Hrvaška dan kravate obeležila s 17-metrsko rdečo ruto

Svet

Z umetniškim performansom, Ruta-skrivnost kravate, so danes v Zagrebu obeležili hrvaški dan kravate, ki ga je leta 2008 na predlog društva Academia Cravatica razglasil hrvaški sabor. Iz 17-metrskega kosa rdečega blaga so naredili ruto, ki so jo na Trgu svetega Marka sredi mesta ovili okoli povabljencev in članov Academie Croatice.

Za turiste in mimoidoče je bila zanimiva tudi srednjeveška vojaška ceremonija, ki so se je udeležili pripadniki častne čete polka Kravat kot tudi pripadniki zgodovinskih hrvaških vojaških enot, kot so huzarji iz Bjelovarja in Karlovcev ter turopoljski banderi, in pripadniki častnega bataljona hrvaške vojske.

Navzoče je pozdravil podpredsednik hrvaškega sabora Milorad Batinić, medtem ko je sprejem organiziral zagrebški župan Milan Bandić.

Academia Croatica je Bandiću podarila ruto, ki je bila danes del umetniške predstave.

Ob tem so spomnili, da so kravato kot edini razpoznaven in priznan hrvaški simbol predstavili v številnih državah, od Poljske do Južnoafriške republike.

Hrvaški vojaki so uveljavili kravato kot del uniforme med 30-letno vojno v 17. stoletju.

Sabor je dan kravate razglasil v spomin na 18. oktober 2003, ko so okoli puljske arene spektakularno postavili največjo kravato na svetu, s katero so simbolno povezali antične in sodobne čase. Z rdečo barvo pa so poslali sporočilo ljubezni in sožitja med ljudmi in narodi.