HOSPITALIZIRANIH 50, NA INTENZIVNI 19 BOLNIKOV: V Sloveniji narašča število okužb s podrazličico BQ.1.1

Slovenija

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so do 29. oktobra v Sloveniji potrdili šest primerov okužb s koronavirusno različico BQ.1 in 29 primerov okužb z različico BQ.1.1. Delež obeh, predvsem druge, narašča, so pojasnili za STA. Obe podrazličici doslej predstavljata manj kot 10 odstotkov sekvenciranih primerov.

Poleg podrazličice BQ.1.1 rahel trend naraščanja opažajo tudi pri podrazličici BF.7, ki je v zadnjem obdobju sekvenciranaja predstavljala 14 odstotkov vzorcev. Prvič so BF.7 v Sloveniji potrdili v začetku julija, so sporočili z NLZOH.

Nova cepiva proti covidu-19, ki so prilagojena v Sloveniji trenutno še vedno prevladujočima podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, dobro ščitijo tudi proti različici BQ.1.1, je na Twitterju v začetku novembra zapisal kemik in znanstvenik Roman Jerala.

Kot je pred dnevi pojasnil za N1, koronavirusne različice BQ izvirajo iz podrazličice omikrona BA.5, imajo pa dodatne mutacije.

V nedeljo so ob 389 PCR-testih in 1356 hitrih antigenskih testih potrdili 250 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 50 bolnikov, na intenzivni terapiji pa 19. V nedeljo sta umrla dva bolnika s potrjeno koronavirusno okužbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .11. 2022 ob  14: 07
V prihodnosti bo treba najti način za zmanjšanje števila prebivalcev. Začeli bomo s starimi, nato s šibkimi in neuporabnimi ... in še posebej z neumnimi.
Znebili se jih bomo tako, da jih bomo prepričali, da je to v njihovo dobro. Nekaj bomo našli ali povzročili, pandemijo, ki bo usmerjena na določene ljudi ... virus, ki bo prizadel stare ali debele, ni pomembno, šibki bodo podlegli, prestrašeni in neumni bodo verjeli in prosili za zdravljenje.
Poskrbeli bomo, da bomo načrtovali zdravljenje, ki bo predstavljalo rešitev. Tako bomo selekcionirali idiote. Sami bodo šli v klavnico.
Jacques Attali, francosko-judovski predsednik Francije v senci, intervju, ki ga je leta 1981 opravil Michael Salomon, francoski izvirnik na profession-gendarme pika kom
manemebasat |  15 .11. 2022 ob  12: 49
Hahhaa razlicico BQ1.1? Boli me qurac 2.0! Lazete ko prasci