HEJ, MLADI USTVARJALCI FILMOV: Prijavite se na čezmejno tekmovanje

Trst

Kulturno združenje Young For Fun in združenje Hiša filma s podporo Dežele Furlanije-Julijske krajine in Fundacije Goriške hranilnice tudi letos prirejata dijaško filmsko tekmovanje, tokrat s čezmejnim sodelovanjem. Projekt so predstavili v goriškem Kinemaxu.

Od leve: Alberto Bergamin, Cristian Natoli, Fabrizio Oreti, Francesco R. Martinotti. Foto: Facebook Young for Fun

Goriški režiser Cristian Natoli je pojasnil, da se je na razpis Paliolab prijavilo trinajst drugostopenjskih srednjih šol v Deželi Furlaniji Julijski krajini in v Novi Gorici. Na šolah že potekajo delavnice s področja filma in avdiovizualne produkcije, ki jih vodijo usposobljeni predavatelji. Delavnice Paliolab so prva faza projekta, medtem ko se bo druga faza začela 15. februarja, ko bodo odprli prijave za posameznike, skupine dijakov in šol, ki se želijo s svojimi kratkimi filmi udeležiti čezmejnega tekmovanja. "Lani smo zbrali 25 kratkometražcev, letos upamo, da jih bo še več," je dejal Natoli.

????Questa mattina al KINEMAX si è tenuta la conferenza stampa per la seconda edizione del Palio Cinematografico...

Objavil/a Young for Fun dne Četrtek, 19. januar 2023

Po njegovih besedah letošnje tekmovanje prinaša kar nekaj novosti. Z združenjem ANAC bodo podelili nagrado za najboljši scenarij, zmagovalec pa bo s projekcijo kratkega filma gostoval na filmskem festivalu Amidei. Vzpostavili so tudi sodelovanje z ustanovo LAC iz Rima, ki bo za zaslužne dijake ponudila brezplačno izobraževanje. "Ob nagradi za promocijo deželne in čezmejne kulturne in zgodovinske dediščine sta še dve glavni nagradi: tista za najboljšo idejo, ki je namenjena posameznim dijakom, ki bodo svojo zamisel uresničili sami, ter nagrada za najboljši film, ki je namenjena šolam. Eno nagrado bomo posvetili tudi filmom na temo potovanja," je pojasnil Natoli in pristavil, da bo med žiranti tokrat tudi igralka Anita Kravos.

????️Studenti e studentesse del FVG e della #Primorska... Stay tuned, nei prossimi giorni più notizie sulla nuova edizione del palio cinematografico studentesco! . . . #fvg #fvglive #cinema #paliocinematografico #studenti #fvgclick

Objavil/a Young for Fun dne Ponedeljek, 09. januar 2023

Mlade iz Furlanije - Julijske krajine in Primorske regije vabijo, da se preizkusijo v filmskem ustvarjanju. Prijave bodo zbirali do 30. aprila. Filmski večeri so predvideni na obeh straneh meje, zaključni večer s projekcijo zmagovitih filmov pa bo 1. junija. Po besedah Francesca Ranierija Martinottija, predsednika državnega združenja filmskih avtorjev ANAC, bodo najboljše kratke filme tudi letos predstavili na beneški Mostri. Filme tako v italijanskem kot tudi v slovenskem jeziku bodo opremili s podnapisi, je zagotovil Natoli, ki se nadeja, da bodo v prihodnje obseg tekmovanja razširili in nanj povabili tudi dijake iz osrednje Slovenije. 

Predsednik Fundacije Goriške hranilnice Alberto Bergamin in Fabrizio Oreti, ki je v goriškem občinskem odboru odgovoren za kulturo, sta organizatorjem čestitala in izpostavila pomen vlaganja v mlade. Giuseppe Longo, presednik združenja Hiša filma pa je poudaril, da tudi dijaško tekmovanje sodi v širši projekt goriškega filmskega središča. Napovedal je ustanovitev fundacije in pri tem izpostavil, da je potrebno Evropsko prestolnico kulture 2025 izkoristiti kot odskočno desko za razvoj tega prostora, poroča Primorski dnevnik.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija