GROZLJIVI PRIZORI KATASTROFE NA JAPONSKEM: Mineva deset let od potresa, ki je premaknil otok (FOTO, VIDEO)

Svet

Na Japonskem bodo obeležili deseto obletnico najhujše naravne nesreče v sodobni zgodovini države. 11. marca 2011 je severovzhod dežele vzhajajočega sonca prizadela trojna katastrofa - silovit potres, ki je sprožil ogromen cunami, ta pa je povzročil najhujšo jedrsko nesrečo po Černobilu.

11. marca 2011 ob 14.46 po krajevnem času je severovzhod Japonske stresel silovit potres z magnitudo 9,0. Žarišče potresa je bilo približno 130 kilometrov vzhodno od prefekture Miyagi na globini 24 kilometrov. Silovito tresenje tal so čutili v večjem delu države. Potres je bil tako silovit, da se je glavni japonski otok Honšu premaknil za 2,4 metra proti vzhodu.

Potres je sprožil ogromen cunami, ki je japonsko obalo dosegel čez približno pol ure. Najvišji val, ki so ga izmerile naprave japonske meteorološke službe, je meril 9,3 metra v kraju Soma v prefekturi Fukushima. Vendar so bili drugod, kjer naprave niso zabeležile meritev, še bistveno višji.

V mestu Ofunato so strokovnjaki na podlagi sledi na zgradbah izračunali, da se je morska gladina dvignila za 16,7 metra.

Cunami je udaril s takšno silo, da je številne hiše podrl do temeljev. Valovi so uničili na tisoče zgradb, številne hiše so odnesli v morje, ladje pa je razmetali po kopnem. Umrlo je skoraj 16.000 ljudi, pogrešanih je okoli 2600 ljudi, za katere domnevajo, da so mrtvi. Več kot 6000 ljudi je bilo poškodovanih.

Cunami je udaril tudi v jedrsko elektrarno Fukushima 1, kjer je v najhujši jedrski nesreči po Černobilu prišlo do taljenja reaktorjev in uhajanja radioaktivnih snovi.

Poškodovani so bili štirje od šestih reaktorjev, eksploziji sta razdejali prvi in tretji reaktor. Desetletje po katastrofi razgradnja elektrarne počasi napreduje, celoten proces pa bo po napovedih trajal še več desetletij.

Enega največjih izzivov predstavlja vse večja količina kontaminirane vode, ki so jo uporabili za hlajenje staljenega jedrskega goriva. Ena od možnosti je, da bi jo izpustili v morje, vendar mnogi temu nasprotujejo. Vodo sicer filtrirajo, pri čemer odstranijo večino radioaktivnih elementov.

Po nesreči v jedrski elektrarni je japonska vlada odredila evakuacijo prebivalcev v 20-kilometrskem območju okoli nuklearke. Vsi znotraj tega območja so morali oditi, za odhod pa so se prostovoljno odločili tudi mnogi zunaj njega.

V prefekturi Fukushima je domove zapustilo vse skupaj 164.865 ljudi. Lani je bilo evakuirancev še 36.811, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ko je vlada razglasila izključno območje okoli elektrarne, je to obsegalo okoli 12 odstotkov prefekture Fukushima. V preteklem desetletju so oblasti izvedle obsežen program dekontaminacije, med katerim so med drugim odstranili zgornje plasti zemlje.

Območja so postopoma razglasili za varna za vrnitev prebivalcev, tako da zdaj izključno območje obsega le še 2,4 odstotka površine prefekture.

Ponekod se evakuiranci kljub zagotovilom oblasti v strahu pred sevanjem ne želijo vrniti, nekateri pa so se v tem času že ustalili drugod.

Katastrofa je sprožila tudi gradnjo dodatnih valobranov ob japonski obali. Zgradili ali obnovili naj bi 430 kilometrov valobranov v treh najhuje prizadetih prefekturah, Fukushima, Miyagi in Iwate.

Do lanskega septembra je bilo zgrajenih 80 odstotkov načrtovanih valobranov. Projekt naj bi stal okoli deset milijard evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija