HRVAŠKA BO NADALJEVALA PRED MEDNARODNIMI SODIŠČI: "Gre za naše morje in naši ribiči tam normalno lovijo"

Istra

Hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković je po današnjem srečanju s hrvaškimi ribiči v Umagu dejala, da ribiči ne smejo trpeti posledic zaradi spora o meji med Slovenijo in Hrvaško v Piranskem zalivu. Hrvaški ribič Diego Makovec je dejal, da je doslej prejel skoraj 1000 slovenskih kazni zaradi ribolova v Piranskem zalivu.

Glede meje v Piranskem zalivu Hrvaška zagovarja stališče, da gre za arbitražno sodbo o meji, ki ni priznana, ker je bila sprejeta med kontaminiranim postopkom, je izjavo Vučkovićeve povzela hrvaška tiskovna agencija Hina. Kmetijska ministrica je tudi napovedala, da bo Hrvaška na ustreznih mednarodnih telesih in sodiščih nadaljevala z argumentiranjem svojih stališč, za katera trdi, da so v skladu z mednarodnim pravom.

"Verjamemo v pozitivno rešitev, ker se nam je potrpežljiv in pravno argumentiran pristop doslej splačal. Upamo, da bo tako tudi v prihodnje," je dejala Vučkovićeva po srečanju z ribiči iz Savudrije in lokalnimi obrtniki.

Menila je še, da hrvaška ministrstva za pravosodje, zunanje in notranje zadeve ter kmetijstvo v skladu s svojimi pristojnostmi ribičem zaenkrat uspejo olajšati okoliščine, v katerih so se znašli.

"Hrvaška je angažirala tudi pravno pomoč za ribiče, ki glede tega nimajo ne finančnih niti operativnih bremen. Celotne postopke vodi hrvaško ministrstvo za pravosodje, ki je angažiralo pravno pomoč v tujini," je povedala.

Pomočnik hrvaškega pravosodnega ministra Ivan Crnčec je spomnil, da je Hrvaška angažirala odvetnika v Sloveniji, ki že dlje časa na hrvaške stroške skrbi za postopke proti hrvaškim ribičem na slovenskih sodiščih. Crnčec je izpostavil, da Hrvaška ne priznava kazni, ki jih hrvaškim ribičem pošilja Slovenija zaradi domnevne kršitve državne meje v Piranskem zalivu.

"Kazni ne priznavamo, ker gre za naše morje in naši ribiči tam normalno lovijo s svojimi ladjami," je Crnčeca povzela Hina.

Hrvaški ribiči so dejali, da skoraj vsak dan prejemajo slovenske kazni. Ribič Diego Makovac je povedal, da je doslej prejel skoraj 1000 slovenskih kazni. Zneski na kaznih so med 400 in 800 evrov. Makovac je potrdil, da hrvaški ribiči lovijo v Piranskem zalivu v spremstvu hrvaške policije, kar je po njegovih besedah zanje postala že rutina.

Hrvaška je iz arbitražnega procesa o meji s Slovenijo enostransko izstopila leta 2015 po prisluškovalni aferi. Pri tem je vztrajala tudi po odločitvi arbitražnega sodišča, da slovenske kršitve postopka z nedovoljenimi pogovori med slovensko agentko in arbitrom niso bile tako hude, da ne bi moglo izdati končne razsodbe. Konec junija 2017 je sodišče razsodbo tudi izdalo. Slovenija pa je nato konec leta 2017 začela tudi uresničevati arbitražno razsodbo, čeprav jo Hrvaška zavrača.

Ena od posledic tega hrvaškega nespoštovanja arbitražne odločbe pa je nadaljevanje ribiških incidentov v Piranskem zalivu, zaradi katerih se kopičijo denarne kazni tako za slovenske kot hrvaške ribiče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  19 .11. 2020 ob  14: 52
Hrvatje itak niso nikoli lovili v piranskem zalivu, ker tam rib preprosto ni. Poleg tega je v primeru močne burje postane plutje iz Umaga do piranskega zaliva skoraj samomorilska akcija. Rib pa ni toliko da bi pokrili stroške goriva, torej smisel tega početja je samo provokacija. Pa naj si delajo stroške dalje, treba je samo beležiti in pošiljati kazni dalje, pa naj jih plača Plenković.
joe jaxson |  17 .11. 2020 ob  20: 19
tolko vaše, kolko naše ! te pa gremo napred