HLADEN TUŠ ZA EVROPO: Natova strategija v Ukrajini je propadla, trdi bivši italijanski premier

Svet

Natova strategija v Ukrajini je spodletela, pravi nekdanji italijanski premier Giuseppe Conte, ki je državo vodil med leti 2019 in 2021. Strategija Zahoda v Ukrajini in poskusi zloma ruskega gospodarstva so bili neuspešni, kar pomeni "poraz za vse", je zapisal Conte, ki napoveduje, da bo volilna kampanja za ameriške volitve v letu 2024 ustvarila podlago za vojaški umik.

Nekdanji italijanski voditelj je komentiral stanje vojne zavezništva Nata proti Moskvi pod vodstvom ZDA. Na svojem Facebook profilu je Conte zapisal, da je po letu in pol "čas za pošteno analizo" vojne v Ukrajini, namesto da se podleže "optimističnim ocenam, ki so od takrat prevladovale na zahodni fronti, ki jih je podžigala površna vojna propaganda".

Strategija na območju Nata, ki temelji na neprekinjenem vojaškem oskrbovanju Ukrajine in na logiki eskalacije, ni prinesla pričakovanega ruskega vojaškega poraza. "Ni bilo poraza ruske vojske v Bakhmutu, ni bilo oslabitve njenih vojaških in paravojaških enot, ni bilo ničesar glede umika v ukrajinski protiofenzivi. Obet notranje destabilizacije se je porušil zaradi Putinovega krepitve vodstva in naraščajočega notranjega konsenza".

Conte meni, da gospodarske in finančne sankcije, ki so jih ZDA in EU uvedle proti Moskvi, niso uspele potisniti Rusije proti bankrotu ali države gospodarsko izolirati, pri čemer je Putin uspel uporabiti gospodarsko skupino BRICS za razširitev svojega mednarodnega vpliva.

18 MESI DI GUERRA RUSSO-UCRAINA: UNA SCONFITTA PER TUTTI. È trascorso un anno e mezzo da quando, il 24 febbraio 2022,...

Posted by Giuseppe Conte on Saturday, 26 August 2023

"Kakšna je realnost, ki po letu in pol vojne prevlada nad vsemi temi poenostavljenimi napovedmi, ki jih črpa vojna propaganda? Realnost je 500 tisoč mrtvih na obeh frontah. Resničnost je več kot 6 milijonov ukrajinskih beguncev, ki so zapustili svojo državo. Resničnost so popolnoma uničena celotna mesta in ogromna ozemlja, ki jih bomo morali v prihodnjih letih pomagati obnoviti z evropsko finančno obveznostjo, ki je samo v začetni fazi ocenjena na 50 milijard evrov," piše Conte.

Ta konflikt je po njegovem mnenju razkril tudi "nesposobnost Evropske unije, da oblikuje učinkovito skupno strategijo in izrazi avtonomno politično in gospodarsko vodstvo, nasprotno pa poudarja podrejenost naših voditeljev do Združenih držav".

"Vedno smo bili odkriti, zavedali smo se, da bi pot do pogajanj in do poti miru in varnosti zahtevala veliko več poguma kot kritično prilagajanje vojaški strategiji brez politične vizije," piše Conte, ki poudarja, da je bila njegova stranka vedno prepričana, da je to najboljši način za zaščito interesov ukrajinskega ljudstva ter da je napaka, da se je postopalo z obsedenostjo zadati vojaški poraz Ruski federaciji, ne da bi se zavedali geopolitičnih posledic

Napoveduje tudi, da bo vojaški konflikt v Ukrajini v središču razprave med kampanjo za ameriške predsedniške volitve v 2024, "kar bo kar bo ustvarilo podlago za vojaško umik," opozarja Conte, ki zaključuje svoje razmišljanje s pozivom, da bi se konflikt usmeril "k edini možni rešitvi, v znamenju miru in mednarodne varnosti".

Objava Conteja in stranke Gibanje petih zvezd (M5S) je v ostrem nasprotju s stališčem nove italijanske vlade. Kot je znano, je aktualna premierka Giorgia Meloni po prevzemu oblasti v celoti spremenila svoja prejšnja stališča in podprla vojna prizadevanja Zahoda v Ukrajini, medtem ko Italija vse bolj trpi zaradi visokih cen energije, inflacije in  neuspešnega soočanja z migrantsko krizo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  02 .09. 2023 ob  16: 13
Naši cepci ne bodo spregledali do konca! Evrope ni brez Rusije!!!
hribi |  02 .09. 2023 ob  11: 09
Jaz sem pa na vseh slovenskih spletnih straneh in vseh medijih že pred 16 meseci bral, kako imajo Rusi zaloge orožja, hrane in goriva le za kakšen dan ali dva. Max en teden. Zgleda da si vse lazi in propaganda zahoda, če pade Ukrajina da pade tudi Evropa dobile bolj realno sliko. Ukrajina je poražena, EU pa ne bo poražena od Rusov ampak od teh naših, ki nas potiskajo v vse vojne. Nasvidenje do Tajvana.
kokodek |  02 .09. 2023 ob  08: 43
končno, vsaj eden je začel govoriti o nesmislu vojne. Sicer pa kdaj in kje je NATO sploh zmagal, kamor pride naredi razdejanje in potem gre dalje ustvarjat nove grozote!!!!
manemebasat |  01 .09. 2023 ob  19: 46
Bravo Putin!