"HOJSEVA" REVIZIJA PREISKAV NA NPU NI POKAZALA NAPAK: Poročilo so skušali najprej "skriti" pred javnostjo

Slovenija

Nadzorniki v reviziji kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu, ki jo je lani odredil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, niso ugotovili strokovnih napak ali pomanjkljivosti. Tako je pokazalo poročilo o strokovnem nadzoru nad delom NPU, ki so ga pridobili na portalu 24ur.com.

V poročilu so nadzorniki navedli, da je iz pregleda zadev razvidno, da se vse preiskave vodijo na podlagi usmerjanja pristojnega tožilstva, zaradi česar se v nadzoru ni presojalo strokovnosti posameznih odločitev glede izvedenih opravil v predkazenskih postopkih. Preverjalo pa se je skladnost izvedbe posameznih nalog z uveljavljeno taktiko in metodiko kriminalističnega dela.

S pregledom dosjejev po bančni kriminaliteti oz. v zadevi Banka Slovenije strokovnih napak ali pomanjkljivosti nadzorniki niso zaznali. Zaznane administrativne napake pa na strokovnost in zakonitost preiskav ter zaključnih aktov niso imele vpliva, so pojasnili.

Pri preiskavi glede kazenske ovadbe Javne agencije RS za varstvo konkurence zoper družbo Pro Plus zaradi suma protipravnega omejevanja konkurence so bile aktivnosti kriminalistov NPU po ugotovitvah nadzornikov opravljene skladno z ustaljeno kriminalistično prakso, pisni izdelki pa izražajo strokovno opravljeno delo. V tem primeru je specializirano državno tožilstvo kazensko ovadbo zavrglo.

Podobno je NPU v preiskavi pranja iranskega denarja po poročanju 24ur.com aktivnosti izvajal "skladno z uveljavljenimi principi kriminalističnega preiskovanja". Prav tako so bila v preiskavi poslov z žilnimi opornicami "posamezna opravila NPU izvedena strokovno in zakonito".

Revizijo primerov je lani odredil Hojs, kar je v javnosti dvignilo ogromno prahu, češ da minister ne bi smel posegati v kriminalistične preiskave, ki jih vodi tožilstvo. Ministrstvo je na drugi strani ocenilo, da utegne revizija pokazati na nova dejstva, na podlagi katerih bi tožilstvo imelo razloge za nadaljevanje dela.

Poročilo je bilo sicer po poročanju portala označeno s stopnjo tajnosti interno, kar pomeni, da vsebina ne bi smela biti javno razkrita. A po posredovanju informacijske pooblaščenke, ki je odredila, da mora policija z dokumenta delno umakniti oznako interno, so dokument na 24ur.com vendarle pridobili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija