GROZLJIVI PRIZORI Z DUNAJA: Smrt je sejal 20-letni Makedonec s puško, pištolo in mačeto (VIDEO)

Kronika

Avstrijska vlada je po terorističnem napadu, ki je v ponedeljek pretresel Dunaj, razglasila tridnevno žalovanje, ki se začenja danes in bo trajalo do vključno četrtka. Ob 12. uri se bodo žrtvam napada poklonili z minuto molka. Na javnih stavbah bodo zastave visele na pol droga. Policija išče morebitne sostorilce napadalca, ki so ga v posredovanju ubili. V Italiji se bo sešel svet za nacionalno varnost. Napadalec, ki ga je ubila policija, je bil star 20 let, poleg avstrijskega pa je imel tudi makedonsko državljanstvo. Moški je bil v preteklosti že kaznovan zaradi terorističnega združevanja.

Napadalec z imenom Kujtim Fejzulai je bil ob napadu oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, je pojasnil minister.

Šlo je za simpatizerja skrajne islamistične skupine Islamska država, ki je bil 25. aprila 2019 obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskušal odpotovati v Sirijo, da bi se tam pridružil IS. 5. decembra lani so ga predčasno pogojno izpustili na prostost, saj so zanj kot za mladega odraslega veljali določeni privilegiji.

Po poročanju nekaterih medijev je bil 20-letnik albanskega porekla, rodil pa naj bi se na Dunaju, kjer je tudi odrasel.

Policijske enote so ga po besedah Nehammerja ustrelile v bližini cerkve svetega Ruperta.

Policija je že ponoči preiskala njegovo stanovanje, poleg tega pa je doslej izvedla že več obsežnih racij v njegovem okolju. Preiskali so 15 stanovanj in pridržali več ljudi, je še povedal Nehammer.

Še danes bodo poleg tega vlada, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, vodji obeh domov avstrijskega parlamenta in poslanskih skupin ter dunajski župan v središču prestolnice položili venec v spomin na žrtve, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Napad je vlada označila kot "napad na svobodo in demokracijo". "Republika Avstrija in mi kot zvezna vlada bomo svobodo, demokracijo in vrednote našega skupnega življenja branili odlično in z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Poleg tega se bomo skušaj s svojimi mednarodnimi partnerji in prijatelji bojevali proti terorizmu in ekstremizmu," so zapisali.

Ljudi pozivajo, naj ostajajo doma in se izogibajo zlasti središča Dunaja. Tam danes učencem ni treba v šolo in dejansko naj bi jih v šolske klopi prišlo le malo. V javnih šolah se bodo žrtvam napada z minuto tišine poklonili v sredo.

V avstrijski prestolnici je danes razporejenih okoli tisoč policistov, na pomoč jim prihajajo tudi kolegi iz drugih zveznih dežel. V okviru preiskave napada so že izvedli več preiskav in pridržali več ljudi. Zaostren nadzor na meji je sedaj "taktična prednostna naloga" nemške zvezne policije, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil njen tiskovni predstavnik. Poostren nadzor na meji je že napovedala tudi Češka.

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je po napadu na Dunaju za danes sklicala svet za nacionalno varnost. Na srečanju, ki se ga bodo udeležili tudi predstavniki policije in obveščevalnih služb, bodo po napovedih ocenili razmere v Evropi in varnostno stanje v Italiji, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po poročanju italijanskih medijev je pričakovati, da bodo po vsej Italiji poostrili varnostne ukrepe.

Mladenič, ki je imel smolo, ker je naletel na napačne prijatelje?

Po mnenju odvetnika, ki je Fejzulaija zastopal v kazenskem postopku, je ta izhajal iz povsem običajne družine. "Zame je bil to mladenič, ki je imel smolo, da je naletel na napačne prijatelje. Če ne bi hodil v mošejo, temveč na boks, bi postal boksar," je napadalca opisal Nikolaus Rast. Kot je poudaril, se mu ni nikoli zdelo mogoče, da bi postal napadalec.

Fejzulaija so, ko je poskušal odpotovati v Sirijo, prestregle oblasti v Turčiji in ga poslale nazaj v Avstrijo. Po obsodbi je zanj po navedbah Rasta skrbelo posebno združenje Derad, ki skrbi za deradikalizacijo obsojencev. Očitno konec lanskega leta ni več veljal za nevarnega, sicer ga ne bi predčasno izpustili na prostost, je še menil Rast.

Starši 20-letnika sicer po poročanju medijev v Severni Makedoniji, ki jih povzema APA, prihajajo iz kraja Čelopek blizu Tetova. Kraj ima 7000 večinsko albanskih prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  03 .11. 2020 ob  17: 51
-1
Tiramola | 03 .11. 2020 ob 15: 06
"Oglaša se tudi Merklova, ki je pripeljala migrante v EU. "

In kaj ima to veze? Tip je MAKEDONEC , ROJEN v Avstriji. Razen snovalca nedavnih napadov v Franciji so zenkrat vsi teroristi EVROPEJCI.

Drzavljani se bomo morali sami zascititi? Tipo razne VARDE, da hodijo po cesti in streljajo na vse moznojQuery112304799239010082096_1604422118310 Ala AMERIKA? Ma ti si bolan.
Tiramola  |  03 .11. 2020 ob  15: 06
Islamski teroristi ne potrebujejo odvetnikov,oni so vojaki.
Potrebno jih je soditi po vojaških zakonih. Najmanj dosmrtni zapor. Izgnati sorodnike in podpornike ter jim hišo podreti do tal.
Oglaša se tudi Merklova, ki je pripeljala migrante v EU.
Stara deluje kot neka vhodno nemška agentka,ki sovraži Nemčijo.
Slo nima vojske policija šepa in obveščevalna je na ravni kaktusa. Državljani se bomo morali sami zaščititi. Lp