Hekerji poznajo gesla vsakega petega Nemca

Tehnologija

Hekerji so z okuženih računalnikov v Nemčiji ukradli okoli 16 milijonov uporabniških imen in gesel za elektronsko pošto, je razkrila preiskava nemškega zveznega urada za informacijsko varnost. Številka predstavlja več kot petino nemških uporabnikov spleta.

Hekerji so do podatkov prišli s pomočjo programske opreme, ki okuži uporabnikov računalnik, nato pa hekerjem pošilja zahtevane podatke.

Pri nemškem zveznem uradu so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že odprli posebno stran, na kateri lahko uporabniki preverijo, če so se njihovi podatki znašli v rokah hekerjev. Ker preiskava še poteka, v uradu ne razkrivajo podrobnosti o krajah oz. časovnem obdobju, v katerem naj bi se te zgodile.

Pred dnevi virus odkrili tudi v Sloveniji

Po besedah vodje slovenskega odzivnega centra za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT) Gorazda Božiča bi bile lahko okužbe v Nemčiji povezane z virusom, ki se je skrival v ponarejenih računih nekaterih nemških podjetij. Tega so pred dnevi odkrili tudi v Sloveniji.

Hekerji podobne programe najpogosteje uporabljajo za krajo podatkov, kot so uporabniška imena in gesla, številke kreditnih kartic in podatkov za dostop do bančnih računov, pogosti pa so tudi primeri, ko okužene računalnike izrabijo za pošiljanje nezaželene pošte ali za napade na druge strežnike.

V Sloveniji je s podobnimi virusi po ocenah Božiča okuženih več tisoč računalnikov. Ocena je konzervativna in je osnovana na delnih podatkih, saj pregled nad celotnim internetnim prometom v Sloveniji ni mogoč, je dodal Božič.

Deli novico: