GUTERRES SVARI: "Tu sem, da sprožim alarm, svet se mora zbuditi, ker je na robu prepada"

Svet

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je včeraj ob začetku splošne razprave svetovnih voditeljev na 76. zasedanju Generalne skupščine ZN opozoril na skrb vzbujajoče razmere v svetu. Tu sem, da sprožim alarm, svet se mora zbuditi, ker je na robu prepada in se pomika v napačno smer, je opozoril.

Gutteres je predstavil poročilo o delu ZN, ki je bilo polno dramatičnih opozoril o razmerah v svetu in pozivov za skupno ukrepanje. Poudaril je, da je s svetom res nekaj narobe, ko milijarderji letijo za zabavo v vesolje, milijoni ljudi na Zemlji pa so lačni.

Na vrh kriz, s katerimi se sooča svet, je uvrstil pandemijo covida-19, ki povečuje neenakosti, podnebno krizo, Afganistan, Etiopijo, Jemen ter dezinformacije. Solidarnosti v svetu ni, kar ponazarja dejstvo, da se v bogatih državah cepiva proti covidu-19 znajdejo v smeteh, v revnih pa se soočajo s pomanjkanjem teh cepiv, je opozoril.

"Skrbi me, da naš svet drsi proti dvema nizoma gospodarskih, trgovinskih, finančnih in tehnoloških pravil, dvema različnima pristopoma k razvoju umetne inteligence in na koncu tudi dvema različnima vojaškima in geopolitičnima strategijama. To je recept za težave, kar bo veliko manj predvidljivo kot hladna vojna. Za obnovo zaupanja in navdihovanje upanja potrebujemo sodelovanje," je dejal v pozivu ZDA in Kitajski, naj se odločita za dialog.

V vse več državah se oblast znova prevzema s silo, vse več je državnih udarov, pomanjkanje enotnosti mednarodne skupnosti pri tem ne pomaga. "Geopolitične delitve spodkopavajo mednarodno sodelovanje in omejujejo sposobnost Varnostnega sveta ZN, da sprejme potrebne odločitve," je dejal.

Opozoril je, da vsi vidimo opozorilna znamenja podnebnih sprememb. "Okno priložnosti za omejitev segrevanja ozračja na le 1,5 stopinje Celzija od predindustrijske ravni se hitro zapira. Do leta 2030 potrebujemo 45-odstotno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov," je dejal. Dodal je, da upanje obstaja, ker je človeštvo sposobno rešiti probleme, ki jih je samo ustvarilo.

Zavzeti se je treba za mir in stabilnost, povečati humanitarno pomoč za Afganistan in tam braniti pravice žensk in deklet, končati spopade v Etiopiji, povrniti demokracijo v Mjanmaru, zagotoviti mir v Jemnu, Libiji in Siriji, obnoviti dialog med Izraelci in Palestinci, pomagati Haitiju, vlagati v preprečevanje spopadov, mirovne operacije in gradnjo miru, obnoviti spoštovanje človekovih pravic in nadaljevati z razvojnimi prizadevanji, je med drugim naštel Guterres.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  22 .09. 2021 ob  15: 50
V bogatih drzavah so ljudje osvesceni in vedo, za kaj gre pri tej zadevi s cepljenjem. Seveda ne vsi, obstajajo bebci tipo vseved. V revnih drzavah pa nimajo niti elektrike, kaj sele interneta, da bi lahko razumeli kaj ta pLandemija je.
Lili |  22 .09. 2021 ob  08: 30
Ja, ja, Antonio... vprašaj se kdo je kriv? Ti in vsi taki kot ti, ki vodijo ta svet. Tvoje opozorilo je za en drek! Vi ste krivi!