GUBERAC ZAHTEVA PREISKAVO NOGOMETNE ZVEZE SLOVENIJE: "To je sramota, kar je počel Maribor! Izpodbijali bomo razplet prvenstva!" (VIDEO)

Slovenija

Enaintrideseta prvoligaška nogometna sezona se je končala s slavjem Maribora. Ta si je svoj 16. naslov državnega prvaka zagotovil v nedeljo v zadnjem krogu na gostovanju pri Muri v Murski Soboti. Čeprav je tudi za njim turbulentna sezona, je do naslova na koncu prišel zasluženo.

Sezono, v kateri je bil prvič na vseh tekmah prisoten Var, ki je požel nekaj mešanih odzivov, sta bolj ali manj povsem zaznamovala Maribor in Koper. Ta dva sta bila na vrhu lestvic v 34 od 36 krogov, le na začetku sezone sta se tam znašla Tabor in Olimpija.

Maribor je sezono začel s Simonom Rožmanom, a ga je septembra zamenjal Radovan Karanović. Takrat na Štajerskem ni šlo vse po željah, saj je prednjačil Koper z Zoranom Zeljkovićem na čelu. Če je slednji proti vsem pričakovanjem ves čas vodil bitko za prvaka, pa so vijolični na prave obrate prišli po zamenjavi oziroma v drugem delu sezone.

Sprejem

Za nami je dolga in uspešna sezona. Koprčanke in Koprčani, zahvala vsakemu izmed vas, ki ste nas podpirali tako na domačih tekmah kot gostovanjih. Vrnili smo Kopru nogomet! V naslednji sezoni bomo še močnejši. Vedno in povsod… Forza Koper!

Objavil/a FC Koper dne Nedelja, 22. maj 2022

V tem pa so spet skorajda zapravili kapital, saj je Koper v 34. krogu spet končal na vrhu lestvice. Toda po osvojitvi pokalnega tekmovanja so Primorci nato v predzadnjem krogu pokleknili pred v drugi polovici sezone hajdukovsko osveženimi Radomljami in se sami oddaljili od svojega drugega, Mariboru pa odprli pot do rekordnega 16. naslova.

Do tega so prišli Štajerci, ki jih čaka nastop v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, tekmeca bodo dobili 14. junija, sami pa bodo med nosilci. Preostala "evropska" mesta v Sloveniji so zasedli Koper (drugi krog kvalifikacij konferenčne lige), Olimpija, ki se ji tudi po prihodu Roberta Prosinečkega ni uspelo resno vključiti v boj za vrh, in Mura (obe prvi krog kvalifikacij konferenčne lige), ki je po odhodu Anteja Šimundže in prihodu Damirja Čontale izgubila naslov, a si vseeno priigrala osnovni cilj z Evropo.

"Smo se že pogovarjali glede prihodnosti. Maribor mora narediti korak naprej, saj nas druge ekipe dohitevajo, liga je postala zelo izenačena. Čestitam tudi Kopru za vse, kar je naredil, ampak mi bomo res morali narediti korak naprej," je kratkoročen pogled v prihodnost pokomentiral Karanović.

Iz lige je izpadel Aluminij, za mesto v prihodnji prvoligaški sezoni pa se bosta 26. in 29. maja merila sežanski Tabor in Triglav. Iz 2. SNL se vrača Gorica.

V Kopru nezadovoljni z razpletom

Če so pri Mariboru zadovoljni z razpletom, pa je povsem drugačnega mnenja šef Kopra Ante Guberac. Ta je namreč prepričan, da očitki, da je Maribor ponudil premije Radomljam in da je ponudil pogodbo pred zadnjo tekmo suspendiranemu Murinemu vratarju Marku Zalokarju, zahtevajo preiskavo Nogometne zveze Slovenije (NZS).

"Mi smo prvaki! Kar je zadnje tedne počel Maribor, umazal je ligo, izgubil sem spoštovanje do Maribora ... NZS ima teden dni časa. Če bo vsaj en milimeter možnosti, bomo oporekali," je za MMC povedal Guberac in dodal: "To je sramota, kar je počel Maribor! Izpodbijali bomo razplet prvenstva! Pokal nam ni prinesel ničesar, saj smo že bili v Evropi, prinesel nam je le težave."

