HRVAŠKA DAVKARIJA NAD DAVORJA ŠUKERJA: "Usedla" se je na njegovo luksuzno stanovanje v Istri

Svet

Predsednik hrvaške nogometne zveze (HNS) in svetovno znani nogometaš Davor Šuker je pod drobnogledom hrvaške davčne uprave zaradi šest milijonov kun (810.000 evrov) davčnega dolga. Šuker ni pojasnil porekla 12,8 milijonov kun (1,73 milijona evrov), ki jih je leta 2015 posodil za varščino svetovalcu nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću.

Davor Šuker

Država je zasegla Šukerjevo luksuzno stanovanje v podstrešju vile Portheim v Opatiji, ki ga je šef hrvaške HNS kupil leta 2009 za milijon evrov, v današnji izdaji poroča Večernji list.

Davčna uprava je leta 2016 zahtevala od Šukerja naj plača davek na neprijavljene dohodke, s katerimi je pomagal Mamiću in njegovemu sinu Mariu plačati varščini za izhod iz pripora. Šuker je poskusil dokazati davčni upravi, da gre za njegove prihranke, denar naj bi zaslužil med svojo uspešno nogometno kariero, a ga ni shranil v banki, temveč doma. Za domače prihranke pa ne more dobiti bančnih izpisov, s katerimi bi lahko potrdil poreklo denarja, se je neuspešno branil prvi mož hrvaškega nogometa.

Hrvaške davkarije Šukerjeva pojasnila niso zadovoljila, saj je, kot je pojasnila, Šuker profesionalno nogometno kariero sklenil pred več kot desetletjem. Menijo, da ni bilo možno ugotoviti, koliko je medtem porabil tega denarja.

Davčna uprava je potrdila, da je imel Šuker v letu 2015 približno 600.000 kun prihodkov ter okoli 1,5 milijona kun stroškov. Zato so neprijavljenih 12,8 milijona kun obravnavali kot Šukerjev drugi dohodek in so mu zaračunali 40-odstotni davek, ki so mu naknadno dodali tudi prisilen 18-odstoten dodaten davek na dohodek, ki ga zaračunavajo občine.

Vila v Opatiji, v kateri ima Šuker luksuzno mansardno stanovanje.

Davčnemu dolgu je letos treba prišteti tudi zamudne obresti, ki znašajo nekaj več kot devet odstotkov. Če Šuker ne bo poravnal dolgov do države, bodo prodali njegovo luksuzno stanovanje v mansardi, penthouse, v Opatiji. Gre za stanovanje s šestimi sobami v velikosti 160 kvadratnih metrov.

Po podatkih Večernjega lista je imel Šuker težave zaradi davkov tudi leta 2012, ko je bil dolžan nekaj več kot 208.000 kun (28.100 evrov). Šuker je takrat dejal, da ni šlo za utajo davkov, temveč za neplačani davek na zasebno nepremičnino, ki naj bi ga potem tudi poravnal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija