GROZLJIVO STANJE V PIRANU, 'MESTU DUHOV': Mladi lahko dobijo stanovanje le do poletne sezone, potem se morajo izseliti

Piran

Stalnih prebivalcev Pirana je vse manj, le še okrog tisoč. V mestu se zato zapirajo trgovine, vedno manj je tudi drugih storitev, opozarja občinska svetnica GZOP in predstavnica Civilne iniciative Nevenka Kavčič. Še nedolgo tega je v mestu živelo 7000 ljudi, od tega naj bi jih bilo po ocenah krajevne skupnosti zdaj le še 14 odstotkov. Pirančani zahtevajo takojšnje ukrepe.

Kot je za Radio Koper povedala Kavčičeva, je imela to zimo prvič priložnost videti, da je v mestu vse manj ljudi, da posledično ni storitev, da se zapirajo trgovine. Stanje je ocenila kot 'grozljivo'. Mesto se bo revitaliziralo le tako, da bodo vanj privabili mlade, ki bodo v Piranu živeli stalno.

Ker bodo imeli svoj prihodek, bodo pripravljeni plačevati najemnino in ne bodo potrebovali nobenega socialnega transferja. Vendar, kot opozarja Kavčičeva, ne dobijo možnosti za bivanje, saj trenutno lahko najamejo stanovanja le do turistične sezone, potem se morajo izseliti. Občina bi zato morala ustvariti lasten fond. Občina je tudi lastnica več propadajočih stavb, ki jih lahko prenovi in uredi manjša stanovanja.

Kot predlaga Kavčičeva, bi bil najem takega stanovanja vezan izključno na delo v mestnem jedru Pirana. Tisti najemnik, ki bi si našel delo drugje, bi moral stanovanje izprazniti. Pirančani predlagajo moratorij na prodajo občinskih stanovanj in objektov v mestnem jedru. Prav tako niso zadovoljni, da se iz objektov delajo izključno hostli.

Piranski župan Đenio Zadković projekt 'Piran, dom mladih' podpira. Na torkovi občinski seji bodo odločali o proračunu in takrat bo tudi jasno, ali bodo za revitalizacijo starega mestnega jedra že letos namenili finančna sredstva, še poroča Radio Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  26 .03. 2019 ob  21: 31
@Manofsteel , čemu vsa ta ihta in bes?
Ok sem razumel, ti delaš,delaš,tržiš,tržiš.
Ti sploh znaš tržit, to smo vsi razumeli.
Kaj pa se toliko obremenjuješ z Istro in Istrijani ?
Istrijani so Istrijani, ker pač že toliko stoletij živijo v Istri.
Enako kot so planšarji planšarji, ker so toliko stoletij pasli ovce in krave na planinah.
Danes se pa po propadli proletarski revoluciji grejo trženja in so žal rezultati precej klavrni, kar je v Piranu očitno.


ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  14: 11
Motoviltz hrvatom tudi ni všeč, ko videvajo slovence z praznimi vikendi v Hrvaški Istri ! Kaj zdaj...vrnemo kar je njihovo in vzamemo celincem kar je naše ?! hahahaha
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  13: 59
-2
In ker v Piranu je močno povpraševanje za turistično sezono...jaz lepo iz Izole oddajam turistom, da bi preživeli dopust čim bližje Piranu ! Torej kaj Vam ni jasno ? Rabite še kako "šolsko" kako tržit lastno nepremičnino jQuery11230029194564664236644_1553604849238? Manj govorit o sosedih, raje se posveti dejanjem, da boš jutri imel zagotovljeno v življenju ! Istriani so itak povečini stupidi...in še se prodajajo za avtohtone prebivalce...bwahahaha. Bastardi, da ni večjih ! Altro ke avtohtoni...
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  13: 44
Benetke so že od nekdaj Kitajske, kaj ti ni jasno ? Hrvaško istro primerjat z Slovensko je totalno mimo. In določeni ljudje veliko krat se niso znašli v določeni okolici, kar pomeni, da so se z časom odselili in našli sebi primerno lokacijo za živet. Če bi večina uredila svojo nepremičnino v Piranu namesto, da so prodali , bi dali lepo v najem sami in tako izplačali kak kredit za novo stanovanje kje izven Pirana. Ker roko na srce, jaz osebno ne bi nikoli živel v tej fonji...Piran je lep le za tiste, ki pridejo za kak teden na oddih. In tukaj se konča. Piran postaja tržno mesto, tisti, ki zna...bo iztržil. Ostali pa lepo sline brisat...jaz dajem svoje stanovanje v najem čez poletje. Ne rabim luksuza, ker delam cel dan, da bi lahko preživel zimo ! Prodajali so tisti, ki niso znali tržit...in večina jih zdaj joče. Turist bo plačal 150 eur/dan v špici sezone v Piranu za eno skromno garsonjero. Kaj ti ni jasno ? Določeni imajo vse kar rabi za vleč lepe denarce...samo problem je, ker tega ne zna in čaka mene, da ga naučim zastonj kako se trži štalca v vu.ko.je.bini.
Ti bom dal še en živi primer loserja, ki je imel trgovino v centru Portoroža. Delal je eno sezono in nato je zaprl. Prišel je drugi oba Velenjčana, ki iamata trgovine od Lucije do Pirana Sanata in Sharm (Velenjčan in Krško). Dečka obračata milione...vi pa se obrišite pod nos, če ne znaš delat oz. tržit. Pa ti filozofiraj o Yugi, partijcih in partizanih. Mi smo v EU v času kapitalizma ! Preživijo tisti, ki imajo nekaj v glavi in hočejo zaslužit. Đabalebaroši pa stokajo v trikrasne. In kdo je tukaj woso ?
Motoviltz |  26 .03. 2019 ob  11: 43
Ma bogi mi, ke mižerja od argumentov.
Kaj nakladate o neki blaginji in dostojanstvu, Amsterdamu in Barceloni.
Piran je mrtev, ker prebivalcev ni več.
Več jih ni ker so se stanovanja tako ali drugače razprodala ali po partijski liniji ali kar tako.
Vem, da je planšarjem neumno razlagati te zadeve,
ma pojdite malo v hrvaško Istro ali pa tle po obali do Benetk, kjer so mesteca kar v redu naseljena , seveda z domačini.


Črni |  26 .03. 2019 ob  11: 05
MaofSteel povsem podpiram tvojo prepričanje, vendar bi moral konstrukt države in občine delovati v skupno dobro, zakaj, si preberi članek v Delu iz 2. 3. 2019, Novie Mihajlovića, "Če padem, me počakajte". Če gremo bolj v liberalno smer (kar podpiram takoj), je potrebna sprememba politike na državni ravni.
Črni |  26 .03. 2019 ob  10: 54
-1
V Amsterdamu in Barceloni so sprejeli ukrep, da se novogradenj oz. na novo kupljenih stanovanj ne sme oddajati v kratkoročne namene - en "socialistični" ukrep, ki pa mogoče izkaže pozitiven rezultat. Žalostna resnica je, da se domače ljudi izganja na račun turistov, alternativa pa ni na voljo. Umirajoča so vsa mestna središča obmorskih mest, zato je potrebno na novo razmisliti o stanovanjski problematiki. V zadnjih letih se je zgodilo bolj nič kot karkoli. Pogrešam bolj aktivno politiko države - gradijo nekih 20 stanovanj v Sečovljah, mislim halo, in kako bodo kako tisti ljudje kam prišli? Itak spet z avtom in potem bo spet premalo parkirišč... Sempre avanti bi reko župan Đenio!
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  10: 38
To so tipični komentarji za nekoga, ki v življenju ni imel svoje obrti, skratka rečeno JU in JS ! Čeprav večina ve kako se delajo dinarčki...pa zavajajo rajo...
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  10: 36
Kavčičeva pravi, da se trgovine zapirajo ? hahahaha Ma koga vi zavajate..jQuery112304658021158788592_1553592763422? Piran je "zlata jama" za trgovine, gostince in sobodajalce ! Vsi, ki imajo karkoli v Piranu zaslužijo v sezoni minimalno prek 100k eur. Poznam veliko obrtnikov...vprašaj ga, če ti odstopi poslovni prostor za dva kikirikija ? Malomorgen...hahahaha
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  10: 36
Kavčičeva pravi, da se trgovine zapirajo ? hahahaha Ma koga vi zavajate..jQuery112304658021158788592_1553592763422? Piran je "zlata jama" za trgovine, gostince in sobodajalce ! Vsi, ki imajo karkoli v Piranu zaslužijo v sezoni minimalno prek 100k eur. Poznam veliko obrtnikov...vprašaj ga, če ti odstopi poslovni prostor za dva kikirikija ? Malomorgen...hahahaha
ManofSteel |  26 .03. 2019 ob  10: 21
Kako me nasmejejo pajaci like "Motoviltz". V življenju ni naredil nič za svojo blaginjo...zdaj bi rad, da drugi plačujejo samo zato ker "jaz nimam" ! Patetično in tipično za nekoga, ki v življenju si ni izboril niti dostojanstva, kaj šele nekaj, da bi ustvaril za svojo blaginjo ? Če je stanovanje moje...lahko delam z njim kar čem, oddajam, prodajam in uživam v njem, ko se mi zapaše ! Samo taki kot si ti nimajo nič...pol pa foušija tolče na vse strani. Ko ste eni bili pametni pred 20 leti...smo drugi ustvarjali in trpeli ob deli. Danes živimo carsko za razliko od tistih, ki so doma na roke delali maso za "palačinke". Kaj hočejo stanovanje v najem za kikiriki ? Mladim priporočam naj prej naj si zgradijo štalco...pol pa kravco. Ne pa naredit otroke in živet pri starši ali podnajemnik z eno plačo. Misliš, da ti bo država podarila pravico do stanovanja ? Je treba delat...ne pa šetat po Portorožu oz promenadah in špilat "turista". Mi smo vikende delali...zdaj imamo apartmaje in obenem smo si zagotovili pokojnino...ostalim priporočam, da se odselijo v kmetijo tam so stanovanja zelo poceni...samo ne, glupan misli, da bo živel v razkošnem stanovanju 20M od morja za 50k eurov...hahahahahhaha Če bi imeli grama mozga v glavi, bi dojeli, da se populacija širi iz leta v leto...kaj mislite, da bodo gradili stanovanja enega na drugem gor do nebes ?
Motoviltz |  26 .03. 2019 ob  08: 18
Ja "tovariši" odločite se, ali bo Piran naprej vikend mesto, ali ne.
Sedaj je najbrž prekasno.
Ste mogli pravočasno vpeljat pametno urbanistično politiko, ki bi prebivalce motiviralo, da ostanejo.
Sedaj v Piranu vladajo neki vikendaši, ki jim ta kraj nič ne pomeni.
Edino se lahko kitijo z apartmajem v Piranu in pridejo dol na počitnice, vmes pa kasirajo močne najemnine.
Bi jim vsaj pošteno zasolili občinske dajatve in komunalne storitve.