Hollande potrdil zaupanje Francije v Slovenijo

Francoski predsednik Francois Hollande je danes v Parizu po srečanju s predsednico slovenske vlade Alenko Bratušek potrdil zaupanje Francije v Slovenijo. "Znova sem potrdil zaupanje Francije v slovensko gospodarstvo in v proces čiščenja finančnega sektorja," je poudaril in slovenske načrte za ureditev javnih financ označil kot "pogumne".

Francoski predsednik je tako danes potrdil zaupanje, ki ga je Sloveniji izrekel že aprila ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja. Tedaj je dejal, da popolnoma verjame, da bo Slovenija sama rešila svoje težave - uredila bančni sektor in javne finance ter izboljšala konkurenčnost.

Finančna stabilnost Slovenije je bila sicer po Hollandovih besedah ena treh točk današnjega pogovora s predsednico slovenske vlade v Elizejski palači. Druga točka je bilo dvostransko sodelovanje med državama, ki je po njegovih besedah "odlično" in bo v prihodnje prineslo krepitev francoskih investicij v Sloveniji v sklopu načrta privatizacije.

Tretja točka razprave pa je bil decembrski vrh EU. Hollande je izpostavil željo, da vrh prinese dogovor o nadaljnji gradnji bančne unije - o skupnem okviru za reševanje morebitnih bančnih problemov in dokapitalizacij bank. Prav tako je izpostavil pomen ukrepov v podporo financiranju gospodarstva in zaposlovanju mladih ter potrebo po tem, da se unija posveti svoji obrambni politiki, ki bo sicer tudi tema vrha.

Današnje srečanje Bratuškove in Hollanda je bilo sicer tretje srečanje med državama na najvišji ravni. Aprila je Hollande v Parizu gostil predsednika republike Boruta Pahorja, nato pa je julija tudi sam obiskal Slovenijo, kar je bil sploh prvi obisk francoskega predsednika v samostojni Sloveniji. Ob takratnem obisku je Hollande dobil v dar uradni dres evropskega košarkarskega prvenstva, ki je potekalo v Sloveniji, danes pa mu je premierka podarila še zlato medaljo, ki so jo dobili tudi francoski košarkarji za zmago na tem prvenstvu.