GROZIJO JIM STROGE KAZNI: V Grčiji zaradi ognjemeta z jahte, ki je zanetil požar, 13 pridržanih

Svet

Grške oblasti so v soboto zvečer pridržale 13 ljudi, domnevno povezanih z izstrelitvijo ognjemeta z jahte, ki je na turističnem otoku Hidra blizu Aten v petek zvečer zanetil požar. Po navedbah grških gasilcev bodo oblasti osumljene danes privedle pred tožilca, k sankcijam pa je pozval tudi župan Hidre. Požar je v soboto divjal tudi na otoku Andros.

Osumljeno trinajsterico so pridržali potem, ko so gasilci organom pregona predali zapisnik, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti podrobnejših podatkov o osumljenih ne navajajo. Grčija je pred kratkim sicer poostrila kazni za požige. Storilcem zdaj grozi do 20 let zapora in denarna kazen do 200.000 evrov.

K pravnim sankcijam je pozval tudi župan otoka Hidra Giorgos Kukudakis. Za grško javno televizijo ERT je povedal, da je ogorčen, ker nekateri ljudje tako neodgovorno netijo požare. Novica je sprožila burne odzive tudi na družbenih omrežjih.

Po navedbah gasilcev so ognjeni zublji uničili edini borov gozd na otoku in sicer na težko dostopnem kraju brez ceste. Požar so že ukrotili.

Grške oblasti opozarjajo, da zaradi močnega vetra in visokih temperatur obstaja zelo velika nevarnost gozdnih požarov. V enem od požarov je v petek umrl najmanj en človek.

Državo je sicer prejšnji teden zajel prvi letošnji vročinski val, temperature so ponekod presegle 44 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija