HOJS PRED PREISKOVALNO KOMISIJO: Očitajo mu politično vmešavanje v delo policije

Slovenija

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preučuje sume političnega vmešavanja v delo policije, bo danes zaslišan notranji minister Aleš Hojs. Hojs je napovedal, da bo pri vseh postopkih sodeloval z največjo mero odgovornosti. Komisija je o svojem delu že izdala vmesno poročilo, s katerim je Hojsa pozvala k odstopu, a DZ teh sklepov ni podprl.

Na seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov, bodo zaslišali notranjega ministra Hojsa.

Hojs je sicer ob ustanovitvi komisije že napovedal, da bo v postopkih, ki jih bo izvajala, sodeloval z največjo mero odgovornosti ter z vsemi podatki in dokumenti. Politizacija policije je bil sicer tudi eden izmed glavnih očitkov opozicije ob interpelaciji Hojsa, ki jo je decembra uspešno prestal.

Komisija je tudi pripravila vmesno poročilo ter predlagala, da se notranjega ministra Hojsa in oba državna sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja in Boža Predaliča pozove k odstopu. Preiskovalna komisija pravi, da je ugotovila nesporno vmešavanje politike v delo policije, razgradnjo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kadrovske čistke in kadrovanje po načelu "važno, da je naš".

Ločeno mnenje k vmesnemu poročilu sta podala poslanca Dejan Kaloh (SDS) in Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS), ki sta ugotovitve komisije označila za nestrokovno, zavajajoče in škodljivo.

DZ je v petek s 44 glasovi proti in 42 glasovi predlagane sklepe sklepe vmesnega poročila preiskovalne komisije zavrnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  10 .02. 2022 ob  09: 22
haha, neplemeniti podaja mnenja o nestrokovnosti, haha