GZOP SE OSTRO OGRAJUJE OD NAČRTA SANACIJE OKOLJA PIRAN: "Predložen ukrep naj bi kršil več zakonskih določil"

Piran

Nadzorni odbor piranske občine je 21. junija letos vložil na računsko sodišče pobudo za revizijo Okolja Piran. O tem je obvestil piranskega župana Đenia Zadkovića in občinski svet ter jim predlagal, da odločitev o dokapitalizaciji javnega podjetja do odločitve računskega sodišča odložijo. Dokapitalizacijo Okolja Piran je Zadković kljub temu uvrstil na sejo občinskega sveta, kar pa je očitno sodu izbilo dno, saj je prišlo do odstopa članov nadzornega odbora piranske občine, vključno s predsednico Divino Čelhar. Na dogajanje so se kritično odzvali tudi v stranki Gibanje za občino Piran (GZOP) in o danem primeru podali izjavo za javnost. 

O primeru smo na portalu že poročali v preteklih dneh, sedaj pa so se na dogajanje odzvali tudi v piranski stranki GZOP. Po njihovih besedah se ostro ograjujejo od predloženega načrta sanacije Javnega podjetja (JP) Okolje Piran, ki vsebuje tudi ukrep dokapitalizacije, zaradi kršitve več zakonskih določil. Glavni ukrep dokapitalizacije namreč ne rešuje niti likvidnosti niti kapitalske ustreznosti podjetja, pri čemer pa je v osnovi tudi delno kršen sam postopek predlaganja ter sprejemanja tega ukrepa, še dodajajo v stranki.

"Jasno je razvidno prelaganje odgovornosti poslovodstva preko NS in organov občine kot ustanoviteljice na občinske svetnike z namenom zaslepitve dejanskega stanja in okoliščin, ki so JP Okolje Piran pripeljale do 8 mio obveznosti do virov sredstev oz. glede na zadnje izsledke tudi približno 10 mio dolga." Glede na 73. člen zakona o javnih financah, izpostavljajo tudi zakonsko obveznost predložitve pisnega mnenja občinske službe za finance in ostalih strokovnih služb, katerega ni moč zaslediti v posredovanem gradivu. "Zatorej gre za kršenje zakonodaje," so neposredni pri GZOP.

"Prav tako ni zaslediti eksplicitnega mnenja poslovodstva JP Okolje Piran o najmanj 50 % uspešnosti ukrepov sanacije oz. je finančno prestrukturiranje podjetja ob znanih dolgoletnih težavah in pometanjem problemov v odnosu oz. razmerjih z ustanoviteljico očitno netransparentno in kot tako ostaja neznanka v naprej!" še dodajajoIz tega vidika se GZOP pridružuje mnenju nadzornega odbora (NO) Občine Piran in ostalih odborov občinskega sveta (OS) in tako ne bo podprlo neučinkovitega in škodljivega sprejemanja ukrepov sanacije, vključno z dokapitalizacijo, ki ne rešuje ničesar oz. agonijo podjetja le podaljšuje.

Po besedah GZOP se zaradi morebitnega oškodovanja občinskega premoženja od tega postopka distancirajo in opozarjajo na kasnejše dodatne negativne posledice, ki vodijo do dodatne razprodaje občinskega premoženja.

S sanacijo podjetja se po njihovem mnenju namreč zakriva stare in neuspešne poteze sanacije tako občine Piran kot različnih dosedanjih poslovodstev in interesnih spreg. Kapitalska neustreznost, prelaganje odgovornosti ter morebitno oškodovanje občinskega premoženja zaradi izsiljene dokapitalizacije in v ta namen prodaje Košte in Fornač, ki podredno izhajajo ob potrditvi tega sanacijskega načrta, jih silijo v uporabo vseh možnih pravnih sredstev za ohranitev zakonitosti delovanja OS Občine Piran za dobrobit občank in občanov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija