GROZOVIT ZLOČIN V KOBJEGLAVI: Si je pri žrtvi izposodil 25.000 ali 180.000 evrov?

Kronika

Prva zaslišana priča v sojenju za lanski umor v Kobjeglavi je danes na Okrožnem sodišču v Kopru zatrdila, da ji je umorjeni Darjo Grmek povedal za visok dolg obdolženega Adriana Petelina in za sum kraje droge. Po prepričanju tožilstva je to motiv za grozovit zločin. Petelin zanika dolg, na sojenju pa se ne bo zagovarjal.

Po besedah tožilke naj bi 59-letni italijanski državljan iz Devina pri Trstu Adrian Petelin aprila 2022 v Kobjeglavi v občini Komen umoril tedaj 57-letnega domačina Darja Grmeka. Zločin naj bi storil iz koristoljubja, zato da mu ne bi bilo treba izplačati denarja, ki ga je dolgoval iz poslov s preprodajo prepovedanih drog. Oteževalna okoliščina je grozovit način dejanja, saj je bila žrtev s kuhinjskim nožem in vrtnimi škarjami zabodena kar 25-krat.

Petelin je dejal, da se na glavni obravnavi ne bo zagovarjal. Zato so petčlanskemu sodnemu senatu prebrali izpoved obdolženca pred preiskovalnim sodnikom. Takrat je med drugim dejal, da je Grmeka poznal 30 let in da ga je obiskoval vsak teden, nazadnje nekaj dni pred smrtjo. Pri umorjenem je kupoval kokain, ki ga je užival sam in tudi preprodajal naprej, saj ga Grmek po Petelinovih besedah ni hotel prodajati nikomur drugemu.

Petelin je zatrdil, da si je od Grmeka res izposodil 25.000 evrov in dolga ni poravnal v dogovorjenem roku, a ga je vrnil štiri mesece kasneje, decembra 2021. Priznal je tudi, da ga je Grmek pred časom obtožil kraje 400 gramov kokaina, a je zatrdil, da sta nato skupaj ugotovila, da je bil tat nekdo drug.

Danes je na predlog tožilstva stopila pred sodni senat priča iz Križa pri Trstu, ki je bila v tednu pred umorom pogosto pri Grmeku. Ukvarjal se je s proizvodnjo industrijske konoplje, Grmek pa mu je pri tem pomagal in mu odstopil prostor v poslopju ob svoji hiši.

Priča je povedala, da mu je Grmek v nekaj letih trikrat ali štirikrat omenil Petelinov dolg. Sprva je govoril o 80.000, nato pa o 180.000 evrih. Priča je dejala, da mu ni verjela, saj se ji ni zdelo mogoče, da bi Grmek ob svojem zelo skromnem življenjskem slogu posojal takšne vsote denarja. Dejala je še, da mu poplačila dolga Grmek ni omenil in da mu je povedal, da sumi Petelina, da ga je okradel za 40.000 evrov. Kaj konkretno naj bi Petelin ukradel, Grmek ni povedal, a je priča domnevala, da je šlo za drogo, saj je imel umorjeni v stanovanju na vidnem mestu škatlo z vrečkami heroina in kokaina.

Med izpovedjo obdolženca in pričanjem je še več neskladij. Po besedah priče so se odnosi med obdolžencem in žrtvijo kakšno leto pred umorom poslabšali. Od takrat naj bi Petelin h Grmeku po drogo pošiljal nekoga drugega in naj ga ne bi več obiskoval.

Danes so glavno obravnavo začeli, čeprav višje sodišče še ni odločilo o zahtevi obrambe po izločitvi dokazov. Predsednik sodnega senata Matevž Gros je pojasnil, da za zdaj velja odločitev okrožnega sodišča, ki je zahtevo zavrnilo. Dodal pa je, da bo narok morda treba ponoviti.

Petelin bo lahko v priporu največ do junija 2024. Tako na strani obrambe kot tožilstva so se zavzeli, da bi sojenje potekalo hitreje, vendar je predsednik sodnega senata prosta datuma za naslednja dva naroka našel šele 24. oktobra in 16. novembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija