HOJSU 'KAR MALCE NERODNO': "Ali v Sloveniji še obstaja zdrava pamet"

Slovenija

Ukrepi na področju omejitev zbiranja in gibanja, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa, ostajajo v veljavi, je na popoldanski vladni novinarski konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs. Kot je dejal, bo od ponedeljka na rdečem seznamu držav tudi Srbija. Vsa nenujna potovanja v tujino pa odsvetujejo.

Veljavnost odlok o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ljudi se podaljšuje, vanj so vnesli le nekaj popravkov, ki pa vsebinsko ne prinašajo sprememb. Kot je dejal minister, mu je ob predstavitvah teh sprememb "kar malce nerodno". Ob tem, ko je na mizo dobil pripombe pravne službe, kaj je treba v odloku spremeniti, se je namreč najprej vprašal, "ali v Sloveniji še obstaja zdrava pamet in ali smo res zašli tako globoko v birokratizacijo, da moramo delati take spremembe".

V določbi, ki ureja uveljavljanje izjem za ožje družinske člane, so po opozorilu varuha človekovih pravic vnesli spremembo pri otrocih. Prejšnja dikcija je vključevala navedbo zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, po novem pa bo pisalo zgolj otrok. Bolj jasno so zapisali tudi dikcijo, ko gre za izjemo prehajanja občinskih meja zaradi prihoda na delo in z dela. Za tiste, ki vsakodnevno ves teden ali mesec hodijo na delo v drugo občino in imajo potrdilo delodajalca, pa posebej določajo, da jim ni treba vsakodnevno izpisovati izjave.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Vsa nenujna potovanja odsvetujejo

Podaljšuje se tudi odlok glede prehajanja državnih meja. Edina pomembna sprememba po Hojsovih besedah je, da bo od ponedeljka na rdečem seznamu držav tudi Srbija. Ob tem pa je posebej opozoril, da enake omejitve kot za slovenske državljane veljajo tudi za tuje državljane, ki pri nas začasno ali stalno bivajo in imajo sorodnike v državah nekdanje Jugoslavije. V petek je namreč na Obrežju nastala štiri- do petkilometrska kolona, ker so mnogi mislili, da zanje omejitve prehajanja med občinami ne veljajo, in so na mejni prehod prišli brez izjav in potrdil o namenu potovanja. Kot je navedel Hojs, gre pretežno za prehajanje v BiH, ob tem pa je opozoril, da so Hrvaška, Srbija, BiH, Avstrija, manj Italija, globoko v druge valu epidemije in zato vsa nenujna potovanja odsvetujejo.

Skladno z vsemi navodili, ki jih policija ima, je bilo po ministrovih besedah v preteklem tednu v smislu nadzora izvedeno kar precejšnje število identifikacij, kaznovanj, bodisi predlogov zdravstvenim inšpektorjem. V odloku je zdaj dodano to, da da lahko poleg policije in zdravstvenega inšpektorata kontrolo nad prehodi izvajajo tudi občinska redarstva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .11. 2020 ob  07: 43
-1
zakonski - nezakonski otroci....so imeli v mislih premierove.....