GROZLJIVO RAVNANJE Z ŽIVALMI V KLAVNICI KOŠAKI: Apel šokirane obalne poslanke ministru, to mu predlaga (VIDEO)

Slovenija

Pred dnevi je v javnost prišel videoposnetek društva AETP (Animal Enterprise Transparency Project), ki so ga skrivaj posneli v mariborskem mesnopredelovalnem obratu Košaki. Posnetki naj bi potrdili pričevanje mesarke iz leta 2013, ki je na praksi v Košakih že doživela takšno ravnanje z živalmi. Veterinarski inšpektorat je uvedel nadzor. Primorska poslanka Meira Hot pa je podala poslansko pobudo, naj se v vse klavnice namesti kamere videonadzora.

Kot so povedali pri društvu AETP, mesarji domače živali na klavni liniji tepejo, nanje kričijo, jih zbadajo z električnimi palicami. Z elektrošoki jih napodijo v plinsko komoro, kjer se v agoniji zadušijo. Manjše prašičke omamijo kar z udarcem po glavi. Po omami vse prašiče zabodejo z nožem v vrat. Na enak način z elektrošoki naženejo v kletko za omamljanje tudi govedo.

Operater jim nato s strelno napravo v čelo zabije penetrirni klin, nato se jih dvignejo za eno nogo, da jim klavec prereže vrat. Na žalost veliko bikov s takim načinom omame doživi le hudo bolečino in poškodbo lobanje, ki jih paralizira, tako da izkrvavitev doživijo pri zavesti, so zapisali v društvu.

Opisane klavniške prakse, z izjemo brcanja živali in neprimerne aplikacije elektrošokov, so povsem legalne. Izkrvavitev prašičev po uporabi plinske komore z visoko koncentracijo CO2 velja celo za enega najmanj bolečih načinov usmrtitve. "A kot kažejo posnetki, je ta način omame daleč od predstav splošne javnosti, ki ji mesna industrija daje misliti, da prašiči v plinskih komorah mirno zaspijo. Koncept humanega klanja, ki ga industrija rada propagira, je povsem izmišljen," še navajajo v društvu.

Inšpekcijski postopek mariborskih veterinarjev zaradi neustreznega ravnanja v mariborski klavnici Košaki TMI po navedbah Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin še ni končan. Ugotovitve morajo predstaviti izvajalcu dejavnosti, da se lahko o njih izreče, zato jih še ne morejo komentirati.

Kot so dodali v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so pri ogledu prejetega posnetka uradni veterinarji območnega urada zaznali prepovedana ravnanja, zato so 16. decembra uvedli inšpekcijski postopek.

V mariborski tovarni mesnih izdelkov Košaki so po tem poudarili, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. Ob objavi posnetkov so obžalovali, da pri tem niso "vedno v celoti uspešni".

Ob grozljivih posnetkih je šla v akcijo tudi primorska poslanka SD Meira Hot, ki je na kmetijskega ministra Jožeta Podgorška naslovila pisno poslansko pobudo, naj se v vse klavnice namesti kamere, ki bi zagotovile, da se nedopustna ravnanja z živalmi ne bi več dogajala. V klavnicah in pri izvajalcih prevozov živali pa naj se poostreno izvajajo inšpekcijski nadzori.

Klanje z ljubeznijo; SKRIVNA PREISKAVA SLOVENSKE KLAVNICE

Klanje z ljubeznijo; SKRIVNA PREISKAVA SLOVENSKE KLAVNICE ❤️????????????

Objavil/a AETP dne Sreda, 15. december 2021

"Že skoraj vsak mesec javnost šokirajo dejstva, da v letu 2021 še vedno živimo v družbi, kjer se takšna ravnanja dogajajo. Zaokrožili so posnetki iz klavnice Košaki, na katerih je jasno videti, da se z živalmi pred zakolom ravna neprimerno, nehumano in zgražanja vredno," v poslanski pobudi navaja Hotova ter dodaja:

"V zadnjih letih smo spremenili Stvarnopravni zakonik ter Zakon o zaščiti živali. Končno smo dostojanstvo živali dvignili na nivo, ki se jim pritiče, a žal se opisana dogajanja še vedno dnevno dogajajo."

Hotova zato ministra Podgorška sprašuje, kako lahko kmetijsko ministrstvo še vedno dopušča nehumano in nedopustno ravnanje z živalmi, kot tudi, kaj bo storilo ministrstvo, da se takšne situacije ne bodo več dogajale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  20 .12. 2021 ob  18: 58
13
poslušaj ti psihopatski VSEVED...tu nima veze kdo uživa meso ali zelenjavo...tudi sama jem vse ,ampak žival ne bi nikoli tako mučila...upam da temu klavcu nekdo tako razbije bučo.za tako početje so sigurno pod kakimi substanci, normalen človek tega ne zmore počet,res ne.
Piero Panin |  20 .12. 2021 ob  17: 47
Ce je kdo gledal posnetke iz Srebrenice je blo isto,naj bo zival al pa clovek vsak je vreden dostojnega zivljenja
vseved |  20 .12. 2021 ob  16: 02
-16
Koga moti, naj je travo.
td |  20 .12. 2021 ob  14: 06
11
Maksimalno kazen takim psihopatom.