GROZLJIVE POSLEDICE NOČNEGA NEURJA: Drevo padlo na vozilo družine, ki je kampirala, dva poškodovana (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Neurje z orkanskim vetrom je davi prizadelo celotno Koroško, Štajersko in Gorenjsko, najhuje pa je bilo v Pomurju. Najmočnejši sunki vetra so ponekod presegli 100 kilometrov na uro. Veliko dreves se je podrlo na ceste, električne vode, tudi na objekte in avtomobile. Ponekod je klestila toča. Ozračje se še ni povsem umirilo, danes popoldne meteorologi pričakujejo intenziviranje nevihtnega dogajanja, oranžno opozorilo pred možnostjo neviht je izdano do večera.

Podrto drevje ovira promet. Foto: Mariborinfo - Natalija Veldin

Zaradi podrtih dreves so bile zaprte nekatere lokalne in državne ceste, na več območjih je bila prekinjena dobava električne energije. Pristojne službe so na terenu že več ur in odstranjujejo posledice, je povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc. Pričakuje, da bodo tekom dneva dobili še več podatkov o posledicah ujme v regiji.

Aktivirani so gasilci, delavci podjetja Voc Celje in komunalnih služb, elektro podjetja in druge službe ter prostovoljci, v občini Muta so aktivirali tudi štab civilne zaščite.

Tam je med drugim orkanski veter podrl veliko drevja na območju industrijske cone, kjer že več ur poteka odstranjevanje velikih dreves, ki so se podrla na ceste. V industrijski coni je na gospodarskem objektu tudi odkrilo streho, odkrilo je tudi nekaj drugih streh na objektih, je povedala županja Občine Muta Angelca Mrak.

Odpravljanje posledic nočnega neurja na Koroškem. Foto: Facebook/Koroška čveka

Orkanski veter je veliko škode povzročil tudi v drugih delih občine, trenutno je zaprta tudi cesta na Sv. Primož. V občini Muta v petek pričakujejo študente delovne brigade, za katere imajo po besedah županje sicer že določena delovišča, pričakuje pa, da jim bodo pomagali tudi pri odstranjevanju posledic neurja.

Na Koroškem je zaprtih tudi več državnih cest.

Zaradi podrtega drevja so na Koroškem zaprte številne državne in lokalne ceste. Foto: Facebook/Koroška čveka.

V drugi polovici noči in proti jutru je pas neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in ponekod tudi točo prešel Slovenijo od severozahoda proti severovzhodu. Po dosedanjih podatkih centra za obveščanje je najhuje v Pomurju, o zalitih objektih, veliko podrtih drevesih in izpadih elektrike pa poročajo še z Gorenjske, Koroške, Štajerske in Primorske.

Benjamin Vrbančič nam je poslal stanje po neurju iz Turnišča, kjer je viharni veter povzročil ogromno škode na tovarni Planike. Najhuje je bilo na severu in severovzhodnem delu države, sodeč po reportažah.

Objavil/a Neurje.si dne Četrtek, 13. julij 2023

Močan veter je podrl večje število dreves, od teh je nekaj padlo preko osebnih vozil, objektov, elektrodistribucijskih vodov, zaradi česar je nastal en požar in je bilo nekaj prekinitev dobave električne energije. Odkrilo in poškodovalo je več ostrešij objektov. Nekatere objekte je poškodovala tudi toča, meteorna voda pa je zalila nekaj kleti objektov.

Podrto drevje je poškodovalo tudi številna osebna vozila. Foto: Mariborinfo

Po jutranjih podatkih centra za obveščanje je na terenu 157 gasilskih enot, od tega pet poklicnih.

Na območju Elektra Maribor je zaradi močnih neviht okoli 4.30 brez oskrbe z električno energijo ostalo 50.000 odjemalcev, sodelavci elektro podjetja pa so s preklopitvami do jutra to število že zmanjšali.

Na območju Maribora je močno neurje med drugim v mestnem parku izruvalo najmanj osem dreves, veliko dreves in vej pa je polomljenih. Zaradi nastalih razmer je park trenutno neprehoden, so sporočili z Mestne občine Maribor. Vse dokler posledice neurja ne bodo odpravljene, občane pozivajo, da se obisku parka izognejo.

Mariborski mestni park je zaradi podrtega drevja neprehoden. Foto: Mestna občina Maribor

Ob 9.20 je bilo tako brez napajanja še 32.000 odjemalcev, in sicer največ na območju Ptuja, Dornave, Grada, Murske Sobote, Presike, Gaberja, Sela, Puconcev, Radencev, Apač, Črncev, Zamarkove, Limbuša, Selnice, Kamnice, Lovrenca na Pohorju in Kungote, so na spletni strani zapisali pri Elektru Maribor.

Zaradi poškodovanih električnih vodov so številni prebivalci ostali brez električne energije. Foto: Mariborinfo

Podobne težave so tudi na območju, ki ga pokriva Elektro Celje. Ob 7.30 uri je bilo brez električne energije 5364 odjemalcev od širšega območja Celja, do Logarske doline in na Koroškem. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih, so zapisali pri Elektru Celje.

V obeh družbah odjemalce prosijo za razumevanje, saj je pri odpravljanju okvar varnost zaposlenih na prvem mestu, odjemalci pa naj ravnajo z napravami z ustrezno previdnostjo in kot da so pod napetostjo, opozarjajo.