Najboljši v sezoni

Ob koncu sezone pa je postala znana tudi najboljša enajsterica pravkar končane sezone. Po izboru Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, v katerem so glasove prispevali prvoligaški nogometaši, več kot 800 nogometnih trenerjev, članov ZNTS, 12 športnih redakcij medijskih hiš in več kot 3600 navijačev, je v njej največ članov Maribora.

Enajsterico sestavljajo vratar Ažbe Jug (Maribor), branilci Nemanja Mitrović (Maribor), Žan Žužek (Koper), Gregor Sikošek (Maribor) in Martin Milec (Maribor), vezisti Tomi Horvat (Mura), Kaheem Parris (Koper) in Antoine Makoumbou (Maribor) ter napadalci Ognjen Mudrinski (Maribor), Lamin Colley (Koper) in Mustafa Nukić (Olimpija Ljubljana).

Trener FC Koper Zoran Zeljković

Najboljši trener postal strateg Kopra

Najboljši igralec sezone je Mudrinski, mladi igralec Horvat, trener pa strateg Kopra Zoran Zeljković. "Ne morem reči, da nisem verjel v to. Sem samozavesten, vem, koliko lahko dam. Kdaj pa kdaj pride slabša tekma, ampak moraš biti psihično močan, da prideš iz tega. Sem pa hvaležen soigralcem, saj brez njihovih podaj ne bi dosegel vseh teh golov," je dejal Mudrinski, čigar nadaljnja kariera v Mariboru je še pod vprašajem, saj ima še enoletno pogodbo na Poljskem.

Sezona v številkah

V povzetku sezone v številkah bi veljalo izpostaviti najboljšega strelca Mudrinskega s 17 goli ter najboljša podajalca Mitjo Lotriča iz Mure in Matica Vrbanca iz Celja s sedmimi podajami.

Gledalci, ki se jih je po podatkih uradne spletne strani lige na tekmah povprečno zbralo 993 (v 2019/20 jih je bilo 1043, v 2018/19 pa 1462), so v povprečju videli 2,54 gola na tekmo.

Torej malenkost več kot v prejšnji sezoni, ki je bila z 2,34 gola na tekmo najbolj skromna v zadnjih desetih letih. Sicer pa je bilo letošnje povprečje četrto najslabše v desetletju, v katerem sta prednjačili sezoni 2019/20 in 2018/19, ko so nogometaši dosegli po 3,02 oziroma 3,07 gola na tekmo.

Za primerjavo z najboljšimi petimi ligami - v Italiji so v tej sezoni v povprečju dosegali po približno 2,8 gola, v Španiji 2,5, v Nemčiji 3,12, v Angliji 2,8, v Franciji pa prav tako 2,8 gola na tekmo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  24 .05. 2022 ob  08: 16
To je zdaj samo ena škuža da si Ante spet kupi ljudi in bi si spet utrdil svoj pozicjon ki se maje njemu in Popoviču. Ta dva masta svoje finte da pridesta spet na vrh kjer se polnijo žepi. Ma vai fanculo
Kush |  23 .05. 2022 ob  23: 13
12
Jbg Ante igrali ste za en k... in to je posledica. Ne zdaj vse metat na Maribor ker ste vi zaj...! S tem samo potrjuješ, da si nizkoten človek ki ne zna izgubljat samo zmagovat na umazan način, kot Juventus in Inter!
vseved |  23 .05. 2022 ob  11: 11
22
Balkan! Baba roga je kriva da imaš invalide v moštvu!
Opazovalec |  23 .05. 2022 ob  10: 56
41
No ......Koper je izgubil prvenstvo na začetku sezone.....in tudi če je Maribor igral umazano bi Koprčani morali zadnji dve tekmi zmagati kar pa niso.....alora kaj če imet? Kaj Ante je vedno igral čisto?
madafaka |  23 .05. 2022 ob  10: 13
48
Kaj je ta Guberac glasen, največji lopov na obali..