Hoteli Bernardin se bodo greli in hladili s pomočjo morja

Piran

V družbi Hoteli Bernardin so danes slavnostno zagnali novo toplotno črpalko. Gre za energetsko sanacijo kompleksa, ki naj bi s seboj prinesla prihranke do 37 odstotkov.

Slavnostni priklop na toplotno črpalko

V sklopu reorganizacije in finančne sanacije družbe so se na Bernardinu odločili tudi za energetsko sanacijo, s katero bodo letno privarčevali do 37 odstotkov glede na stroške, ki so jih imeli sedaj s kurilnim oljem in elektriko. Hotela, v začetku le Grand hotel Bernardin in hotel Salinera, bosta tako uporabljala morsko vodo in toplotno črpalko za ogrevanje objektov pozimi in ohlajanje poleti. "To ne nazadnje pomeni, da bo lahko bolj konkurenčni na trgu," je dejal Marko Jazbec, predsednik uprave Hotelov Bernardin.

Projekt je podprla tudi Občina Piran, ki tudi sama išče načine, da bi javne zgradbe priključila na ta sistem, ki je bolj ekonomičen in ekološko čistejši. Na evropski razpis so že prijavili gledališče Tartini, a je zaradi pomanjkanje sredstev fondu nato vse skupaj padlo v vodo. A župan Peter Bossman pravi, da bodo še naprej vztrajali, tudi v novi finančni perspektivi.

Samo zaradi prehoda na toplotno črpalko, bodo Hoteli Bernardin letno izpustili za 500 ton ogljikovega dioksida manj v ozračje. Okoljskih vplivov na okolje toplotna črpalka nima. Vodo črpajo 130 metrov od obale, na globini 13 metrov.

"Gre za projekt, ki je win-win situacija. Tako za Hotele Bernardin kot tudi za družbo GGE, ki je izvajalec projekta," je dejal direktor GGE-ja Luka Komazec. Družba je tako vložila pol milijona evrov za objekt Grand Hotel Bernardin in še približno 150.000 evrov za Salinero. Deset let bodo dovajali energijo hoteloma z nekakšne vrste koncesijo, saj so sami vložili denar za energetsko prenovo. Po desetih letih pa bo celotna infrastruktura prešla pod Hotele Bernardin, ki bodo od tedaj imeli praktično le še obratovalne stroške.

Kako deluje?

Skupna toplotna moč bo znašala 1.000 kW, gre pa za tako imenovani reverzibilni sistem dveh toplotnih črpalk. Te prenašata toplotno energijo iz morja v objekt v nasprotni smeri, kot se ta naravno giblje. Sistem izkorišča ugoden energetski potencial morja, ki s pomočjo črpalk kroži morsko vodo preko filtrov V procesu niso uporabljene nikakršne kemikalije, voda pa se v morje vrača v enakem stanju, kot je bila načrpana, le za nekaj stopinj ogreta ali ohlajena.

Deli novico:

banda rossa |  02 .02. 2014 ob  11: 55
Važno da je njihov. (Jazbec). Nomen est omen.
panter |  30 .01. 2014 ob  13: 54
gre za spin, medtem ko imajo hoteli bernardin totalno štalo si delajo reklamo....ludilo!
jazbec |  30 .01. 2014 ob  10: 59
nlb- zafurano, interevropa - zafurano, hoteli bernardin - z......o
<> |  30 .01. 2014 ob  06: 00
Zelo pohvalno.
Vojko L. |  30 .01. 2014 ob  00: 53
Takoj, ko se neha družboslovno klobasanje in ko je potrebno nekaj malega znanja naravoslovja, se pokaže vsa beda, na katero nas zlasti tuji šolopoznavalski strokovnjaki opozarjajo, ko preverjajo nivo naše funkcionalne pismenosti. Pojasnilo o delovanju te toplotne črpalke je že kazalec tega. In potem se ni čuditi podpori raznoraznim neumnostim, ki jih naši vrli oblastniki z lahkoto "peljejo". Z našim denarjem seveda. Tukaj seveda ne mislim na to zadevo, o kateri bi lahko razmišljali že veliko veliko prej, saj ni nič novega. Velika klimatska naprava, ki za medij uporablja sorazmerno ugodno toplotno vrednost morja v neposredni bližini.
HAHA |  29 .01. 2014 ob  17: 30
WINWIN
Koprčan |  29 .01. 2014 ob  16: 50
Odkrili toplo vodo.
Sipa |  29 .01. 2014 ob  16: 34
-1
Kam pa naj jast grem ko se bo temperatura morja sredi poletja dvignila iz 28 na 35 stopinj in pozimi ko se bo spustila iz 8 na 2 stopinje Celziusa. Od Portoroža to Monfalkona je na stotine hotelov in tisoče drugih objektov, ki se bodo na enak način prikolpili na "morje".
Plavalec |  29 .01. 2014 ob  16: 03
Bravoooo! končno v svetu imajo to že 30 let .Zdaj naj še porihtajo Laguno Bernardin (Bazene) ,ker se bodo vsak čas sesuli vase ....