HOTELI BERNARDIN V ROKE GORENJSKI BANKI, DUTB IN SAVI? Dokapitalizacija zavrnjena!

Slovenija

Srbski AIK banki so na včerajšnji skupščini Save podaljšali rok za predložitev soglasja srbske in Evropske centralne banke za prevzem Gorenjske banke in zavrnili predlog dokapitalizacije Save, poroča Dnevnik. Denarja, s katerim je Sava načrtovala prevzeti Hotele Bernardin, torej ne bo.

Srbski AIK banki, za katero stoji srbski poslovnež z velikimi načrti na slovenski obali Miodrag Kostić, so rok za predložitev dovoljenj podaljšali do konca aprila. Kostić je v preteklosti kupil 21-odstotni delež Gorenjske banke, pred časom pa je oddal najvišjo ponudbo za delnico v višini 298 evrov. Sava prodaja 55 odstotkov delnic Gorenjske banke.

Delničarji so na skupščini odločali tudi o dokapitalizaciji v višini 12,5 milijona evrov, a se je prejšnji teden Slovenski državni holding (SDH) odločil, da dokapitalizacije ne bo podprl. Proti sta bila tudi Kad in York, čeprav naj bi oba sklada dokapitalizacijo podpirala, vendar sta ji morala nasprotovati, ker imata s SDH sklenjen dogovor, da nekatere ključne odločitve v Savi sprejemajo soglasno, piše Dnevnik.

Sava potrebuje svež kapital za prevzem Hotelov Bernardin, v katerem ima 66-odstotni lastniški delež propadli NFD Holding. Namesto dokapitalizacije je SDH predlagal, da lastniško vstopi v Savo Turizem ali dolžniško financira v višini 4,7 milijona evrov. Sava je skoraj stoodstotni lastnik Save Turizma, ki ima v lasti številne terme in hotele. Kot neuradno poroča Dnevnik, York s predlogom ni zadovoljen, saj naj bi s pretvorbo terjatev v lastništvo Save soglašal tudi zaradi načrtovanega prevzema Hotelov Bernardin.

Z odločitvijo, da stečajna upraviteljica NFD Holdinga Irena Lesjak prenese dvotretjinski lastniški delež Hotelov Bernardin na ločitvene upnike (Sava, DUTB, Gorenjska banka), mora dati soglasje sodišče. Na ta način bi Sava lastništvo v Hotelih Bernardin z 9,15 odstotka zvišala na 38 odstotkov, čemur bi sledila objava prevzemne ponudbe za nakup vseh delnic, še piše Dnevnik.

Deli novico:

ivan |  17 .04. 2018 ob  23: 39
MAFIJA , POKVARJENI PAJDAŠI SI POLNIJO SVOJE ŽEPE