HRVAŠKA NI VEČ TAKO PRILJUBLJENA DOPUSTNIŠKA OPCIJA: Raje ostanemo v domači državi ali obiščemo Grčijo

Slovenija

Turistične agencije stranke, ki želijo po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam odpovedati rezervirano potovanje v to državo, obravnavajo individualno. Večinoma jim ponudijo nadomesten termin ali spremembo lokacije potovanja. Mnogi Slovenci se tako namesto za Hrvaško odločijo za dopust v domači državi ali pa za skok na grške otoke.

V turistični agenciji Palma so pojasnili, da vsakega potnika z rezervacijo za Hrvaško obravnavajo individualno glede na pogoj zakupa nastanitev. "Večina potnikov namreč še vedno želi na počitnice in zato nekateri tudi odhajajo na Hrvaško, drugim iščemo alternativne možnosti, ostalim pa po dogovoru ali vračilo ali prestavitev njihovega aranžmaja," so zapisali.

Sicer je večina njihovih potnikov na Hrvaško potovala z lastnimi prevoznimi sredstvi, zato bodo tudi za vrnitev poskrbeli sami. "Kjer smo nudili paketno potovanje, se pravi organizacijo s prevozom, pa bomo za goste poskrbeli, da se danes, seveda tisti, ki bodo želeli, tudi predčasno vrnejo," so dodali.

Kar nekaj turistov je sicer pri Palmi načrtovalo dopustovanje na Hrvaškem tudi za konec avgusta in jesen. "Lahko govorimo o kar precejšnjih številkah," so navedli. V večini primerov poskušajo strankam najti nadomestne destinacije. Kam se bodo preusmerili turistični tokovi v preostanku poletja in začetku jeseni, pa je po njihovem težko reči.

"Po našem trdnem prepričanju je Grčija še vedno zelo varna država in tukaj računamo na podaljšanje sezone. Vreme je jeseni še kako stabilno, zdravstvena slika na vseh otokih, kamor letimo, pa je izjemno dobra in pod kontrolo," so pojasnili. Medtem ko je Grčija na rumenem vladnem seznamu, pa sta na zeleni listi Madžarska in Italija, so spomnili.

Grčija

Tudi v turistični agenciji Relax vsako rezervacijo obravnavajo individualno "v korist naših gostov", so povedali. Tako velja do 6. septembra, rezervacije po tem datumu pa bodo obravnavali v skladu z režimom na meji.

Iz hrvaške obale so sicer uspeli pripeljati že vse turiste, ki so imeli pri njih rezervacijo z avtobusnim prevozom. Ostali gosti, ki so potovali z lastnim prevozom, pa se vračajo v skladu z režimom na meji. Konec avgusta in v jesenskih mesecih bi sicer v normalni situaciji na Hrvaškem z Relaxom počitnikovalo več kot 4000 gostov.

Tudi v Relaxu svojim strankam, ki zaradi uvrstitve na Hrvaško na rdeči seznam kljub rezervaciji ne bodo potovale v to državo, ponujajo možnost prestavitve na drug termin ali drug aranžma, pri čemer se večina odloči za slednjo možnost. "Alternative so predvsem počitnice v Sloveniji ter letos zelo popularni grški otoki," je povedal Jože Režonja. V kolikor gostom alternativni aranžma ali prestavitev na drug termin ne bosta ustrezni možnosti, jim bodo v Relaxu vrnili vplačan znesek, zmanjšan na administrativne stroške.

Slovenija

"Predvidevamo, da se bo hrvaška obala odprla v drugi polovici septembra. Slovenija bo aktualna vse do konca leta, predvidevamo, da bo stabilna tudi situacija na grških otokih," so še dodali.

Podobni so odgovori turistične agencije Kompas, kjer se o odpovedi rezervacij na Hrvaškem z datumi pričetka storitve do vključno 6. septembra s strankami, ki želijo letovanje odpovedati, dogovarjajo individualno in skupaj s partnerji na destinacijah poskušajo najti ugodno rešitev. "Ponudimo možnost prestavitve na drug termin ali na drug aranžma. Če nobena od ponujenih možnosti strankam ne ustreza, bomo vrnili vplačani znesek, razen dejansko nastalih in administrativnih stroškov," so pojasnili tudi v tej agenciji.

Odpoved rezervacij na Hrvaškem z datumi pričetka po 6. septembru pa je možna v skladu s splošnimi pogoji družbe Kompas.

Hrvaška

"Veseli nas, da se je kar nekaj strank odločilo za prestavitev počitnic s Hrvaške na enega izmed devetih grških otokov, na katere Kompas leti s posebnimi letali," so dodali. Kam se bodo jeseni usmerili turistični tokovi, pa je v tem trenutku in času po njihovem "nerealno napovedovati".

Opolnoči je začela veljati obveznost karantene ob vstopu v Slovenijo iz Hrvaške, potem ko se je število okužb z novim koronavirusom v tej državi začelo v zadnjih dneh povečevati. Grčija je medtem prejšnji teden zdrsnila na rumeni seznam, pri tem pa je notranji minister Aleš Hojs opozoril, da se v Grčiji, kjer dopustuje veliko Slovencev, razmere hitro slabšajo in da bi se ta država lahko kmalu znašla na rdečem seznamu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija