GUTERRES IZ MOSKVE ŠE V KIJEV: Zelenski zaradi tega že 'vihal nos'

Svet

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres bo danes na obisku v Kijevu, kjer se bo srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Guterres v Ukrajino prihaja po obisku Rusije, kjer se je v torek srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom in se zavzel za prekinitev ognja v Ukrajini.

Generalni sekretar ZN je bil iz Kijeva deležen kritik, ker je najprej obiskal Moskvo. Zelenski je izjavil, da "ne vidi nobene pravičnosti in logike" v tem, da je Guterres najprej odpotoval v Rusijo.

Guterres, ki se je vmes ustavil še v Varšavi, je doslej že večkrat zahteval vzpostavitev premirja v Ukrajini, Rusijo pa obtožil, da krši ustanovno listino Združenih narodov. Po pogovorih v Moskvi je priznal, da obstajata dva pogleda na vojno v Ukrajini.

Guterres ima na programu tudi srečanje z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, obiskal pa naj bi še en kraj, vendar ni znano, katerega.

V Kijevu pa bo danes tudi bolgarski premier Kiril Petkov, ki se bo prav tako srečal z Zelenskim. Bolgarska vladajoča koalicija naj bi po obisku govorila o dobavi vojaške pomoči Ukrajini, čemur pa nasprotuje predsednik Rumen Radev, ki meni, da bi to pomenilo neposredno vpletanje Bolgarije v vojno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija