GUBERCU OD DRŽAVE 2,6 MILIJONA EVROV ZA PARCELO: Luka Koper bo tam lahko skladiščila še dodatnih 2500 avtomobilov

Koper

Na ministrstvu za infrastrukturo so potrdili, da so decembra z družbo Grafist podpisali pogodbo o odkupu 45.000 kvadratnih metrov velike parcele na območju koprskega pristanišča, za katero bo država namenila 2,6 milijona evrov. Posel je že potrdil tudi nadzorni svet Luke Koper, ministrstvo pa bo moralo znesek nakazati do 10. februarja.

Direktor Grafista Ante Guberac

Omenjeno pogodbo, o kateri danes poroča časnik Delo, so sicer podpisali že decembra, a z določenimi odložnimi pogoji, so pojasnili na ministrstvu. Nadzorni svet Luke Koper je medtem posel potrdil in je zadeva s tega vidika zaključena, na ministrstvu pa imajo po pogodbi čas do 10. februarja, da nakažejo denar za parcelo, so dodali.

S pridobitvijo t. i. parcele kaseta 5A se povečuje območje pristanišča, ki bo tako še pred poletjem pridobilo površino za skladiščenje vsaj 2500 avtomobilov, navaja Delo. Kot spominja časnik, je luška uprava hotela zemljišče od Grafista najeti že jeseni 2018, vendar je država namero preprečila in celo zagrozila, da ga bo nacionalizirala. Na ministrstvu so navedli, da se sicer zatika z Občino Ankaran, kjer se ne zanimajo za denar, ampak bi želeli zemljišča zamenjati za druga, ki pa niso v lasti ministrstva.

Po navedbah Dela gre za parceli 6A in 7A v lasti Občine Ankaran, ki si že leta prizadeva skleniti z državo dogovor o odkupu ali menjavi. Župan Gregor Strmčnik je za časnik pojasnil, da imajo v proračunu predvideno, da bi za omenjeni parceli dobili okoli devet milijonov evrov ali pa bi država poiskala ustrezno zamenjavo, saj premore veliko večje površine na območju ankaranske občine. Občini namreč ni do tega, da bi imeli zemljišča sredi pristanišča.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  16 .01. 2020 ob  19: 04
Oj, zakaj Luka ni pred leti prednostno kupila to parcelo za katero je vedela, da jo potrebuje.
Tako se da vse lepo oprati.
In kako se počutijo uradniki? Srečno novo leto!
36,7% Hvala |  16 .01. 2020 ob  17: 13
11
Me zanima koliko jo je Guberac plačal za parcelo oziroma kako je sploh prišel do nje?
Predpostavljam pa, da na legalen in pošten način.
Vsako mesto ima svoje Strice.
kokodek |  16 .01. 2020 ob  12: 41
19
parcele za izbrance so bogastvo, ki ga plačamo mi