HRVAŠKA NE BO ČAKALA EME: Načrtuje nakup ruskega cepiva

Svet

Hrvaška obravnava možnosti za nakup ruskega cepiva Sputnik V še pred njegovo odobritvijo s strani Evropske agencije za zdravila (Ema), je danes potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. V državi so v minulih 24 urah potrdili 502 okužbi z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19.

Hrvaška vlada si prizadeva, da bi vsem prebivalcem Hrvaške zagotovila cepivo proti covidu-19, zato obravnava tudi možnost nakupa ruskega cepiva Sputnik V, je povedal Beroš na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu.

Pojasnil je, da bo hrvaška agencija za zdravila (Halmed) ocenila možnosti nakupa ruskega cepiva, še preden bi njegovo uporabo odobrila Ema. Meni, da mora Halmed predvsem potrditi varnost in učinkovitost Sputnika V.

Kot eno od možnosti je omenil interventni uvoz ruskega cepiva ob začasni odobritvi uporabe na Hrvaškem neodvisno od krovne agencije EU. "Optimalno bi bilo, da bi ga Ema odobrila, sicer pa ob tem veljajo posebni roki," je dejal Beroš.

Beroš ni želel odgovoriti na vprašanje, koliko odmerkov ruskega cepiva nameravajo kupiti. Hrvaški mediji ugibajo, da gre za najmanj milijon odmerkov, ki jih pričakujejo zelo kmalu, da bi lahko čim prej cepili čim več prebivalcev.

V Zagrebu ocenjujejo, da bi cepljenje 70 odstotkov prebivalcev do poletja močno prispevalo k zajezitvi nadaljevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, obenem pa bi bilo tudi predpogoj za epidemiološko varno osrednjo hrvaško turistično sezono, ki je ključna za njeno gospodarstvo.

Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu so prav tako potrdili, da potekajo pogajanja o nakupu ruskega cepiva za Hrvaško.

Na Hrvaškem so od konca decembra lani proti covidu-19 cepili približno 81.670 ljudi, od tega je dva odmerka cepiva prejelo dobrih 54.400 državljanov. Cepijo s cepivi podjetij Pfizer in BioNTech, Moderna in AstraZeneca. Doslej so uporabili 136.080 odmerkov cepiv teh proizvajalcev, do konca marca jih pričakujejo še približno 600.000.

Število na novo okuženih v državi se medtem še naprej rahlo zmanjšuje, je na novinarski konferenci povedal vodja oddelka za nalezljive bolezni v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić. V zadnjih 24 urah so ob 7348 testih potrdili 502 okužbi. Prejšnjo sredo jih je bilo 577, v sredo pred tem pa 730. Izpostavil je, da je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 119.

Na Hrvaškem je trenutno 2219 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 884 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 82 ljudi.

Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili več kot 238.500 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5375 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  17 .02. 2021 ob  18: 26
Kaj mi čakamo? Aja komunist Janša ne mara rusov in kitajcev