HOTOVA, GULIČEVA IN SKOK OPOZARJAJO PRED "ROPANJEM" LUKE KOPER: "Slovenski strateški interesi se morajo dokončno izviti iz primeža vsakokratnih političnih apetitov"

Koper

Socialni demokrati iz Območne organizacije Istra so v skupni izjavi pozvali odgovorne, vlado in ministrstvo za infrastrukturo, naj se slovenski strateški interesi dokončno izvijejo iz primeža vsakokratnih političnih apetitov. V mislih imajo predvsem gradnjo drugega tira in Luko Koper.

Meira Hot, Natalija Gulič in Aleksej Skok, predstavniki Socialnih demokratov (SD) iz Pirana, Kopra in Izole, so ogorčeni, da vlada projekt drugega tira in posledično Luko Koper "pod nesprejemljivimi pogoji prepušča v nemilost tujega kapitala". Kot so zapisali v skupni izjavi, so že julija 2018 opozarjali, da zaledne države nikakor ne smejo vstopati v projekt drugega tira in Luke Koper ter da je ključnega pomena, da Republika Slovenija ostane edina lastnica drugega tira.

"Še več, vlada in pristojno ministrstvo želita, po tem, ko je bila finančna konstrukcija izgradnje drugega tira že zaprta in bi po dodatni oceni za izgradnjo bilo potrebnih manj sredstev, kot je izračun kazal sprva, na vsak način med investitorje vključiti madžarski kapital pod nerazumnimi in za Slovenijo ter njene interese izjemno škodljivimi pogoji. Namera vlade je sosednji Madžarski omogočiti neposreden lastniški vstop v projekt drugega tira, s hkratno pridobitvijo 30 tisoč kvadratnih metrov zemljišča v Luki Koper," so jasni.

Ob tem opozarjajo, da je ključen faktor poslovanja Luke Koper predvsem nevtralnost, vstop madžarskega kapitala pa lahko ta status ogrozi in oteži proces pridobivanja novih poslovnih priložnosti. "Nepremišljeno igranje politike z več kot 60-letno dediščino podjetja, ki je zraslo ob naporu in odrekanju številnih generacij delavcev, zato predstavlja izjemno nevarnost, ne samo za Luko Koper, temveč za več sto podjetij in tisoče delovnih mest, povezanih s podjetjem."

Hotova, Guličeva in Skok zato pozivajo vlado in ministrstvo za infrastrukturo, da nemudoma končata z vsakršnimi poizkusi noveliranja že sprejete finančne konstrukcije izgradnje drugega tira. "Raje kot z uveljavljanjem lastnih političnih interesov, naj pričneta uresničevati razvojne priložnosti za Republiko Slovenijo, povezane z drugim tirom, kar od njiju upravičeno pričakujejo državljanke in državljani naše države," so še zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
I know |  25 .05. 2021 ob  19: 44
SDS bi moral podariti eno ogromno zemljišće za madžarske tovornjake med Grosupljem, Ivančno Gorico in Šentrupertom. Venduti de merda.
td |  25 .05. 2021 ob  18: 56
10
Kot vsakokrat bodo tudi tokrat janšisti povzročili škodo še za vsaj en mandat ali dva drugih vlad, ki se bodo morale ukvarjat samo s čiščenjem greznice, ki jo bodo pustili za sabo. :-(