HACHIKO, NAJZVESTEJŠI PES NA SVETU, PRAZNUJE 100 LET: "Čakal te bom, ne glede na to, kako dolgo bo trajalo"

Svet

Kitajski slogan na filmskem plakatu pove vse: "Čakal te bom, ne glede na to, kako dolgo bo trajalo." Gre za resnično zgodbo o Hachiku, zvestem psu, ki je pokojnega gospodarja še dolgo čakal na postaji v japonskem mestu. Kremno beli Akita Inu, rojen pred 100 leti, je bil upodobljen v knjigah, filmih in priljubljeni znanstvenofantastični televizijski nanizanki Futurama. Pripovedi o drugih zvestih psih, kot je Greyfriars Bobby, so znane, vendar nobena ni imela tako velikega globalnega vpliva kot Hachiko.

Bronasti kip psa stoji pred železniško postajo Shibuya v Tokiu, kjer je Hachiko zaman čakal deset let (od leta 1948). Japonski šolarji se učijo o Hachiku kot primeru predanosti in zvestobe, ki z "neomajno predanostjo" predstavlja "idealnega japonskega državljana", pravi profesorica Christine Yano z univerze na Havajih – "zvest, zanesljiv, pokoren svojemu gospodarju, razumevajoč".

Zgodba o Hachiku

Hachiko se je rodil novembra 1923 v mestu Akita. Akita je japonska pasma velikega psa in ena najstarejših in najbolj priljubljenih pasem v državi, ki jo je Japonska vlada leta 1931 razglasila za nacionalni simbol. Nekdaj so te pse urili za lov na divje prašiče in lose.

"Akite so mirni, iskreni, inteligentni in pogumni ter pokorni svojim gospodarjem," pravi Eietsu Sakuraba, avtor angleškojezične otroške knjige o Hachiku. "Po drugi strani pa imajo svojeglavo osebnost in ne zaupajo nikomur razen svojemu gospodarju."

V letu, ko se je rodil Hachiko, je znanstvenik in ljubitelj psov Hidesaburo Ueno prosil študenta, naj mu najde mladička Akite. Po naporni vožnji z vlakom je mladiček 15. januarja 1924 prispel v Uenov dom v četrt Shibuya, kjer so sprva mislili, da je kuža mrtev. Po besedah profesorice Mayumi Itoh sta ga Ueno in njegova žena Yae naslednjih šest mesecev negovala in tudi pozdravila. Ueno ga je poimenoval Hachi, kar pomeni 'osem' v japonščini.

Dolgo čakanje

Ueno je večkrat na teden potoval v službo s vlakom. Na postajo Shibuya so ga spremljali njegovi trije psi, med njimi tudi Hachiko. Skupaj so tam čakali na njegov večerni povratek. Maja 1925 je Ueno, star 53 let, umrl zaradi možganske krvavitve. Hachiko je bil ob njem le 16 mesecev. "Ko so se ljudje poslavljali od pokojnega Uena, se je Hachi ulegel h krsti in se ni hotel premakniti," pove profesorica Itoh.

V naslednjih mesecih je Hachiko živel pri različnih družinah zunaj Shibuye, a se je poleti 1925 končno znašel pri Uenovem vrtnarju Kikusaburu Kobayashiju. Ko se je vrnil na območje, kjer je živel njegov pokojni gospodar, je Hachiko kmalu ponovno začel vsakodnevno hoditi na postajo, ne glede na vreme. "Zvečer je Hachi stal pri blagajni in gledal vsakega potnika, kot da bi iskal nekoga," pravi profesorica Itoh. Zaposleni na postaji so ga sprva videli kot nadlogo, otroci so ga zbadali in tepli.

Na postajo so vsak dan prispele donacije hrane za Hachika, obiskovalci pa so prihajali od blizu in daleč, da bi ga videli. Dogodek za zbiranje sredstev leta 1934 za postavitev kipa naj bi pritegnil 3000 ljudi. Hachikova smrt 8. marca 1935 je bila na naslovnici številnih časopisov. Na njegovem pogrebu so budistični menihi molili zanj, ugledne osebnosti so brale nagovore. V naslednjih dneh ga je obiskalo na tisoče ljudi.

"Ko razmišljam, se mi zdi, da je vedel, da se dr. Ueno ne bo vrnil, vendar je kljub temu čakal – Hachiko nas je naučil vrednosti vere v nekoga," je leta 1982 zapisal Takeshi Okamoto v članku za časopis. Kot srednješolec je Hachika vsakodnevno videl na postaji, poroča BBC.

Spomin na Hachika

Vsako leto 8. aprila se pred postajo Shibuya izvede spominska slovesnost za Hachika. Njegovo okostje je razstavljeno v narodnem muzeju naravoslovja in znanosti v Tokiu. Nekaj njegovih ostankov je pokopanih na pokopališču Aoyama skupaj z Uenom in Yae. Kipi Hachika so bili postavljeni tudi v Odate, rojstnem kraju Uena, Hisaiju, na univerzi v Tokiu in na Rhode Islandu, ameriškem prizorišču filma iz leta 2009. V Odateju imajo letos pripravljeno serijo dogodkov za njegov 100. rojstni dan.

Ali bo najzvestejši pes na svetu praznoval še stoletje od zdaj? Profesorica Yano pravi, da ja, saj verjame, da 'heroizem Hachika' ni pogojen z določenim obdobjem – je večen. Gospod Sakuraba je enako optimističen. "Še čez 100 let bo ta brezpogojna ljubezen ostala nespremenjena in zgodba o Hachiku bo živela večno."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija