H&M VOHUNIL ZA ZAPOSLENIMI: Napovedali zapiranje poslovalnic

Svet

Nemški varuh človekovih pravic je švedski trgovski verigi s hitro modo Hennes & Mauritz (H&M) naložil kazen v višini 35,3 milijona evrov, ker je zbirala podatke o zasebnem življenju zaposlenih v servisnem centru v Nürnbergu. Vodstvo te izpostave H&M je podatke pridobivalo vsaj od leta 2014, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekateri vodstveni delavci v logističnem centru naj bi skozi formalne in neformalne pogovore pridobili vpogled v zasebno življenje več sto svojih zaposlenih in podrobnosti o družinskih težavah ali verskem prepričanju. Po daljših odsotnostih naj bi jih vabili na pogovore in podatke shranjevali v sistem, dostopen tudi za 50 drugih vodstvenih delavcev v celotni skupini H&M.

V H&M so dejali, da to ni v skladu z njihovimi navodili in smernicami. Dodali so, da za ugotovljeno prakso v Nürnbergu prevzemajo polno odgovornost in se želijo opravičiti tem zaposlenim. Odločitev varuha bodo preučili, so še navedli in dodali, da so v centru že zamenjali nekatere vodilne in imeli dodatno usposabljanje za rokovanje z zasebnimi podatki v skladu z zakonodajo.

H&M kljub vrnitvi k dobičku napoveduje zapiranje poslovalnic

Švedska trgovinska veriga je v tretjem letošnjem poslovnem četrtletju ustvarila 50,9 milijarde švedskih kron (okoli 4,8 milijarde evrov) prihodka, kar je 16 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Povrnila se je k dobičku, ki pa se je glede na lani več kot prepolovil.  

Na poslovanje modne verige, ki je tretje poslovno četrtletje - od 1. junija do 31. avgusta - zaključila z 1,8 milijarde švedskih kron (170 milijonov evrov) dobička po davkih, je odločilno vplivala pandemija novega koronavirusa. V začetku tretjega četrtletja je bilo zaradi covida-19 zaprtih okoli 900 od skupno več kot 5000 trgovin te verige, ob koncu četrtletja jih je bilo le še nekaj več kot 200.

Trenutno je še naprej zaprtih 166 trgovin oz. trije odstotki vseh. Med trgovinami, ki so odprte, pa v številnih veljajo posebni vladni ukrepi, preprečevanju širjenja novega koronavirusa, nekatere imajo denimo omejen delovni čas, je v poročilu o poslovanju zapisal H&M. 

H&M zato napoveduje zapiranje fizičnih trgovin. Tako bodo v prihodnjem letu zmanjšali število trgovin za okoli 250. "Vse več strank je v času pandemije začelo kupovati na spletu," je pojasnila glavna izvršna direktorica verige Helena Helmersson. Zato H&M krepi vlaganja v digitalizacijo, pospešuje konsolidacijo trgovin in krepi integracijo med različnimi prodajnimi kanali. V prihodnje namerava še dodatno staviti tudi na trajnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  01 .10. 2020 ob  20: 10
Ffabrike so že zaprte, zdaj zapret se trgovine, ker se kupuje na spletu.
Se je kdo vprašal: "Koliko oblek lahko kupi nekdo, ki je brez denarja ?" Komu bojo pa prodajali ?
Pjero Panin |  01 .10. 2020 ob  18: 02
Edini kdor je vcasih vedel vse povedat o svojih ovcicah je bil zupnik.Potem so prisli telefoni,internet.
kokodek |  01 .10. 2020 ob  17: 06
to je vedno bolj ustaljena praksa tudi v slo