GROZLJIVI POSNETKI UNIČUJOČEGA POTRESA: Zgradbe padajo, vlaki iztirjeni, ljudje ujeti na porušenem mostu (FOTO, VIDEO)

Kronika

Jugovzhodni del Tajvana je danes stresel močan potresni sunek magnitude 6,9, je sporočil ameriški seizmološki urad USGS. Potres je povzročil precejšnjo gmotno škodo. Številne stavbe so poškodovane, najmanj en človek je umrl. Zaradi jakosti potresa je Japonska izdala opozorilo pred cunamijem, ki pa ga je medtem že umaknila.

Potres je imel središče kakih 50 kilometrov severno od mesta Taitung na globini desetih kilometrov. Območje je stresel ob 14.44 po lokalnem času (8.44 po srednjeevropskem). USGS je sprva sporočil, da je imel potres magnitudo 7,2, nato pa je njegovo moč znižal na magnitudo 6,9, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z otoka prihajajo pretresljivi posnetki o obsežni škodi, ki jo je povzročil potres. Več stavb je močno poškodovanih, prav tako mostov. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih japonskih reševalcev je v potresu življenje izgubila najmanj ena oseba. V mestu Yuli je umrl delavec v cementarni, na katerega se je zrušila mehanizacija. Zdravniško oz. bolnišnično pomoč pa je doslej potrebovalo 79 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

V mestu Yuli so se porušile najmanj tri stavbe. Sesedlo se je tudi pritličje stavbe, v katerem je bila trgovina. V ruševinah so bili ujeti štirje ljudje, a so jih reševalci uspešno rešili. Drugi dve stavbi sta bili prazni, so še sporočile reševalne službe. V okolici mesta sta se porušila tudi dva mostova, še dva pa sta poškodovana. V bližini je iztiril tudi vlak. Poškodovanih pri tem ni bilo, še poroča AFP.

Kako močan je bil potres, kažejo posnetki na družbenih omrežjih. Videoposnetek prikazuje vlak, ki se ziblje levo in desno, medtem ko ljudje na postaji snemajo ta neverjeten prizor.

V potresu je bil poškodovan tudi most, posnetek pa prikazuje, kako naj bi par ostal ujet na mostu, potem ko se je zrušil z ene in druge strani.

Območje je sicer že v soboto stresel močan potresni sunek magnitude 6,6, današnji pa je bil še močnejši. Vmes je bilo več popotresnih sunkov, tla pa se še vedno tresejo, še navaja AFP.

Ker je šlo za močan potres, so japonske oblasti opozorile na možnost cunamija, predvsem na otokih v bližini Tajvana. Pričakovali so okoli meter visoke valove, a je nevarnost medtem minila brez posebnosti, še poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija