HRUP PUHALNIKOV NAVSEZGODAJ STANOVALCEM ŽUSTERNE PARA ŽIVCE: Je mogoče najti alternativo za čiščenje?

Koper

Stanovalci Žusterne se soočajo s prekomernim hrupom, ki je v zadnjih dveh letih postal nevzdržen in ga povzročajo puhalniki listja. Kot pravijo, razumejo, da je potrebo poskrbeti za urejeno plažo in parkirišče, vendar naj bi tovrstno čiščenje pogosto izvajali tudi po 23. uri in pred 6. uro oziroma v času javnega reda in miru. Obrnili so se že na vodstvo Snack bara, na Javni zavod za šport Koper, na Krajevno skupnost (KS) Žusterna in ko smo se nanje obrnili še mi, se je izkazalo, da jih je večina s težavo stanovalcev seznanjena. Vsi po vrsti pa se branijo, da nihče ne čisti pred 6.00 zjutraj ali po 22.00 zvečer.

Zadeva je v zadnjih dveh letih postala nevzdržna, navajajo stanovalci Žusterne. Ob tem dodajajo, da se v neposredni bližini nahajata dva hotela in apartmajsko naselje.

Naj ob tem dodamo, da so težave zaradi hrupa, ki ga povzročajo predvsem bencinski puhalniki, znane tudi iz drugih krajev po Sloveniji. Njihova uporaba je problematična pred zdravstvenimi domovi in v bivalnih naseljih, kjer ne prebivajo zgolj odrasli, ampak tudi novorojenčki, majhni otroci, starejši ljudje, bolniki, rekonvalescenti. Različni kraji po Sloveniji so takšne zagate rešili na različne načine – nekateri so bencinske puhalnike nadomestili z akumulatorskimi, ponekod je puhalnike nadomestilo čiščenje z metlo, ali pa so spremenili čas čiščenja.

Stanovalci Žusterne, ki se soočajo z nesprejemljivim hrupom, sprašujejo, ali ne pripada tudi njim počitek in predvsem, ali ne obstaja alternativa za čiščenje oziroma urejanje? Z namenom, da bi našli konstruktivno rešitev, so se obrnili na kar nekaj naslovov, vključno z Mestno občino Koper, vendar odgovorov niso prejeli. Zato smo se po odgovore odpravili mi.

"Krajani, ki jih hrup moti, se morajo obrniti na povzročitelja, to je Javni zavod za šport Koper. Krajevna skupnost jih je že opozorila, prav tako lastnika lokala, ki pa prične s čiščenjem po 7.00," pravi predsednik KS Žusterna Igor Čurin.

Duško Madžarović iz koprskega Javnega zavoda za šport pritrjuje, da je s težavo okoliških domačinov seznanjen, a zatrjuje, da njihovi vzdrževalci kopališča Žusterna uporabljajo puhalnike po 6.00 zjutraj in nikoli po 22.00 zvečer. "Da bi hrup omilili, smo dobili dodatna finančna sredstva in kupili baterijske puhalnike, ki so veliko tišji, vendar se uporabljajo vedno v dovoljenih urah," razlaga Madžarović in dodaja:

"Na področju Žusterne so še nekateri "čistilci", ki morda res ustvarjajo hrup in motijo prebivalce, vendar ni naša naloga in pristojnost, da kažemo s prstom na povzročitelje."

S težavami okoliških prebivalcev so seznanjeni tudi v Snack baru, a tudi pri njih zatrjujejo, da čiščenje zmeraj opravljajo po 7.00 zjutraj in ne uporabljajo bencinskih puhalnikov.

Na koncu smo se obrnili še na Marjetico Koper, saj smo dobili namig, da okoliške prebivalce s čiščenjem ceste in plaže zjutraj morda budijo iz sna prav oni. "Marjetica Koper v Žusterni prične z deli med 6.45 in 7.00 zjutraj. Nikoli pa dela ne potekajo med 22.00 in 6.00," so sporočili.

Če strnemo vse odgovore vpletenih, vsi po vrsti zagotavljajo, da s čiščenjem nikoli ne pričnejo pred 6. oziroma 7. uro. A lahko rečemo, da tudi vsakodnevni hrup, ki ga povzročajo puhalniki in čistilna vozila že takoj po 7.00 zjutraj nimajo ravno zanemarljivih učinkov na dobro počutje ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  10 .09. 2021 ob  21: 16
Marjetica naj v žusterno dostavi v vsako gospodinjstvo o eno pol avtomatsko metlo.
kokodek |  10 .09. 2021 ob  14: 37
puhalniki so brez veze ob katerikoli uri, ker onesnažujejo zrak in delajo hrup!!!!! najboljša je metla !!!!!
vseved |  10 .09. 2021 ob  10: 58
-2
Marjetica naj neha čistit tisto okolico.
MarijaM |  10 .09. 2021 ob  08: 17
-3
A spet plemenitega kaj moti?
Eho |  09 .09. 2021 ob  17: 46
20
Kako je šele tistim, ki z njimi delajo...Pa ne mislim zgolj na hrup in tresljaje, ki jih morajo prenašati...predvsem mislim tudi na izpušne pline in prah katerim so delavci ves čas izpostavljeni......Zadeva deluje na dvotaktni motor, ki potrebuje tudi olje v bencinu....o tem, da ti stroji sploh nimajo katalizatorja, da niti ne pišemo...Te stroje bi morali že prej prepovedati, pa ne zaradi hrupa, ki naj bi ga povzročali tistim, ki ne delajo z njimi...
Martin Kacur |  09 .09. 2021 ob  16: 42
-14
A ptiči ki zjutraj pojejo jih pa ne motijo?