeležili 4,6 milijona prihodov in 30,5 milijona prenočitev turistov, kar je 1,2 odstotka manj prihodov in 1,5 odstotka manj prenočitev kot julija lani. Padec pa se po poročanju medijev ne odraža na hrvaških letališčih, ki beležijo rekordno število potnikov.

Čeprav gre za manjši mesečni padec, se lahko ta močno odrazi v celoletnih rezultatih, saj na Hrvaškem največ nočitev beležijo prav julija in avgusta, je poročal hrvaški časnik Jutarnji list, ki je navajal prve ocene tamkajšnje turistične organizacije HTZ. Po prvih sedmih mesecih je sicer po podatkih HTZ hrvaški turizem še vedno v plusu. V primerjavi z enakim obdobjem lani so namreč zabeležili 3,5 odstotka več prihodov turistov in en odstotek več nočitev. Skupaj je tako na Hrvaško od začetka leta do konca julija prispelo 11,5 milijona turistov, ki so ustvarili 56,8 milijona nočitev.

Rekorden obisk letališč

Medtem ko v turističnih nastanitvah beležijo padce, pa rekorde podirajo hrvaška letališča. Samo pretekli konec tedna je na letališču Resnik v Splitu pristalo in vzletelo 220 letal z okoli 58.000 potniki. Julija so na splitskem letališču našteli 723.048 potnikov, s čimer je katerokoli hrvaško letališče prvič preseglo mejo 700.000 potnikov v mesecu dni.

Poleg splitskega je nov rekord zabeležilo tudi letališče v Dubrovniku. Na tem letališču so prvič v enem mesecu zabeležili več kot pol milijona potnikov. Kot poročanje Večernjega lista povzema hrvaška tiskovna agencija Hina, so jih našteli 514.723, medtem ko so jih julija lani beležili 474.643. Dubrovniško letališče je mejo 400.000 potnikov v mesecu dni prvič preseglo pred dvema letoma.

Močno rast v prometu so zabeležili tudi na letališču v Zadru. Na slednjem so zabeležili 145.364 potnikov, kar je 27,6 odstotka več kot julija lani. Na letališču v Pulju so julija našteli 184.832 potnikov, kar je skoraj 12.500 več kot julija lani, na reškem letališču pa so po prvih podatkih zabeležili 31.272 potnikov oz. 8500 več kot v enakem lanskem obdobju. Na zagrebškem letališču so julija zabeležili 366.242 potnikov, kar je 13.000 manj kot julija lani, še poroča Hina.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  05 .08. 2019 ob  15: 00
Ja, stric iz ozadja. Zdaj nam pa še povej za metodo, kako lahko preveriš število nočitev pri zasebnikih, če jih, kot tudi sam praviš, ne prijavljajo? Da trkaš od vrat do vrat in to vsakih par dni, kolikor se turisti menjavajo, in skrbno beležiš? Sicer pa so tudi lanski podatki temeljili na enaki metodi preverjanja - in gre prav za to primerjavo! Ki je pokazala več nočitev lani kot letos. Koliko (tako lanski kot letošnji) podatki 100% držijo in koliko ne, niti ni bistveno... Skupna jim je ista metodologija.
Stric iz ozadja |  05 .08. 2019 ob  12: 12
-2
Ha,ha,ha,ha,... analiza in zaključek za se zjokat.... A nihče ni pomislilk, da je razhod v dejstvu, da turistični delavci (predvsem zasebni) ne prijavijo vseh nočitev? In koliko nočitev je npr slovenskih v slovenskih apartmajih? Ko se podaja preko medije neka "dejstva", je potrebno vse preveriti in biti v podane ocene 100% prepričan, da zdržijo.... Žal se tega nihče v naših medijih ne drži. Zakaj pa imamo potem združenja, zbornice, .... Pa je toliko govora o polresnicah, pollaži, zavajanju, informacijski nekorektnosti,... Očitno ne pomaga. A je pa to posledica neusposobljenosti in "podkupljivosti" medijev (novinarjev)?