Neurje je ponoči prizadelo tudi večji del Gorenjske, kjer je veter odkrival strehe in podiral drevesa.  

Marsikje v severni polovici Slovenije je nočno silovito neurje z orkanskim vetrom za seboj pustilo pravo razdejanje....

Objavil/a Meteoinfo Slovenija dne Sreda, 12. julij 2023

Zbiranje informacij o vseh posledicah neurja po občinah še poteka, saj se prave razsežnosti nočnega neurja šele v celoti kažejo. Kot kaže, je bil med huje prizadetimi območji na Gorenjskem Bohinj. Bohinjski župan Jože Sodja je pojasnil, da je bilo najhuje v vasi Kamnje, kjer je odkrivalo strehe na objektih in podiralo tudi kozolce, medtem ko so podrta drevesa po celem Bohinju.

Drevo je padlo tudi na vozilo družine, ki je kampirala v gozdu v bohinjski soteski. Pri tem sta bila starša poškodovana in odpeljana v Splošno bolnišnico Jesenice, medtem ko otroka nista bila poškodovana, je glede na prve informacije lahko povedal Sodja. Natančnejše podatke o posledicah neurja bodo na občini podali kasneje.

Na Bohinjskem je silovito neurje, ki se je razbesnelo okoli pol tretje ure zjutraj, poškodovalo dve osebi. Več v posnetku. Pogovarjali smo se s poveljnikom Gasilskega poveljstva Bohinj Silvom Režkom.

Objavil/a Meteoinfo Slovenija dne Sreda, 12. julij 2023

O podrtih drevesih in odkritih strehah poročajo tudi iz drugih gorenjskih občin. Na območju Naklega je neurje uničilo tabor na sotočju Tržiške Bistrice in Save. Gasilci so poskrbeli za evakuacijo otrok iz tabora in nadaljujejo sanacijo in odstranjevanje dreves.

16 gasilcev je nekaj po 3. uri zjutraj odšlo na pomoč pri reševanju oseb, ki si se včeraj utaborili na sotočju Save in...

Objavil/a PGD Duplje dne Sreda, 12. julij 2023

Številne gasilske enote so na delu tudi drugod. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje, je bilo na območju občine Cerklje na Gorenjskem v neurju podrtih več dreves, zaprtih lokalnih cest in poškodovanih objektov. Več dreves je veter podrl tudi na območju radovljiške občine.

Prav tako je veter drevesa podiral na območju kranjske mestne občine, kjer je odkritih tudi nekaj streh na objektih. Na območju Šenčurja je veter odkril streho na gospodarskem objektu, zalilo pa je tudi podvoz pod avtocesto. Nekaj težav je neurje na Gorenjskem povzročilo tudi pri oskrbi z električno energijo.

V Pomurju takšnega neurja ne pomnijo

Turnišče v Prekmurju. Foto: Neurje.si

Zgodaj zjutraj je del Pomurja zajelo neurje z močnim vetrom in točo, veter je odkrival strehe in podiral drevesa. Ta so med drugim padla na cesto v Podgradu in Gornji Radgoni, pa tudi na objekte. Veter je odkrival strehe hiš, v Turnišču in na Cankovi tudi osnovni šoli, poplavljene so bile ceste, ponekod je za nekaj časa zmanjkalo elektrike.

Močan veter je razkril streho stanovanjskega bloka. Foto: Sobotainfo

Gasilski regijski poveljnik Dušan Utroša je davi novinarjem povedal, da gasilci posredujejo na 250 intervencijah. V občinah Gornja Radgona in Murska Sobota delujeta tudi občinska štaba civilne zaščite.

Na območju Gornje Radgone gasilci, ki so na terenu od 4. ure, in ekipe komunalnih podjetij odpravljajo posledice jutranjega neurja, ki je povzročilo precejšnje razdejanje. O tem poročajo iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Ljutomer, Cankova, Tišina, Murska Sobota, Turnišče, Dobrovnik in Beltinci.

Neurje je pustilo posledice tudi na murskosoboškem parku ⬇️

Objavil/a SOBOTAINFO.com - največji pomurski spletni medij dne Sreda, 12. julij 2023

Med drugim je v Podgradu drevo padlo na hišo, v Gornji Radgoni na objekt, poplavljenih je bilo več cest, na Simoničevem bregu, Policah in v Hercegovščaku je veter odkrival strehe. Pri vrtcu v Gornji Radgoni je veter izruval nekaj velikih dreves, uničena so tudi igrala in del ograje. Več mladih dreves je polomil in izruval v radgonskem parku.

Posledice neurja pri vrtcu v Rakičanu. Foto: Sobotainfo

"V štabu na osnovi medsosedske pomoči med občinami gasilske enote premikamo iz tistih občin, ki niso del bile deležne posledic neurja, da pomagajo v ogroženih občinah. V pripravljenosti je celotna pomurska gasilska regija, pomoč bodo dobili vsi. Morajo pa ljudje razumeti, da smo omejeni z resursi, a bo vsak deležen pomoči," je dejal gasilski poveljnik Utroša. Prebivalce prosi za strpnost.

Nočno neurje je pustilo posledice tudi na Tišini. Naša ekipa je na delu že od ranih jutranjih ur. Cesta do drevesnice je...

Objavil/a Pgd Tišina dne Četrtek, 13. julij 2023

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija