HRUP IZ LUKE VSE BOLJ JEZI KOPRČANE: V pristanišču najeli strokovnjake

Koper

Potem ko se je na naše uredništvo obrnil bralec in nas opozoril, da se občani Kopra pritožujejo čez hrup, ki ga v pristanišču povzročajo velike tovorne ladje, smo se mi za pojasnilo obrnili na Luko Koper. Kot so nam povedali, so se odločili lego ladje, ki je izvor hrupa, obrniti, s tem pa hrup preusmeriti stran od mestnega jedra. A s tem težave očitno niso rešili. Kot je videti pod objavo občana na družbenem omrežju Facebook, je bila v Kopru hrupna tudi minula noč. Danes nas je poklicala še ena od dolgoletnih stanovalk mestnega jedra, ki je prepričana, da je izvor hrupa ladja z avtomobili. V Luki so nam popoldan pojasnili, da se bodo s hrupom sedaj ukvarjali tudi strokovnjaki.

V Luki Koper so nam včeraj priznali, da so prejeli tri klice občanov, ki so se pritoževali nad hrupom iz pristanišča. "Ugotovili smo, da je izvor hrupa ladja, ki je privezana na kontejnerskem terminalu. Gre za ladjo, ki je prvič v Kopru, zato te težave nismo mogli predvideti. Predstavnika ladjarja smo o tej nevšečnosti že obvestili in ga prosili, da naredi vse, kar je v njegovi moči, da bi odpravil vzrok hrupa. Ker bo ladja v pristanišču še do petka popoldne, smo se odločili obrniti lego ladje in izvor hrupa usmeriti stran od mestnega jedra," so pojasnili. Ob tem so se v Luki vsem prizadetim opravičili in prosili za razumevanje.

A ukrep očitno ni bil uspešen. Po pisanju Koprčanov in Koprčank se je hrup v pristanišču nadaljeval tudi minulo noč. Eden izmed občanov je na družbenem omrežju Facebook objavil fotografijo koprskega pristanišča in merilnika hrupa, ki kaže skoraj 80 decibelov, zraven pa pripisal: "Toliko o tem, da ni sploh nobenega hrupa iz luke." 

Pod objavo so se vsuli komentarji še drugih občanov in občank, ki so v zadnjih dveh dneh soočeni s še posebej glasnim hrupom. Kot pravijo eni, jim "v Semedeli ne pomagajo niti nova okna s troslojnim steklom", "v Žusterno se dobi direkten odmev", "sliši se kot bobnenje bobnov v sodu". Hrupa iz Luke naj bi bili, med drugim, deležni tudi v Svetem Antonu, Pradah in Kampelu.

Spet drugi so hrupa iz Luke že navajeni oziroma so se z njim sprijaznili.

Lokacija hrupne ladje v koprskem pristanišču. 

Občani se sprašujejo tudi, kako to, da je ravno nova ladja tako hrupna. Šlo naj bi namreč za veliko tovorno ladjo MSC KATRINA, zgrajeno leta 2012, katere bruto tonaža znaša 140096 ton. V koprskem pristanišču bo zasidrana do danes popoldne.

So res krive ladje z avtomobili?

Nekateri prebivalci mestnega jedra trdijo, da je izvor hrupa ladja, ki prevaža avtomobile, privezana bližje mestu, in ne včeraj navedena ladja Katrina.

Na naše vprašanje, ali trditev drži, smo z Luke dobili informacijo, da so danes "angažirali dodatno strokovno pomoč strokovnjakov s Fakultete za strojništvo, ki merijo hrup na terenu". Z njihovimi ugotovitvami naj bi si dodatno pomagali pri odkrivanju izvorov hrupa na posameznih ladjah.

Deli novico:

ja |  13 .03. 2018 ob  17: 30
sicer mislim da potniske ladje z hrupom so dosti bolj motece za ljudi v blizini... predsem ker so jim privezane pod oknom...
BOBO |  13 .03. 2018 ob  07: 48
Pizda , nocoj je priplula neka ladja in nisem mogel spati . Potem pa še veter povzroči to valovanje zvoka , kot da bi imel neko ribiško barko pod oknom . Ta, ta , ata, ratata, tat, ta. Celo noč , mater jim jebem .
@Dr itto |  12 .03. 2018 ob  15: 02
Vse je mogoče in obratno.Finance 8 marec.@zoran13:tudi jaz že sinoči
zoran13 |  12 .03. 2018 ob  14: 20
MSC KATRINA

Pravkar so na RAI3 sporočili, da so se množično pritoževali občani v Trstu, kjer je bila privezana in jo tudi tam povzročala veliko hrupa, tudi zaradi tega je izplula iz Tržaškega pristanišča.
Ajde  |  12 .03. 2018 ob  13: 18
-1
Koparćani, ako ne bi bilo ladij nebi imali za Burek
hahah |  12 .03. 2018 ob  13: 04
-3
in seveda tudi za ta hrup bo kriv naš župan
@@Dr itto | danes ob 11:45 |  11 .03. 2018 ob  18: 58
Se vidi, da ne razumem kapitalizma. NKBM je kupila Pošto, potem je vse kupil ameriški sklad Apollo, priključili so še Raiffeisen in zdaj naj bi Pošta kupila Intereuropo? Ne bo šlo - ni pravi vrstni red.. Morda jo bo sklad Apollo? Mah...
@Dr itto |  11 .03. 2018 ob  11: 45
Pa kaj .Barke kontejnerske po pošti do Divače,potniške pa do Postojne.Enostavno glede na to da Intereuropo kupuje Pošta
OH  |  11 .03. 2018 ob  10: 54
Ukinimo nočno izmeno ,pa mogoče še popoldansko in smo se rešili prekarnih in IPS delavcev.Pa da o drugem tiru ne pišem.In vsi bodo kao srečni uživali v ljubem miru doma,če bodo imeli za najemnino ali obrok kredita.Bo pa mir.
@Tesla |  11 .03. 2018 ob  10: 41
Se strinjam Vse se da če se hoče.Kar se pa tiče tesla da bo Koper brez elektrike,vprašajmo nemce kako to gre a ne?Simens ima sigurno pravilen odgovor.Kaj pa ELES pravi na to?
Dr itto |  11 .03. 2018 ob  10: 32
Ladje imajo vse poštimano. Če pa raven hrupa moti prebivalstvo najj se sprejme predpise in ladje pdstrani iz blizine mesta.
*tesla |  11 .03. 2018 ob  09: 49
priklopi ti eno ladjo na elektriko in bo ostal ne samo koper....kar pol obale bo bilo brez elektrike. ce bi se malo pozanimal koliko in cesa potrebuje ladja,bise zamislil nad svojim komentarjem
1